1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége

2014-12-17 | boraszat.hu

Bemutatkozott a Disznókő Szőlőbirtok új szamorodnija

1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége

A 600. évfordulót szerette volna tavaly megünnepelni a Disznókő Pincészet, ám erre végül nem került sor. A jeles évszám lett viszont a névadója a borászat 2012-es édes szamorodnijának.

"A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata.."

A történet

Este 11-kor nem csöng ok nélkül a telefon. Vasárnap este 11-kor főleg nem. Lesti Zoltán, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet belföldi értékesítésért felelős munkatársa nem is nagyon értette, miért hívja őt ilyenkor Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. Felvette a telefont, és az izgatott hang hallatán azonnal megérezte, hogy különleges bejelentés következik. Mindez 2012-ben történt, egy derűs, augusztus végi estén…



Nagy Kornél a levéltárban kutatott, és a régi dokumentumok között igazi szenzációra bukkant. Addig úgy tudtuk, hogy a Disznókő dűlő nevét Mád falukönyvében 1628-ban említik először, a kutató azonban megtalálta Zemplén vármegyei nemes Fügedy Pál hagyatéki perének 1413-ból származó záró dokumentumát, amelyben két másik mádi dűlő mellett a Disznókő neve is szerepel. Lám, két ember perlekedésének most az utókor látta hasznát, Garai Miklós nádor döntött a jogvitában, mi pedig örülünk, hogy a 601 évvel ezelőtti pernek írásos dokumentumait megkímélte az idő.

A 600. évfordulót szerette volna tavaly megünnepelni a Disznókő Pincészet, ám erre végül nem került sor. A jeles évszám lett viszont a névadója a borászat 2012-es édes szamorodnijának, amelyhez az alapanyagot a birtokon termett, nemesen rothadt, kézzel válogatott furmint fürtök adják.

Az édes szamorodni

A szamorodni Tokaj-Hegyalja talán legrégebbi bora, ideje, hogy magára találjon, és megkapja az őt megillető helyet a tokaji borkülönlegességek sorában. Nemességéhez kétség sem férhet, ezért döntött úgy a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, hogy mostantól valamennyi, náluk készült szamorodni címkéjére az 1413 elnevezés kerül. Ha az aszú a tokaji borok királya, akkor a szamorodni a királynő. Ez a bor képes arra, hogy finoman, árnyaltan mutassa meg a borvidék, az évjárat és a termőhely különleges értékeit.

Az édes szamorodni tartalmas és komplex bor, amelynek mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürt és a hordós érlelés biztosítja. Készítésekor a fürtök egészben érkeznek a pincébe: nem válogatják külön az aszúsodott bogyókat, vagyis az ép, a töppedt és a nemesen rothadt szemek együtt kerülnek a mustba.

A fiatal szamorodni arany színe rendkívül megnyerő. Illatában és ízében vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök asszociációi, őszibarackos, citrusos, trópusi gyümölcsös jegyek, valamint mandula és egzotikus fűszerek világa jelenik meg. A kompozíciót ropogós, friss savak tartják. Ha eltelik néhány év, a savak megszelídülnek kissé, és a gyümölcsök mellett megjelenik egy finom, mézes, aszalt gyümölcsös aromakarakter.

A szamorodni a finesz és az egyensúly bora. Komplexitását és jó arányait a gazdag beltartalom mellett a hordós és palackos érlelésnek köszönheti. Nagyszerű aperitif, ám ételekhez is remekül társítható. Illik a libamájhoz, de kínálhatjuk tejszínes, citromos tengeri halak, gyümölcsökkel készült kacsaételek, enyhén fűszeres fogások mellé is.

A Disznókő

„A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata. Elismertségünket, nemzetközi sikereinket eddig leginkább kiváló aszúborainknak köszönhettük. Nemrég jött a hír, hogy a 2006-os ötputtonyos aszúnk bekerült a világ 100 legjobb bora közé a Wine Spectator listáján” – mesél a pincészet sikereiről Mészáros László birtokigazgató. A Disznókő édesbor-választéka ez idáig a késői szüretelésű különlegességekre, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúkra koncentrált, a közöttük elhelyezkedő szamorodni valamiért nem talált utat a fogyasztókhoz. Nagy kár, mert ez a bor tartalmas, izgalmas, és képes Tokaj szépségeit érzékenyen megmutatni.

Mindezt bizonyítandó a Disznókő Szőlőbirtok különleges, vertikális édes szamorodni kóstolót szervezett a szakma képviselőinek november 16-án, Budapesten, a New York Palotában. A kóstolón felvonult valamennyi, 1994 óta palackozott Disznókő édes szamorodni, és természetesen ott volt az új kedvenc, a 2012-ben szüretelt 1413 is.

A kóstoló

Szerethető kóstoló volt, a borok békés nyugalommal indultak hódító útjukra. Nem akartak önmaguknál nagyobbra nőni, tudták a helyüket, tudták, hogy az aszúkkal ők sohasem versenghetnek, egyszerűen, szépen, méltósággal mutatták meg magukat. Mindegyik szép volt, még az idősebbek is meglepően fiatalosan mozdultak a pohárban. Színük csorduló arany - hiszen a feldolgozás során nincs áztatás, így kevesebb a lében a polifenol, tehát a szín csak később kezd mélyülni.

Vonultak sorban a Tokaji borvidéki királynői: a kissé magas alkoholtartalmú, de meglepően karizmatikus 1994-es, a lebilincselő illatokkal hódító 1999-es, a szinte üdén barackos 2000-es, a botritiszes, ásványos 2002-es, a gazdagon aromás, telt 2003-as, a krémes szerkezetű, narancsvirágos 2008-as, a mély, tiszta, bájos 2011-es, és az illatos, friss 2012-es. Mindegyik hozott valami újat, valami leheletfinom illatot, ízt, amitől szeretni lehetett.

Egy szamorodniban valószínűleg nincs sok titok, egyértelmű, egyszerű szépsége mégis megejtő. Ezért volt nagyon izgalmas ez a kóstoló. Aki megízlelte a Disznókő szamorodnik teljes vertikumát, megérthette, hogy a borok fejedelme, az aszú mellett a szamorodni törékeny bája tovább színezi, árnyalja Tokaj-Hegyalja változatos képét.

A 1413 nemcsak egy bor neve. Benne van viszontagságos történelmünk, az azóta eltelt hatszáz év minden szépsége és nehézsége. Uralkodók váltották egymást, rendszerek dőltek meg, csodák születtek a földön, ám mind közül talán a legnagyobb, hogy ez a dűlő ma is ott áll, s háborítatlanul termi a szőlőt a világ egyik legizgalmasabb borához. Töltsük hát pohárba, kóstoljuk meg, és engedjük, hogy elhitesse velünk: igenis van, ami örök.

Cimkék: Disznókő, Tokaj, Szamorodni, Aszú
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Négy új hungarikumot hirdettek ki Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaj-Hegyalja Piac másodszor Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Töltsék kedvüket és kosarukat a Tokaj-Hegyalja Piacon! Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»