Diplomata szüret az Egri Korona Borházban

2013-10-11 | Egri Korona Borház

A Vidékfejlesztési Minisztérium 16-dik alkalommal is megrendezte a minden évben nagy sikerű Diplomata Szüretet. Ezen a napon majd’ kétszáz nagykövet, diplomata, miniszter és államtitkár érkezett az Egri borvidékre, ahol kulturális és gasztronómiai programmal egybekötött szüreti rendezvényen vett részt.

Diplomata szüret az Egri Korona Borházban

"Késő délután pincelátogatással egybekötött borkóstolót tartott a házigazda, a résztvevők hallhattak a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeiről, az idei év várható terméséről, és a gyönyörű több száz fahordóval teli pincében borkorcsolya kíséretében kós."

Az Egri Korona Borház és Borfalu az Egri történelmi borvidék egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő családi pincészete. Alapításának évében, 2003-ban a tulajdonos Rácz József elnyerte az Év Vállalkozója díjat, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2011-ben az OMÉK Innovatív Borászat Díjat, 2012-ben pedig ismét az Év Vállalkozója Díjat érdemelte ki. A Korona Borház borai mára majd’ minden áruházláncban, borszaküzletben, szállodákban és éttermekben megtalálhatók, s számos más országba is exportálják.A Borászat egy ötven hektáros szőlőbirtok közepén fekszik, s körülveszik domboldalak, szőlőskertek, vendégházak, gyógyvizes medencék, étterem és grillterasz, és természetesen fahordókkal teli pince finomabbnál finomabb borokkal.

Szeptember 26-án több mint száz nagykövetségről (belga, német, mongol, izraeli, indonéz, chilei, japán, venezuelai, stb.) érkező diplomaták és családjaik töltötték együtt a szüretet az Egri borvidéken. A Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett busszal és diplomata autókkal délelőtt fél 11-re érkeztek meg az elszánt szüretelők a Korona Borház körüli birtokra. Helyben sütött pogácsával és saját főzésű pálinkával fogadta a tulajdonos Rácz József és családja a vendégeket. A 2013-as Diplomata Szüretet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. Köszöntő beszédében Bába Iván közigazgatási államtitkár a magyarországi szőlőtermesztés és borkészítés több száz éves hagyományáról beszélt, amely az Egri borvidéken mindig is kiemelkedő jelentőségű volt, s köszönetét fejezte ki a vendéglátásért a 2003-ban, a borászat alapításának évében Év vállalkozója díjat nyert házigazdának. Végül Rácz József tulajdonos örömmel üdvözölte a szüretre nagy létszámban érkezőket, édesapját idézte, aki mindig is nagyszerű embereknek nevezte a szőlőmunkára jelentkezőket.

Délelőtt 11 óra után kicsivel harsona szó jelezte a szüret kezdetét, mint anno az Egri borvidéken. Elsőként a portugál nagykövet úr és felesége érkezett a szőlősorokhoz, kesztyűt húztak és szemlátomást szakszerűen láttak munkához. Mögöttük a mongol nagykövetség három tagja lelkesen kezdte el a kékfrankos szőlő szedését. A Fülöp-szigeteket és Belgiumot képviselő diplomácia is hamar munkához látott, s egymást követve álltak a szőlősorokba a különböző nemzetiségű vendégek. Paraszt ruhába öltözött legények vitték puttonnyal a szőlőt a présekhez, lovaskocsiról kínálták a szüretelőket helyben sült finomságokkal, pálinkával, s népzenével teremtettek igazi szüreti hangulatot. Kis idő múlva boldogan jelentkezett a portugál hölgy, hogy hat ládát teleszedett, mert náluk is családi hagyomány a szőlőtermesztés, gyermekkorában Portugáliában sokat szüretelt. A kézi présekből kicsurgó friss szőlőlevet előszeretettel fogyasztották a vendégek, a megmaradt mustból pedig a házigazda ígérete szerint a Diplomaták bora fog készülni.

A szüretet követően egy kis kulturális programra invitáltuk a vendégeket, valamint kézműves kiállítók termékeit (lekvár, méz, pálinka, egzotikus gombák, stb.) kóstolhatták, s régi népi mesterségeket kísérhettek figyelemmel (kosárfonó, kovács, kádármester).

A svédasztalos ebédre délután került sor. Ebédhez a következő borokat kóstolhatták a vendégek: Egri Csillag 2012, Egri rosé 2013, Egri Bikavér 2010, Selection Merlot 2011, Tramini 2009.

Késő délután pincelátogatással egybekötött borkóstolót tartott a házigazda, a résztvevők hallhattak a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeiről, az idei év várható terméséről, és a gyönyörű több száz fahordóval teli pincében borkorcsolya kíséretében kóstoltak fahordóból lopózott tételeket. A vendégek olyannyira megelégedetten távoztak, hogy megígérték, hamarosan visszatérnek a borászatba.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»