Ismét Magyarország a címlapon!

2012-04-16 | Condé Nast Traveler - borutazo.hu | Szerző: Darin Sándor

Az amerikai Condé Nast Traveler magazin májusi számának címlapján India, Tanzánia, Las Vegas és a Karibi szigetvilág mellett Budapest nevére lettem figyelmes.

A téma az alcím alapján "Kávéházak és Török fürdők" nem tűnik borral kapcsolatosnak, ám amikor belelapozok a kiadványba, kiderül, hogy a hat oldalas beszámolónak csak az első fele szól fővárosunk látnivalóiról, történelmünkről, legendáinkról.

Ismét Magyarország a címlapon!

Condé Nast Traveler

"Érthetetlen, hogy ezek a kiváló magyar ételek miért nem népszerűbbek a nyugati világban? Miért nincs több Gay Hussar?."

Az írás hol hízelgő, hol mosolykeltő. A szerző, Michael Watts évtizedek óta el van tőlünk varázsolva, történetét mégis - az olvasók jobb bevonásának érdekében - a Soho beli Gay Hussartól és a legendás Aranycsapattól indítja.Végigveszi pár mondatban a történelmünket a török időktől, a Habsburg birodalmon át, I. világháború, Trianon, II. világháború, 1956 forradalmának egyetemista hőseiig és a híres magyar emigránsokig. Ezen a fonalon továbbszövi a városnézést: Szoborpark, Terror Háza.
Az Andrássy utat egyenesen a párizsi Champs-Elysées-hez hasonlítja. A szovjet korszakon elmerengve megmosolyog egy városnéző Trabantot és elmélázik azon, hogy sokan a magyarra csak úgy gondolnak, mint egy veszélyes alakra, aki vagy hegedül, vagy cimbalmozik, de fogai közül soha nem hiányozhat egy szál romantikusan vörös rózsa. Ezen már egy kicsit mosolygunk, de igazából tudjuk, hogy ennél vadabbakat is gondolnak rólunk a "tájékozott nyugati polgárok".

Következnek a fürdőink: Rudas, Gellért, Széchenyi... Bobby Fisher sakk nagymesterre hivatkozik, aki Budapestet a fürdői mellett gyönyörű asszonyaiért kedvelte. Volt ízlése, azt ebből is látjuk. A világörökség részét képező Duna part és Budai várnegyed után szerzőnk megpihen és kezdetét veszi a gasztronómiai utazás a főváros legjobb helyei között: Centrál, Gerbeaud, Gundel. Közben megkóstolja a kürtőskalácsot, az Eszterházy tortát, a flódnit, a gulyást, a pörköltöt és a pálinkát is. Kezd most már számunkra is izgalmas lenni ez a beszámoló!
Szerzőnk annyira el van ragadtatva a tapasztaltaktól, hogy bátran felteszi a nagy kérdését, "Érthetetlen, hogy ezek a kiváló magyar ételek miért nem népszerűbbek a nyugati világban? Miért nincs több Gay Hussar?" Eljutunk a Costesbe is, ahol remek a kaja és csupán 100 Font (borral együtt), de az igazság az, hogy itt portugál chef dolgozik és hasonlót tapasztalhatunk sok modern magyar étteremben. Igaz-e akkor RW Apple, a New York Times ételkritikusának megállapítása, mely szerint "A Magyarok született vendéglátók és vendéglősök!" A Budapesten élő amerikai gasztronómiai szakíró, Carolyn Bánfalvi ad magyarázatot erre a helyzetre. "A magyar konyha napjainkban húsfüggő, ha viszont belelapozunk egy háborúk előtti szakácskönyvbe, teljesen más típusú receptekkel találkozhatunk, csak a kommunista idők alatt a kínálat jelentősen összezsugorodott!"
A szerző az ételek szocialista egalizációjával állítja ekkor párhuzamba a magyar borkészítést, ami a kollektivizált termelés következtében középszerű ömlesztett termékké silányodott, amit a Szovjetúnióval cseréltünk el olajra és más energiákra.

Kicsit sírunk, de mondjuk meg őszintén, még lehet, hogy udvariasan is fogalmazott a szerző, hiszen ennek az időszaknak "köszönhető" hogy a Bikavér elveszítette addigi jó hírnevét, amit – sajnos – mind a mai napig nem tudtunk visszaszerezni. Jöjjön inkább akkor Tokaj!
A cikk a borvidék ismertetését XIV. Lajos francia uralkodó híressé vált mondatával kezdi: "A Tokaji a királyok bora és a borok királya!" Ebben a korban Magyarországot a kimagasló borairól jegyzik szerte Európában. A cikk külön megemlíti, hogy Tokaj-Hegyalja volt a világon az első, ahol termőhely besorolást készítettek és ezzel megelőzték Bordeaux-ot is. Megmondom őszintén, lassan kezd dagadni a mellkasom a sorok olvasatán és óhatatlanul is Hofi Géza egyik klasszikus vicce jut az eszembe, amikor az újság a légszennyezettség kapcsán beszámol arról, hogy "a legmocskosabb a Mártírok útja". Hofi rákontráz, hogy ezt mi eddig is tudtuk, de, hogy már le is írják... valami elkezdődött, valami változik. Így érzek én is olvasva e sorokat. Eddig is tudtuk, de, hogy most már le is írják. Írják csak! Kellett már, hogy valaki leírja, ne csak egy nemzetközi borversenyen súgják a fülünkbe, hogy tudjuk, de... Faljuk tovább a sorokat. Új borász generáció Magyarországon! - írja a lap. Dr. Lőrincz György neve merül fel, mint az egri borok újragondolója, majd a Magyarországon befektető külföldi vállalatóriásokra tér át a cikk. "A 22 borvidék borai megkóstolhatóak a Bortársaság üzleteiben és a Budai Borszalonban... de, jobban tesszük, ha elutazunk a borvidékre!" Mit ne mondjak, jól beszél ez a Michael "gyerek" és kezdem magamat úgy érezni, mint Kazal László a tudományos borkóstolás bemutatása során, csak engem nem a csopaki borok, hanem ezek a szavak kezdenek megrészegíteni.

Az elején fenntartásokkal méregettem a cikket, de mostanra kiderült, hogy még ha néhol kritikus is, de jó szándékú és hasznos írás. Szóval, drága kis barátocskáim utazzunk borvidékre! Szerzőnk pedig az UNESCO Világörökséghez tartozó Tokaji borvidéket szúrta ki magának, mondjuk meg, jó orra volt hozzá! Ami tetszik, hogy nem ragad le Tokajban – mint az átlagturista (sajnos) – hanem körbenéz és körbejár: Tarcal, Bodrogkeresztúr, Mád.
Szállásnak javasolja a Gróf Degenfeld Kastélyszállót, az Andrássy Rezidenciát, közben ő a kényelmes, de rusztikus Toldi Fogadóba veszi be magát. Ez lesz a bázis a borvidék megismeréséhez. Földrajzi sajátosságok és a mikroklíma ismertetését a Furmint, az Aszú, az Eszencia, a Szamorodni és a puttonyok mibenlétének taglalása követi.
Pincét pincére jár be: Royal, Disznókő, Füleky, Dobogó. Közben az éhségét a Sárga Borházban csillapítja egy kis uborka levessel és vaddisznó pörkölttel. A Dobogó teraszán Mylitta és eszenciában érlelt kéksajt kerül a tányérba és a poharakba.

A bor feletti édes merengésben a Zwack családon keresztül visszajutunk gondolatban a kiindulási pontunkig, a Gay Hussarig és konklúzióként Michael viccesen leszögezi, hogy a hajdanán ott szerzett benyomások okán már korábban is eljött volna Magyarországra, ha nincs ez a "fránya" Sztálin!

Cimkék: Tarcal, Tokaj, Mád, Degenfeld, Zwack, Dobogó, Füleky
KAPCSOLÓDÓ BORNAPLÓ
Tokaji Furmint
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a keleti piacok és Sangkong* felé nyit A Halott Pénz tagjai meghódították az Unicum Szilva limitált kiadását A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Átadták a Mádi Kúria Hotel konferencia- és rendezvényközpontját Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Elkészült a Terézia-sétány Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Húsz magyar kiállító vesz részt a világ vezető borvásárán Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Kitüntették Degenfeld Máriát Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok SVÉT 9.0 Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén VERTIKÁLIS KÓSTOLÓK A GRÓF DEGENFELD SZŐLŐBIRTOKON Vezérkarváltás a Grand Tokajnál Zwack Sándor bemutatta az Unicum Szilvát

További Hírek

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
2019-03-18

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

50-BŐL A LEGJOBB 5 -  EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
50-BŐL A LEGJOBB 5 - EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
2019-03-18

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
2019-03-13

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények. A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be.

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
2019-03-07

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jótékonykodnak a borásznők
Jótékonykodnak a borásznők
2019-03-04

A Szabó Edit borszakíró és a Sofitel Budapest Chain Bridge közös szervezésében létrejövő Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.

Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
2019-03-04

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Balaton Bor: Minden, ami Balaton
Balaton Bor: Minden, ami Balaton
2019-03-04

Előkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
2019-03-01

Nemcsak kulturális, hanem komoly gazdasági és társadalmi érdek is a szőlő-bor ágazat fejlesztése, amelyben Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer gazdálkodó végez értékteremtő munkát – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Borjog és Bormarketing konferencián, Budapesten.

Huszonegy bor az idei válogatásban
Huszonegy bor az idei válogatásban
2019-03-01

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
2019-02-25

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

WineUp Fair in Transylvania WineUp Fair in Transylvania
2019 március 29 -
2019 március 31
A kenyér illata A kenyér illata
2019 március 29 -
2019 március 30
Tavaszi Pincenyitogató Tavaszi Pincenyitogató
2019 április 13
VinCE Budapest Wine Show 2019 VinCE Budapest Wine Show 2019
2019 április 25 -
2019 április 27
Food Truck Show Eger 2019 Food Truck Show Eger 2019
2019 április 25 -
2019 április 28
VI. Günzer Tamás Halnapok VI. Günzer Tamás Halnapok
2019 május 03 -
2019 május 05
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Puklus Pincészet»