Diplomata szüret az Egri Korona Borházban

2013-10-11 | Egri Korona Borház

A Vidékfejlesztési Minisztérium 16-dik alkalommal is megrendezte a minden évben nagy sikerű Diplomata Szüretet. Ezen a napon majd’ kétszáz nagykövet, diplomata, miniszter és államtitkár érkezett az Egri borvidékre, ahol kulturális és gasztronómiai programmal egybekötött szüreti rendezvényen vett részt.

Diplomata szüret az Egri Korona Borházban

"Késő délután pincelátogatással egybekötött borkóstolót tartott a házigazda, a résztvevők hallhattak a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeiről, az idei év várható terméséről, és a gyönyörű több száz fahordóval teli pincében borkorcsolya kíséretében kós."

Az Egri Korona Borház és Borfalu az Egri történelmi borvidék egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő családi pincészete. Alapításának évében, 2003-ban a tulajdonos Rácz József elnyerte az Év Vállalkozója díjat, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2011-ben az OMÉK Innovatív Borászat Díjat, 2012-ben pedig ismét az Év Vállalkozója Díjat érdemelte ki. A Korona Borház borai mára majd’ minden áruházláncban, borszaküzletben, szállodákban és éttermekben megtalálhatók, s számos más országba is exportálják.A Borászat egy ötven hektáros szőlőbirtok közepén fekszik, s körülveszik domboldalak, szőlőskertek, vendégházak, gyógyvizes medencék, étterem és grillterasz, és természetesen fahordókkal teli pince finomabbnál finomabb borokkal.

Szeptember 26-án több mint száz nagykövetségről (belga, német, mongol, izraeli, indonéz, chilei, japán, venezuelai, stb.) érkező diplomaták és családjaik töltötték együtt a szüretet az Egri borvidéken. A Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett busszal és diplomata autókkal délelőtt fél 11-re érkeztek meg az elszánt szüretelők a Korona Borház körüli birtokra. Helyben sütött pogácsával és saját főzésű pálinkával fogadta a tulajdonos Rácz József és családja a vendégeket. A 2013-as Diplomata Szüretet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. Köszöntő beszédében Bába Iván közigazgatási államtitkár a magyarországi szőlőtermesztés és borkészítés több száz éves hagyományáról beszélt, amely az Egri borvidéken mindig is kiemelkedő jelentőségű volt, s köszönetét fejezte ki a vendéglátásért a 2003-ban, a borászat alapításának évében Év vállalkozója díjat nyert házigazdának. Végül Rácz József tulajdonos örömmel üdvözölte a szüretre nagy létszámban érkezőket, édesapját idézte, aki mindig is nagyszerű embereknek nevezte a szőlőmunkára jelentkezőket.

Délelőtt 11 óra után kicsivel harsona szó jelezte a szüret kezdetét, mint anno az Egri borvidéken. Elsőként a portugál nagykövet úr és felesége érkezett a szőlősorokhoz, kesztyűt húztak és szemlátomást szakszerűen láttak munkához. Mögöttük a mongol nagykövetség három tagja lelkesen kezdte el a kékfrankos szőlő szedését. A Fülöp-szigeteket és Belgiumot képviselő diplomácia is hamar munkához látott, s egymást követve álltak a szőlősorokba a különböző nemzetiségű vendégek. Paraszt ruhába öltözött legények vitték puttonnyal a szőlőt a présekhez, lovaskocsiról kínálták a szüretelőket helyben sült finomságokkal, pálinkával, s népzenével teremtettek igazi szüreti hangulatot. Kis idő múlva boldogan jelentkezett a portugál hölgy, hogy hat ládát teleszedett, mert náluk is családi hagyomány a szőlőtermesztés, gyermekkorában Portugáliában sokat szüretelt. A kézi présekből kicsurgó friss szőlőlevet előszeretettel fogyasztották a vendégek, a megmaradt mustból pedig a házigazda ígérete szerint a Diplomaták bora fog készülni.

A szüretet követően egy kis kulturális programra invitáltuk a vendégeket, valamint kézműves kiállítók termékeit (lekvár, méz, pálinka, egzotikus gombák, stb.) kóstolhatták, s régi népi mesterségeket kísérhettek figyelemmel (kosárfonó, kovács, kádármester).

A svédasztalos ebédre délután került sor. Ebédhez a következő borokat kóstolhatták a vendégek: Egri Csillag 2012, Egri rosé 2013, Egri Bikavér 2010, Selection Merlot 2011, Tramini 2009.

Késő délután pincelátogatással egybekötött borkóstolót tartott a házigazda, a résztvevők hallhattak a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeiről, az idei év várható terméséről, és a gyönyörű több száz fahordóval teli pincében borkorcsolya kíséretében kóstoltak fahordóból lopózott tételeket. A vendégek olyannyira megelégedetten távoztak, hogy megígérték, hamarosan visszatérnek a borászatba.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»