Ismét Magyarország a címlapon!

2012-04-16 | Condé Nast Traveler - borutazo.hu | Szerző: Darin Sándor

Az amerikai Condé Nast Traveler magazin májusi számának címlapján India, Tanzánia, Las Vegas és a Karibi szigetvilág mellett Budapest nevére lettem figyelmes.

A téma az alcím alapján "Kávéházak és Török fürdők" nem tűnik borral kapcsolatosnak, ám amikor belelapozok a kiadványba, kiderül, hogy a hat oldalas beszámolónak csak az első fele szól fővárosunk látnivalóiról, történelmünkről, legendáinkról.

Ismét Magyarország a címlapon!

Condé Nast Traveler

"Érthetetlen, hogy ezek a kiváló magyar ételek miért nem népszerűbbek a nyugati világban? Miért nincs több Gay Hussar?."

Az írás hol hízelgő, hol mosolykeltő. A szerző, Michael Watts évtizedek óta el van tőlünk varázsolva, történetét mégis - az olvasók jobb bevonásának érdekében - a Soho beli Gay Hussartól és a legendás Aranycsapattól indítja.



Végigveszi pár mondatban a történelmünket a török időktől, a Habsburg birodalmon át, I. világháború, Trianon, II. világháború, 1956 forradalmának egyetemista hőseiig és a híres magyar emigránsokig. Ezen a fonalon továbbszövi a városnézést: Szoborpark, Terror Háza.
Az Andrássy utat egyenesen a párizsi Champs-Elysées-hez hasonlítja. A szovjet korszakon elmerengve megmosolyog egy városnéző Trabantot és elmélázik azon, hogy sokan a magyarra csak úgy gondolnak, mint egy veszélyes alakra, aki vagy hegedül, vagy cimbalmozik, de fogai közül soha nem hiányozhat egy szál romantikusan vörös rózsa. Ezen már egy kicsit mosolygunk, de igazából tudjuk, hogy ennél vadabbakat is gondolnak rólunk a "tájékozott nyugati polgárok".

Következnek a fürdőink: Rudas, Gellért, Széchenyi... Bobby Fisher sakk nagymesterre hivatkozik, aki Budapestet a fürdői mellett gyönyörű asszonyaiért kedvelte. Volt ízlése, azt ebből is látjuk. A világörökség részét képező Duna part és Budai várnegyed után szerzőnk megpihen és kezdetét veszi a gasztronómiai utazás a főváros legjobb helyei között: Centrál, Gerbeaud, Gundel. Közben megkóstolja a kürtőskalácsot, az Eszterházy tortát, a flódnit, a gulyást, a pörköltöt és a pálinkát is. Kezd most már számunkra is izgalmas lenni ez a beszámoló!
Szerzőnk annyira el van ragadtatva a tapasztaltaktól, hogy bátran felteszi a nagy kérdését, "Érthetetlen, hogy ezek a kiváló magyar ételek miért nem népszerűbbek a nyugati világban? Miért nincs több Gay Hussar?" Eljutunk a Costesbe is, ahol remek a kaja és csupán 100 Font (borral együtt), de az igazság az, hogy itt portugál chef dolgozik és hasonlót tapasztalhatunk sok modern magyar étteremben. Igaz-e akkor RW Apple, a New York Times ételkritikusának megállapítása, mely szerint "A Magyarok született vendéglátók és vendéglősök!" A Budapesten élő amerikai gasztronómiai szakíró, Carolyn Bánfalvi ad magyarázatot erre a helyzetre. "A magyar konyha napjainkban húsfüggő, ha viszont belelapozunk egy háborúk előtti szakácskönyvbe, teljesen más típusú receptekkel találkozhatunk, csak a kommunista idők alatt a kínálat jelentősen összezsugorodott!"
A szerző az ételek szocialista egalizációjával állítja ekkor párhuzamba a magyar borkészítést, ami a kollektivizált termelés következtében középszerű ömlesztett termékké silányodott, amit a Szovjetúnióval cseréltünk el olajra és más energiákra.

Kicsit sírunk, de mondjuk meg őszintén, még lehet, hogy udvariasan is fogalmazott a szerző, hiszen ennek az időszaknak "köszönhető" hogy a Bikavér elveszítette addigi jó hírnevét, amit – sajnos – mind a mai napig nem tudtunk visszaszerezni. Jöjjön inkább akkor Tokaj!
A cikk a borvidék ismertetését XIV. Lajos francia uralkodó híressé vált mondatával kezdi: "A Tokaji a királyok bora és a borok királya!" Ebben a korban Magyarországot a kimagasló borairól jegyzik szerte Európában. A cikk külön megemlíti, hogy Tokaj-Hegyalja volt a világon az első, ahol termőhely besorolást készítettek és ezzel megelőzték Bordeaux-ot is. Megmondom őszintén, lassan kezd dagadni a mellkasom a sorok olvasatán és óhatatlanul is Hofi Géza egyik klasszikus vicce jut az eszembe, amikor az újság a légszennyezettség kapcsán beszámol arról, hogy "a legmocskosabb a Mártírok útja". Hofi rákontráz, hogy ezt mi eddig is tudtuk, de, hogy már le is írják... valami elkezdődött, valami változik. Így érzek én is olvasva e sorokat. Eddig is tudtuk, de, hogy most már le is írják. Írják csak! Kellett már, hogy valaki leírja, ne csak egy nemzetközi borversenyen súgják a fülünkbe, hogy tudjuk, de... Faljuk tovább a sorokat. Új borász generáció Magyarországon! - írja a lap. Dr. Lőrincz György neve merül fel, mint az egri borok újragondolója, majd a Magyarországon befektető külföldi vállalatóriásokra tér át a cikk. "A 22 borvidék borai megkóstolhatóak a Bortársaság üzleteiben és a Budai Borszalonban... de, jobban tesszük, ha elutazunk a borvidékre!" Mit ne mondjak, jól beszél ez a Michael "gyerek" és kezdem magamat úgy érezni, mint Kazal László a tudományos borkóstolás bemutatása során, csak engem nem a csopaki borok, hanem ezek a szavak kezdenek megrészegíteni.

Az elején fenntartásokkal méregettem a cikket, de mostanra kiderült, hogy még ha néhol kritikus is, de jó szándékú és hasznos írás. Szóval, drága kis barátocskáim utazzunk borvidékre! Szerzőnk pedig az UNESCO Világörökséghez tartozó Tokaji borvidéket szúrta ki magának, mondjuk meg, jó orra volt hozzá! Ami tetszik, hogy nem ragad le Tokajban – mint az átlagturista (sajnos) – hanem körbenéz és körbejár: Tarcal, Bodrogkeresztúr, Mád.
Szállásnak javasolja a Gróf Degenfeld Kastélyszállót, az Andrássy Rezidenciát, közben ő a kényelmes, de rusztikus Toldi Fogadóba veszi be magát. Ez lesz a bázis a borvidék megismeréséhez. Földrajzi sajátosságok és a mikroklíma ismertetését a Furmint, az Aszú, az Eszencia, a Szamorodni és a puttonyok mibenlétének taglalása követi.
Pincét pincére jár be: Royal, Disznókő, Füleky, Dobogó. Közben az éhségét a Sárga Borházban csillapítja egy kis uborka levessel és vaddisznó pörkölttel. A Dobogó teraszán Mylitta és eszenciában érlelt kéksajt kerül a tányérba és a poharakba.

A bor feletti édes merengésben a Zwack családon keresztül visszajutunk gondolatban a kiindulási pontunkig, a Gay Hussarig és konklúzióként Michael viccesen leszögezi, hogy a hajdanán ott szerzett benyomások okán már korábban is eljött volna Magyarországra, ha nincs ez a "fránya" Sztálin!

Cimkék: Tarcal, Tokaj, Mád, Degenfeld, Zwack, Dobogó, Füleky
KAPCSOLÓDÓ BORNAPLÓ
Tokaji Furmint
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a keleti piacok és Sangkong* felé nyit A Halott Pénz tagjai meghódították az Unicum Szilva limitált kiadását A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Átadták a Mádi Kúria Hotel konferencia- és rendezvényközpontját Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Elkészült a Terézia-sétány Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Húsz magyar kiállító vesz részt a világ vezető borvásárán Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Kitüntették Degenfeld Máriát Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok SVÉT 9.0 Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén VERTIKÁLIS KÓSTOLÓK A GRÓF DEGENFELD SZŐLŐBIRTOKON Vezérkarváltás a Grand Tokajnál Zwack Sándor bemutatta az Unicum Szilvát

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok