Félrevezetnek a külföldi útikönyvek

2011-10-13 | TTG Hungary

Egyedi András borszakértő szerint a külföldi útikönyvekben még mindig az áll, hogy a tokaji borok alacsonyabb minőségű másolatai az ausztrál, új-zélandi, dél-afrikai boroknak.

A külföldiek be is dőlnek, ha nincsenek tisztában a magyar borok utóbbi fejlődésével. Sajnos, még mindig ezt harsogják a borbemutatók, a lexikonok és szakértői írások. Hibás ebben a sok külföldi borász és a magyar állam is, mert nem hangsúlyozza, hogy 1991 óta teljesen új alapokon folyik a magyar bortermelés. Akik kóstolták, tudják, hogy a magyar bor megérdemli a világ első helyét.

Félrevezetnek a külföldi útikönyvek

"Egyesek úgy tartják, a tokaji kontyalávaló, női borféleség.."

Közülük az egri és a villányi vörösborok ismertek valamennyire a tengeren túlon, de a kadarka teljesen ismeretlen maradt, el is tűnt Eger kínálatából.A fűszeres Bikavért alig tudják megkülönböztetni tőle, pedig a legkiválóbb termelők Magyarországon Thummerer Vilmos, Gál Tibor vagy Vince Béla. A szekszárdi régióból talán még ismerik Vesztergombi Ferenc Cabernet Sauvignonját Amerikában. A tokajit azonban sok helyen hamisítják. A legendás aszút még XIV. Lajos, francia uralkodó nevezte el „a borok királyának, a királyok borának”, mégis sok helyen mást értenek alatta. Talán a legismertebb a Tokay d’Alsace, amit szürkebarát néven említünk. A nevet kölcsönözte Olaszország, holott még nem is hasonlít az igazi tokajira. Egyesek úgy tartják, a tokaji kontyalávaló, női borféleség. Kár érte!

Cimkék: Tokaj, Eger, Villány
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 2 palack grátisz bor mindenkinek a Borzsongás alkalmából! 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért A Villányi Rozé Fesztivál szódaháborúval is készül a hétvégére Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Borászokkal csendülő villányi prémiumok BorZsongás Villányban! Csúcskategóriás borok, különleges ételek Diplomata szüret az Egri Korona Borházban Egri Csillagok Debrecenben Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Így készül a bor a XXI. században Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Kiemelkedő lehet az idei évjárat Villányban Kivételes sikerrel zárult a 6. Ördögkatlan Fesztivál Megérkezett REDy, Villány legújabb márkája Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Óboradvent és vörösboros nadrágszíj a Bock Pincénél Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»