Csúcskategóriás borok, különleges ételek

2014-03-25 | DSJ

Nem kisebb feladatra vállalkozott a debreceni Hotel Platán éttermének csapata, mint arra, hogy a hazánkban még kevésbé ismert Holdvölgy Borászat boraira komponál borvacsorát március utolsó szombatjára. Eleve komoly kihívás tokaji borokhoz összeállítani egy egész esti menüt, hiszen más borvidékekkel ellentétben Tokaj-Hegyalján kizárólag fehér borokat készítenek és ez nagyon meg tudja kötni a séf kezét!

Csúcskategóriás borok, különleges ételek

"A Holdvölgy olyan különleges helyzetben lévő borászat, akinek borai külföldön már jól ismertek és számos Michelin csillagos étteremben megtalálhatóak a kínálatban."

A Hotel Platánt nem kell bemutatni a cívis város gasztronómiai közönségének, mivel évek óta jól szervezett és sikeres borvacsorák otthona. Az ország vezető borászai mellett megfordultak itt pályájuk elején járó tehetséges fiatalok is, akiknek sokszor ez volt az első bemutatkozási lehetőségük a régióban.



Az étterem egy évre gondosan megtervezett rendezvénynaptárában vannak visszatérő pincészetek és – mint ez alkalommal is – van jó néhány újdonság számba menő pince. A Holdvölgy olyan különleges helyzetben lévő borászat, akinek borai külföldön már jól ismertek és számos Michelin csillagos étteremben megtalálhatóak a kínálatban, de itthon még csak most kezdik bontogatni szárnyaikat. Ezért különösen nagy kihívás egy ilyen borvacsora megszervezése és az ételek tökéletes párosítása, hiszen nagyon különleges és ebből adódóan nem átlagáras borokról beszélünk. A szervezést külön megnehezíti, hogy ezek a borok ráadásul most kerülnek a hazai piacon bevezetésre.

Egy sikeres rendezvény minden esetben megkívánja, hogy a séf és csapata előzőleg lefőzze, elkészítse az ételeket és hozzákóstolja a mellé felszolgálásra kerülő borokhoz, hogy így győződjenek meg arról, mennyire sikerült eltalálniuk az összhangot étel és ital között. A mostani eset különlegessége megkívánta, hogy erre az összekóstolásra az étterem vezetője meghívja Gincsai Tamást, a Holdvölgy borászát is, akivel közösen ellenőrizték le, hogy minden íz, fűszer, dísz stimmelni fog-e március 29-én este, amikor majd ezek a csúcskategóriás borok a vendégek poharaiba kerülnek.

Nem szeretnénk lelőni a poént, hiszen még a rendezvény előtt állunk! Annyit előljáróban azonban elárulhatok, hogy nem voltak hiábavalóak ezek a precíz előzetes egyeztetések, mert sem a Balogh Károly séf által megálmodott ételek, sem a Holdvölgy borai nem fognak senkinek sem csalódást okozni, sőt...

HAMAROSAN!!!! A közös előkóstolásról és egy borvacsora konyhatitkairól részletesen is olvashatnak a Bor & Párlat magazin 2014 tavaszi számában! (http://www.boresparlat.hu/)

A rendezvény programja: https://www.facebook.com/events/290197421137331/

Jelentkezni lehet: Sebestyén Csaba Tel.: +36 (30) 904-6236

Cimkék: Platán, Holdvölgy, Tokaj
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok