SVÉT 9.0

2017-09-12 | Hírszerkesztő

Csodálatos őszi napsütésben, igazán varázslatos hangulatban zajlott a Stílusos Vidéki Éttermiség idei éves közönségtalálkozója. A nemrég egyesületté szerveződött SVÉT 16 tagétterme közül 14 vett részt a rendezvényen, amelynek az idén a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád adott otthont.

SVÉT 9.0

A gasztrorandevúra mintegy 1500 vendég érkezett, akiknek személyesen a séfek tálalták az ételeket.



A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt támogatásával létrejött rendezvény négy mádi helyszínen zajlott, az ételek mellé a Mádi Kör borászai kínálták boraikat. Az esemény házigazdája a Gault Millau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt.


Jótékonysági vacsora


Immár hagyomány a SVÉT-találkozók történetében, hogy a programot megelőző estén jótékonysági vacsorát szervez az egyesület. A menüsort Mádon is a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei prezentálták. A SVÉT tagjai nagyon fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért a vacsora bevételének kedvezményezettje az idén a hamarosan induló SVÉT Akadémia. A szakemberek többféle oktatási programon is dolgoznak, de abban mindannyian egyetértenek, hogy rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, ezért az itt befolyt összeget szakácstanulók, vagy frissen végzett szakácsok vidéki gyakorlati ösztöndíjprogramjára fordítják majd.


A jótékonysági vacsora az alábbi szakácsok közreműködésével zajlott:
Ruprecht László (SVÉT, Pannónia Gasztrohajó)
Somogyi Károly (Baricska Csárda, Chianti Étterem)
Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem)
Horváth Gábor (Gusteau Kulináris Élményműhely)
Durbák Norbert, (IKON Étterem)
Jahni László (Kistücsök Étterem)
Macsinka János (Macok Bisztró és Borbár)


A borokat a Demetervin Pincészet, a Royal Tokaji Szőlőbirtok és Pincészet, az Áts Pince, Orosz Gábor Pincészete, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Barta Pince és a Szepsy Pincészet szállította a vacsorához.


Az idei SVÉT gasztrorandevú négy különálló helyszínen valósult meg, és mindegyik helyszínnek megvolt a maga sajátos atmoszférája. A Holdvölgy Pincészet kertjében babzsákfoteleken pihent az ízektől megfáradt vendégsereg, és a felfrissülést a NESPRESSO izgalmas kávéi, kávékoktéljai és a GUSTO Delicate finomságai is segítették. A Gusteau Kulináris Élményműhely árnyas teraszán jól esett kicsit üldögélni két fogás között, a Zsirai vendégház kertjében a szakácsok mellett Sándor Tamás sajtmester is kínálta portékáját, és igen jól csúsztak hozzá a Zsirai és a Demetervin borok, a Furmint Központban pedig az Árvay és a Lenkey Pincészet remek borait lehetett kóstolgatni a finom falatok mellé.


A Macsinka János vezette egri Macok előétellel, főétellel és desszerttel is készült, a többi étterem azonban „csak” két fogást tett az asztalra, így ha valaki szerette volna végigkóstolni a kínálatot, 29 fogással kellett megbirkóznia. Levesből és kacsából négyfélét, desszertből nyolcfélét, halból ötfélét kínáltak a szakácsok, de még a mangalica is legalább háromféle változatban fordult elő a kínálatban.


A randevún az alábbi éttermek vettek részt:
Baricska Csárda (Balatonfüred)
Chianti Étterem (Veszprém)
Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
Anyukám mondta Étterem (Encs)
Mandula Étterem és Borbár (Villány)
Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
IKON Étterem (Debrecen)
Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
Erhardt Étterem (Sopron)
Macok Bisztró és Borbár (Eger)
Jankovich Kúria (Rácalmás)
Walter Vendéglő (Perbál)

SVÉTAsztal


A munka folytatódik, mert a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a stílusos csapat. Régi vágy, hogy a vidéki termelők is be tudjanak kapcsolódni a gasztronómia vérkeringésébe, és a vidéki alapanyagok eljussanak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető. Amint a friss áru bekerül a rendszerbe, azonnal meg is vásárolható, így a termelő és a vásárló egyaránt elégedett lehet. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett - a SVÉT “előszobájaként” - az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd. Az előkészületek már folynak, amint a rendszer életbe lép, azonnal hírül adjuk.


Az idei SVÉT találkozó szervezését a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nespresso, a Vis Vitalis, a Mádi Kör, a Holdvölgy Pincészet, a Zsirai Pincészet, a Gusteau Kulináris Élményműhely támogatta. Köszönjük!

További Hírek

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar
2019-03-18

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

50-BŐL A LEGJOBB 5 -  EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
50-BŐL A LEGJOBB 5 - EZ A DÖNTÉS SZÜLETETT A KÓSTOLÓ KÖRÖN, DE KI LESZ A BORÁSZOK BORÁSZA?
2019-03-18

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?

Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
Aranyesőt hozott a tavasz a Varga Pincészetnek
2019-03-13

A világ hat nagy nemzetközi borversenyéből kettőnél már a napokban megszülettek az eredmények. A rangos párizsi Vinales Internationales-en és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) legnagyobb borversenyén, a berlini Wine Trophyn a Varga Pincészet összesen 9 aranyérmet söpörhetett be.

Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
Rekordszámú nevezés a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen
2019-03-07

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a legjobbaknak járó SynVino-díjakat ebben az évben a Bárdos és Fia Pincészet, a Béres Szőlőbirtok, a Koch Csaba Vin Art Pincészet és a badacsonyi NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kapta.

Jótékonykodnak a borásznők
Jótékonykodnak a borásznők
2019-03-04

A Szabó Edit borszakíró és a Sofitel Budapest Chain Bridge közös szervezésében létrejövő Gyengébb? Nem! - Nőnapi borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.

Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
Tokaj, az örök - Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep
2019-03-04

A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.

Balaton Bor: Minden, ami Balaton
Balaton Bor: Minden, ami Balaton
2019-03-04

Előkóstolón választották ki az idei Balaton Borokat, a szentantalfai Faluházban, a minap.

Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
Nagy István: több szempontból fontos a szőlő-bor ágazat fejlesztése
2019-03-01

Nemcsak kulturális, hanem komoly gazdasági és társadalmi érdek is a szőlő-bor ágazat fejlesztése, amelyben Magyarországon jelenleg több mint 40 ezer gazdálkodó végez értékteremtő munkát – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken a Borjog és Bormarketing konferencián, Budapesten.

Huszonegy bor az idei válogatásban
Huszonegy bor az idei válogatásban
2019-03-01

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
Komoly problémák a szőlő-bor ágazatban: itt a munkaerőpiaci felmérés
2019-02-25

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én online felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

WineUp Fair in Transylvania WineUp Fair in Transylvania
2019 március 29 -
2019 március 31
A kenyér illata A kenyér illata
2019 március 29 -
2019 március 30
Tavaszi Pincenyitogató Tavaszi Pincenyitogató
2019 április 13
VinCE Budapest Wine Show 2019 VinCE Budapest Wine Show 2019
2019 április 25 -
2019 április 27
Food Truck Show Eger 2019 Food Truck Show Eger 2019
2019 április 25 -
2019 április 28
VI. Günzer Tamás Halnapok VI. Günzer Tamás Halnapok
2019 május 03 -
2019 május 05
12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Puklus Pincészet»