Négy új hungarikumot hirdettek ki

2013-09-25 | Turizmus Online | Szerző: Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing

Székesfehérváron ült össze szeptember 24-én a Hungarikum Bizottság és döntött azokról az előterjesztésekről, amelyek a hungarikumok és a magyar értékek tárát újabb kincseinkkel gyarapítja és elfogadásra került a Hungarikum védjegy is.
 

Négy új hungarikumot hirdettek ki

Dr. Béres József (1920-2006) - Széchenyi-díjas kutató, a Béres-csepp megalkotója.

"Mostantól a hungarikumok között tarthatjuk számon a Csabai kolbászt, a hízott liba termékeket, vagyis a libamájat is, a Tokaji-borvidékről származó aszút, és a Béres cseppet.."

Ezekben a hónapokban, a koronázóváros Szent István királyunk előtt tiszteleg, méltó helyszínt kínálva számos ünnepi eseménynek, rendezvénynek. A késő nyári időjárás pompás hangulatot varázsolt a belváros utcácskáinak délutáni pezsgésébe, többek között a turisztikai információs iroda feletti díszterembe is, ahol a VM-Bizottság adott újabb tájékoztatást.



Mostantól a hungarikumok között tarthatjuk számon a Csabai kolbászt, a hízott liba termékeket, vagyis a libamájat is, a Tokaji-borvidékről származó aszút, és a Béres cseppet.

A szikvíz és a fröccs a Magyar Értéktárba nyert felvételt, de, hogy szolgáljunk némi érdekességgel is, a Kürt-féle adatmentés és a magyar operett is megtalálható lesz a magyarság kiemelkedő teljesítményei között. Puskás Ferenc életműve is ebben a kategóriában van már a bizottság határozatai szerint, amelyekről annak elnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter számolt be.

A bizottság titkára bemutatta azt a védjegyet, amely a hungarikumokat hivatott ezentúl jelölni. A Turizmus Trend kérdésére Gyaraky Zoltán kifejtette, hogy a megkülönböztető jelkép grafikai tervezésére még tavasszal írtak ki pályázatot, amelyre 370 pályamunka érkezett. Ez esetben is kétszintű volt a kiválasztás rendszere, először egy gyors szűréssel 18 munkáról állapították meg, hogy minden szempontból megfelelt a védjegy-követelményeknek. 8 terv maradhatott állva a szigorú pontozásos értékelés során, amelyek közül a győztes, a Szentkorona-1000 jeligés került kihirdetésre. A szentkorona motívummal készült védjegy jól mutat kitűzőn, terméken, plakáton és blúzon egyaránt, látható a terveken. A bevezetés mikéntjéről is kaphatunk majd tájékoztatást, mihelyst a tervező-grafikussal, akinek neve egyelőre nem nyilvános, megállapodnak.

Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság koordinációs munkáiért felelős tagja beszámolt az eddigi tapasztalatokról, konferenciákról. Egyre népszerűbbek a civilek és magánszemélyek által alapított Hungarikum Klubok is, amelyek szintén kiveszik részüket az értékmentésben.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»