1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége

2014-12-17 | boraszat.hu

Bemutatkozott a Disznókő Szőlőbirtok új szamorodnija

1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége

A 600. évfordulót szerette volna tavaly megünnepelni a Disznókő Pincészet, ám erre végül nem került sor. A jeles évszám lett viszont a névadója a borászat 2012-es édes szamorodnijának.

"A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata.."

A történet

Este 11-kor nem csöng ok nélkül a telefon. Vasárnap este 11-kor főleg nem. Lesti Zoltán, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet belföldi értékesítésért felelős munkatársa nem is nagyon értette, miért hívja őt ilyenkor Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. Felvette a telefont, és az izgatott hang hallatán azonnal megérezte, hogy különleges bejelentés következik. Mindez 2012-ben történt, egy derűs, augusztus végi estén…



Nagy Kornél a levéltárban kutatott, és a régi dokumentumok között igazi szenzációra bukkant. Addig úgy tudtuk, hogy a Disznókő dűlő nevét Mád falukönyvében 1628-ban említik először, a kutató azonban megtalálta Zemplén vármegyei nemes Fügedy Pál hagyatéki perének 1413-ból származó záró dokumentumát, amelyben két másik mádi dűlő mellett a Disznókő neve is szerepel. Lám, két ember perlekedésének most az utókor látta hasznát, Garai Miklós nádor döntött a jogvitában, mi pedig örülünk, hogy a 601 évvel ezelőtti pernek írásos dokumentumait megkímélte az idő.

A 600. évfordulót szerette volna tavaly megünnepelni a Disznókő Pincészet, ám erre végül nem került sor. A jeles évszám lett viszont a névadója a borászat 2012-es édes szamorodnijának, amelyhez az alapanyagot a birtokon termett, nemesen rothadt, kézzel válogatott furmint fürtök adják.

Az édes szamorodni

A szamorodni Tokaj-Hegyalja talán legrégebbi bora, ideje, hogy magára találjon, és megkapja az őt megillető helyet a tokaji borkülönlegességek sorában. Nemességéhez kétség sem férhet, ezért döntött úgy a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, hogy mostantól valamennyi, náluk készült szamorodni címkéjére az 1413 elnevezés kerül. Ha az aszú a tokaji borok királya, akkor a szamorodni a királynő. Ez a bor képes arra, hogy finoman, árnyaltan mutassa meg a borvidék, az évjárat és a termőhely különleges értékeit.

Az édes szamorodni tartalmas és komplex bor, amelynek mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürt és a hordós érlelés biztosítja. Készítésekor a fürtök egészben érkeznek a pincébe: nem válogatják külön az aszúsodott bogyókat, vagyis az ép, a töppedt és a nemesen rothadt szemek együtt kerülnek a mustba.

A fiatal szamorodni arany színe rendkívül megnyerő. Illatában és ízében vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök asszociációi, őszibarackos, citrusos, trópusi gyümölcsös jegyek, valamint mandula és egzotikus fűszerek világa jelenik meg. A kompozíciót ropogós, friss savak tartják. Ha eltelik néhány év, a savak megszelídülnek kissé, és a gyümölcsök mellett megjelenik egy finom, mézes, aszalt gyümölcsös aromakarakter.

A szamorodni a finesz és az egyensúly bora. Komplexitását és jó arányait a gazdag beltartalom mellett a hordós és palackos érlelésnek köszönheti. Nagyszerű aperitif, ám ételekhez is remekül társítható. Illik a libamájhoz, de kínálhatjuk tejszínes, citromos tengeri halak, gyümölcsökkel készült kacsaételek, enyhén fűszeres fogások mellé is.

A Disznókő

„A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata. Elismertségünket, nemzetközi sikereinket eddig leginkább kiváló aszúborainknak köszönhettük. Nemrég jött a hír, hogy a 2006-os ötputtonyos aszúnk bekerült a világ 100 legjobb bora közé a Wine Spectator listáján” – mesél a pincészet sikereiről Mészáros László birtokigazgató. A Disznókő édesbor-választéka ez idáig a késői szüretelésű különlegességekre, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúkra koncentrált, a közöttük elhelyezkedő szamorodni valamiért nem talált utat a fogyasztókhoz. Nagy kár, mert ez a bor tartalmas, izgalmas, és képes Tokaj szépségeit érzékenyen megmutatni.

Mindezt bizonyítandó a Disznókő Szőlőbirtok különleges, vertikális édes szamorodni kóstolót szervezett a szakma képviselőinek november 16-án, Budapesten, a New York Palotában. A kóstolón felvonult valamennyi, 1994 óta palackozott Disznókő édes szamorodni, és természetesen ott volt az új kedvenc, a 2012-ben szüretelt 1413 is.

A kóstoló

Szerethető kóstoló volt, a borok békés nyugalommal indultak hódító útjukra. Nem akartak önmaguknál nagyobbra nőni, tudták a helyüket, tudták, hogy az aszúkkal ők sohasem versenghetnek, egyszerűen, szépen, méltósággal mutatták meg magukat. Mindegyik szép volt, még az idősebbek is meglepően fiatalosan mozdultak a pohárban. Színük csorduló arany - hiszen a feldolgozás során nincs áztatás, így kevesebb a lében a polifenol, tehát a szín csak később kezd mélyülni.

Vonultak sorban a Tokaji borvidéki királynői: a kissé magas alkoholtartalmú, de meglepően karizmatikus 1994-es, a lebilincselő illatokkal hódító 1999-es, a szinte üdén barackos 2000-es, a botritiszes, ásványos 2002-es, a gazdagon aromás, telt 2003-as, a krémes szerkezetű, narancsvirágos 2008-as, a mély, tiszta, bájos 2011-es, és az illatos, friss 2012-es. Mindegyik hozott valami újat, valami leheletfinom illatot, ízt, amitől szeretni lehetett.

Egy szamorodniban valószínűleg nincs sok titok, egyértelmű, egyszerű szépsége mégis megejtő. Ezért volt nagyon izgalmas ez a kóstoló. Aki megízlelte a Disznókő szamorodnik teljes vertikumát, megérthette, hogy a borok fejedelme, az aszú mellett a szamorodni törékeny bája tovább színezi, árnyalja Tokaj-Hegyalja változatos képét.

A 1413 nemcsak egy bor neve. Benne van viszontagságos történelmünk, az azóta eltelt hatszáz év minden szépsége és nehézsége. Uralkodók váltották egymást, rendszerek dőltek meg, csodák születtek a földön, ám mind közül talán a legnagyobb, hogy ez a dűlő ma is ott áll, s háborítatlanul termi a szőlőt a világ egyik legizgalmasabb borához. Töltsük hát pohárba, kóstoljuk meg, és engedjük, hogy elhitesse velünk: igenis van, ami örök.

Cimkék: Disznókő, Tokaj, Szamorodni, Aszú
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Négy új hungarikumot hirdettek ki Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaj-Hegyalja Piac másodszor Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Töltsék kedvüket és kosarukat a Tokaj-Hegyalja Piacon! Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»