Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak
A Mádi Kör aszú szabályzatot írt, így reagálnak arra, hogy szerintük olyan tokaji aszúk is forgalomba kerülnek, amelyek nem felelnek meg a legnemesebb hegyaljai bort megillető minőségi követelményeknek.
Az aszú szabályzatról Barta Károly, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagja nyilatkozott az InfoRádió bormagazinjában.
![Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak](http://www.borutazo.hu/kep/hir/aszuszemek-index.1767.jpg)
"A Mádi kör azt gondolja az aszú borról, hogy az a világ borászatában egyedülállóan aprólékos és munkaigényes kézműves technikával készülő természetes édes bor.."
A Mádi Kör nem befolyásolhatja a hegyaljai termelők tevékenységét, mi annyit tehetünk, hogy nyilvánosságra hozzuk a saját szabályzatunkat, ezzel próbálunk hozzájárulni az aszúk minőségének stabilizálásához - mondta Barta Károly az InfoRádió bormagazinjában. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagja hozzátette: tény, hogy olyan aszúk is kikerülnek a borvidékről, amelyek nem öregbítik Tokaj-hegyalja hírnevét.
A Mádi Kör aszú szabályzata 2013:
A Mádi kör azt gondolja az aszú borról, hogy az a világ borászatában egyedülállóan aprólékos és munkaigényes kézműves technikával készülő természetes édes bor. Egyedisége, különlegessége, hallatlan munkaigényessége miatt törekednünk kell minőségének a legmagasabb szinten tartására, illetve emelésére. Mivel alapvetően luxus terméknek tekinthető a legkisebb kompromisszum sem megengedhető a minőség tekintetében.
Aszúbor az évjárat ingadozások miatt nem minden évben készíthető azonos minőségben. Ezért minőségének védelme érdekében csak a jó évjáratokban készítünk aszút és a Mádi kör a jövőben minden év legkésőbb december 31-ig közzé teszi, hogy az adott évjáratban készít-e aszút.
Hagyományos aszúszem és alapbor arány, ami évente is ugyanaz. 1 puttony 27,5 liter, 1 gönci hordó 136 liter, azaz az 5 puttonyos aszú esetén azonos térfogatú aszúszem és alapbor (vagy erjedő must) kerül összekeverésre.
A Mádi Kör tagjai 5 és 6 puttonyos aszúbort készítenek.
Az aszúszem minősége minimum 55 refr. százalék, minden bogyó Botrytises, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.
Az alapbor minősége minimum 22 mustfok, a fő kívánalom az, hogy túléredett szemeket is tartalmazzanak a fürtök, amelyekből készül a szüret kései fázisában.
Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelők készítenek fordítást jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák főleg helyi értékesítésre.
Termelhető mennyiségek:
- Aszúszőlőt községi és borvidéki eredetmegjelölésre maximum 7 tonna/hektár egészséges szőlőből lehet termelni amiből a maximum elérhető aszúbor mennyiség 1180 liter/ha.
- Dűlős megnevezésnél 650 liter/ha
- Szőlőparcella megnevezésnél 480 liter/ha
- Az ültetvények termésmennyiségét a tagok együttesen ellenőrzik, jegyzőkönyvezik, amit átadnak a Mádi Hegyközség hegybírójának.
- Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik.
- A kipréselt aszúbor 2. erjedése hordóban és pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.
- Érlelés pincében 136-500l-es zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétől legalább 2 éven keresztül.
A legközelebbi alkalommal a következő mondattal tervezik fejleszteni a szabályzatot a Mádi Kör tagjai: "A Mádi kör tagjai vállalják, hogy kizárólag hagyományos kézi munkával, szemenként a szőlő területen szedett aszúszemet dolgoznak fel".
További Hírek
![Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire. Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.](http://www.borutazo.hu/kep/hir/furmint_februar-kep.2391.jpg)
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
![Nehéz elhinni, milyen esethez riasztották az osztrák tűzoltókat Nehéz elhinni, milyen esethez riasztották az osztrák tűzoltókat](http://www.borutazo.hu/kep/hir/keninger-kep.2390.jpg)
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
![Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest! Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!](http://www.borutazo.hu/kep/hir/vincebudapest2020-kep.2389.jpg)
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
![Irodalmi bor lett a REDy Irodalmi bor lett a REDy](http://www.borutazo.hu/kep/hir/villanyiredy-kep.2388.jpg)
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
![Nem csak bor készül a szőlőből Nem csak bor készül a szőlőből](http://www.borutazo.hu/kep/hir/bestmedgrape-kep.2387.jpg)
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
![Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak](http://www.borutazo.hu/kep/hir/vam-kep.2386.jpg)
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
![Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet](http://www.borutazo.hu/kep/hir/debrecen_varosbora_2020_logo-kep.2385.jpg)
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
![A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor](http://www.borutazo.hu/kep/hir/aszuszemek-kep.2384.jpg)
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
![Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón](http://www.borutazo.hu/kep/hir/winelovers_grandkostolo-kep.2383.jpg)
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
![360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban 360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban](http://www.borutazo.hu/kep/hir/sonoma-kep.2382.jpg)
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.
Akciók
Programok
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map01-map.2.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map02-map.1.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map03-map.4.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map04-map.5.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map05-map.3.jpg)
![](http://www.borutazo.hu/kep/borregio/map06-map.6.jpg)