Mád

kep-index.57.jpg A település területe már az őskorban is lakott hely volt, a helyben feltárt bronzkori edénymaradványokat a budapesti Nemzeti Múzeum őrzi. A Kr. E. 400. év környékéről már szőlőtermestésre utaló leletek is előkerültek. A helyi hagyomány szerint a község eredete a honfoglalás korára vezető vissza. A település az oklevelek tanúsága szerint már a XIII. században létezett. Mádot a legrégebbi oklevelekben is már, mint mezővárost említik. A XV. században a tokaji várhoz tartozott, majd később a regéci vár településeihez csatolták. 1541-ben a tállyai uradalom részeként említik.

1567-ben a törökök felégették a falut, de ismét felépült. A XVI. század végére Zemplén vármegye hetedik legnépesebb települése lett. 1627-ben már vásártartási joggal is rendelkezett. 1637-ben a törökök újból felégették. Védekezésül a falusiak megerősítették a templomot. 1645-ben pestisjárvány pusztított a faluban. II. Rákóczi Ferenc és nővére 1700-ban vásárolta meg a községet. Maga a fejedelem is gyakran megfordult Mádon, különösen szüret idején. Mád ekkor már híres bortermelő helynek számított, még Thököly Imre is hazaengedte katonáit szüretre.

A Napóleon elleni háborúk idején a tokaj-hegyaljai hadak Mádnál gyülekeztek. A század végére a település az adók és a kedvezőtlen időjárás miatt teljesen elszegényedett. A barokk stílusú zsinagógát 1795-ben építették. A mádi zsinagógához hasonló stílusú csak egy van még Európában. Az átépítése során a barokk és copf építészeti stílus keveredése jött létre, ettől vált egyedivé és Magyarország egyik legszebb zsinagógájává. A zsinagóga mellett épült rabbiház teljes felújítása 2006-ban kezdődött el. Az 1848-49-es szabadságharc során sok mádi vesztette életét, köztük a szabadságharc tizenöt esztendős gyermek-hőse, Koroknay Dániel is. Nevét ma a helyi általános iskola őrzi.

A környék ásványbányái évtizedeken át bitosítottak munkát az itt élőknek. Napjainkban csak a gyógyító hatású zeolit ásványt bányásszák.

Több évszázados szőlőművelő és bortermelő hagyományai tették Mádot a hegyaljai bortermelés egyik fellegvárává. A település főutcáján álló házak a felvidéki népi építészet stílusát őrzik. A kőből épített boltíves kapui szinte változatlan formában láthatók ma is. Az egykori gazdagságot őrizték meg a lakóházai, kúriái, melyek alatt kiterjedt pincerendszerek húzódnak. Nemespenésszel borított falai között érlelődik a hamisítatlan mádi bort. A település 2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidék részeként felkerült az UNESCO Világörökség listájára, mint kultúrtáj.

www.mad.info.huUnesco
Információk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 31,86 km2

Népesség: 2 605 fő

Népsürűség: 81,76 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 48.191º

Long.: 21.277º

Irányítószám: 3909

Körzetszám: (+36) 47

Látnivalók

Zsinagóga

Római katolikus templom

Máriássy-ház

Református templom

Cicvár

Pincerendszer

Rabbi-ház

Római katolikus temetőkápolna

Rákóczi-Aspremont kastély

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»