Tokaj

kep-index.3.jpg Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. A város neve régi okmányokban Tokota, Tochol, Tokoyd és Tucota formában olvasható. A város neve a feltételezések szerint a szláv "sztokaj", azaz folyó összefolyás szóra utal. Ezt támasztja alá, hogy a város a Tisza és a Bodrog összefolyásánál helyezkedik el.

Anonymus feljegyzése szerint a földet Árpád ajándékozta Tarcal vezérének. Az első hiteles említése 1074-ből származik, amikor Géza herceg a Salamonnal vívott csata után a tokaji várba menekült, és itt kelt át a Tiszán. Magát a települést 1353-ban említik először Tokaj néven.

Első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen, mely a diósgyőri uradalom része volt. 1450 után Tokaj a Hunyadiaké, majd a Szapolyaiaké volt. Szapolyai János egy időre elveszítette a birtokot, de fia, János Zsigmond idejében már ismét a családé volt, így királyi uradalommá vált. A borvidék bevételének köszönhetően Tokaj mezővárossá fejlődött, népessége növekedett. A várat 1705-ben II. Rákóczi Ferenc ismeretlen okból leromboltatta. A szatmári békét követően mint elkobzott Rákóczi-birtok a kincstárra szállt. 1860-ban a község megváltotta magát. A kiegyezés utáni békés évtizedekben Tokaj fejlődött, polgárosodott, a XIX. század végétől a hegyaljai borászat egyik központjává vált.

A két világháború alatt azonban ez a fejlődés félbeszakadt. 1944-ben először a németek, majd az oroszok szállták meg a települést. A II. világháborút követően lassan indult be a fejlődés. A borkereskedelemben betöltött központi szerepét is egyre inkább Sátoraljaújhely vette át. Városi rangját 1986-ban kapta vissza. Ekkortól újra fejlődésnek indult.

A város 2002-től szerepel az UNESCO Világörökségeinek listáján.

Letölthető kiadványok:
Vendégvárók Tokajban 2008 (PDF)
Tokaj-hegyalja Guide 2008 (PDF)

A Tourinform Tokaj világörökségi turisztikai portálja:
www.tokaj-turizmus.hu

www.tokaj.huUnesco
Információk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 28,20 km2

Népesség: 5 009 fő

Népsürűség: 177,62 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 48.124º

Long.: 21.409º

Irányítószám: 3910

Körzetszám: (+36) 47

Látnivalók

Kapucinus kolostor épülete

Pincesor

Református templom

Zsinagóga és zsidó sírkövek

Bacchus-kút

Tokaji Múzeum

Tokaji Galéria

Ágyúgolyós ház

Rákóczi-Dessewffy kastély

Cimkék: Tokaj
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»