Ötéves a Furmint Február

2014-01-27 | Vinoport

A Furmint Február szervezői úgy érzik, hogy egyre határozottabban érezhetőek az öt évvel ezelőtt létrehozott kezdeményezés eredményei. „Amikor 2010-ben, az induláskor felvázoltuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, az volt a cél, hogy ötéves korára hazai szinten ismertté váljon a Furmint Február koncepciója, és meginduljanak a külföldi programok is. Úgy gondolom, ezt mára elértük, ezt bizonyítják a szerte az országban immár spontán szerveződő furmintkóstolók, furmintvacsorák és a februárban rendre furminttal bővülő borlapok” – mondta el Kézdy Dániel, főszervező.

Ötéves a Furmint Február

"Amikor 2010-ben, az induláskor felvázoltuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, az volt a cél, hogy ötéves korára hazai szinten ismertté váljon a Furmint Február koncepciója, és meginduljanak a külföldi programok is.."

Hazánkban a furmint egyike a legfontosabb szőlőfajtáknak. A szőlőben rejlő adottságok mellett sikerét nagy részben annak köszönheti, hogy olyan termőtájakon vált elterjedtté, amelyek klimatikus és talajadottságaik révén jól megkülönböztethető borokat tudnak produkálni. Ilyen Tokaj és Somló. Látva azonban a furmintban mint prémium fehér fajtában rejlő lehetőségeket, évről évre országosan is nő ültetvényeinek száma, hogy az innen származó gyümölcs önállóan vagy más fajtákkal házasítva kerüljön palackba.



A szőlőfajta boraira épülő tematikus hónap lényege, hogy egy alulról szerveződő kezdeményezés keretében a borászok, éttermesek és borkereskedők együtt hívják fel a figyelmet a furmint értékeire. A kezdeményezés nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki üzletében vagy akár otthonában februárban a furmintot középpontba állító programot szervez.

A Nagy Furmint Február Kóstoló 2014. február 6-án Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül ismét megrendezésre. „Ma már nosztalgiával gondolunk vissza az első évre, amikor egy, a jelenleginél sokkal kisebb helyszínen rendeztük meg az eseményt 34 borászat jelenlétével. 2014-ben a Vajdahunyadvárban a korábbi évekhez képest egy újabb termet is bevonunk annak érdekében, hogy kellő teret biztosítsunk az immár több mint 75 pincészet és természetesen a kóstolók számára” – mondta el az eseménysorozat csúcspontjául szolgáló Nagy Furmint Február Kóstolóról Tóth Adrienn, szervező.

A Nagy Furmint Február Kóstolóra még kaphatóak a jegyek, további részletek ezzel kapcsolatban itt érhetőek el: http://www.vinoport.hu/?node=6350

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok