SVÉT 9.0

2017-09-12 | Hírszerkesztő

Csodálatos őszi napsütésben, igazán varázslatos hangulatban zajlott a Stílusos Vidéki Éttermiség idei éves közönségtalálkozója. A nemrég egyesületté szerveződött SVÉT 16 tagétterme közül 14 vett részt a rendezvényen, amelynek az idén a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád adott otthont.

SVÉT 9.0

A gasztrorandevúra mintegy 1500 vendég érkezett, akiknek személyesen a séfek tálalták az ételeket.



A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt támogatásával létrejött rendezvény négy mádi helyszínen zajlott, az ételek mellé a Mádi Kör borászai kínálták boraikat. Az esemény házigazdája a Gault Millau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt.


Jótékonysági vacsora


Immár hagyomány a SVÉT-találkozók történetében, hogy a programot megelőző estén jótékonysági vacsorát szervez az egyesület. A menüsort Mádon is a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei prezentálták. A SVÉT tagjai nagyon fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért a vacsora bevételének kedvezményezettje az idén a hamarosan induló SVÉT Akadémia. A szakemberek többféle oktatási programon is dolgoznak, de abban mindannyian egyetértenek, hogy rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, ezért az itt befolyt összeget szakácstanulók, vagy frissen végzett szakácsok vidéki gyakorlati ösztöndíjprogramjára fordítják majd.


A jótékonysági vacsora az alábbi szakácsok közreműködésével zajlott:
Ruprecht László (SVÉT, Pannónia Gasztrohajó)
Somogyi Károly (Baricska Csárda, Chianti Étterem)
Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem)
Horváth Gábor (Gusteau Kulináris Élményműhely)
Durbák Norbert, (IKON Étterem)
Jahni László (Kistücsök Étterem)
Macsinka János (Macok Bisztró és Borbár)


A borokat a Demetervin Pincészet, a Royal Tokaji Szőlőbirtok és Pincészet, az Áts Pince, Orosz Gábor Pincészete, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Barta Pince és a Szepsy Pincészet szállította a vacsorához.


Az idei SVÉT gasztrorandevú négy különálló helyszínen valósult meg, és mindegyik helyszínnek megvolt a maga sajátos atmoszférája. A Holdvölgy Pincészet kertjében babzsákfoteleken pihent az ízektől megfáradt vendégsereg, és a felfrissülést a NESPRESSO izgalmas kávéi, kávékoktéljai és a GUSTO Delicate finomságai is segítették. A Gusteau Kulináris Élményműhely árnyas teraszán jól esett kicsit üldögélni két fogás között, a Zsirai vendégház kertjében a szakácsok mellett Sándor Tamás sajtmester is kínálta portékáját, és igen jól csúsztak hozzá a Zsirai és a Demetervin borok, a Furmint Központban pedig az Árvay és a Lenkey Pincészet remek borait lehetett kóstolgatni a finom falatok mellé.


A Macsinka János vezette egri Macok előétellel, főétellel és desszerttel is készült, a többi étterem azonban „csak” két fogást tett az asztalra, így ha valaki szerette volna végigkóstolni a kínálatot, 29 fogással kellett megbirkóznia. Levesből és kacsából négyfélét, desszertből nyolcfélét, halból ötfélét kínáltak a szakácsok, de még a mangalica is legalább háromféle változatban fordult elő a kínálatban.


A randevún az alábbi éttermek vettek részt:
Baricska Csárda (Balatonfüred)
Chianti Étterem (Veszprém)
Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
Anyukám mondta Étterem (Encs)
Mandula Étterem és Borbár (Villány)
Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
IKON Étterem (Debrecen)
Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
Erhardt Étterem (Sopron)
Macok Bisztró és Borbár (Eger)
Jankovich Kúria (Rácalmás)
Walter Vendéglő (Perbál)

SVÉTAsztal


A munka folytatódik, mert a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a stílusos csapat. Régi vágy, hogy a vidéki termelők is be tudjanak kapcsolódni a gasztronómia vérkeringésébe, és a vidéki alapanyagok eljussanak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető. Amint a friss áru bekerül a rendszerbe, azonnal meg is vásárolható, így a termelő és a vásárló egyaránt elégedett lehet. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett - a SVÉT “előszobájaként” - az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd. Az előkészületek már folynak, amint a rendszer életbe lép, azonnal hírül adjuk.


Az idei SVÉT találkozó szervezését a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nespresso, a Vis Vitalis, a Mádi Kör, a Holdvölgy Pincészet, a Zsirai Pincészet, a Gusteau Kulináris Élményműhely támogatta. Köszönjük!

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»