Az élet édes oldala

2011-10-19 | Metropol | Szerző: Vörös Attila

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy új kulináris csúcsragadozó született, ugyanis egy magas minőségű csokoládé és marcipán no meg két kiváló tokaji bor fúziójából nem foganhat más, mint egy igazán kiváló praliné.

De, hogy érthető is legyen az ámokfutás, arról van szó, hogy a Szamos Csokoládéműhely és a Tokaj Kereskedőház közös munkába kezdett, amelynek eredménye egyelőre két új praliné lett. Az új jövevények pedig az Aranyhordó és a Neptun névre hallgatnak. Az együttműködés a hagyományokra, a minőségre és az innovációra épül.

Az élet édes oldala

Az Aranyhordóba egy 2009-es Tokaji Késői Arannyal befuttatott ganázst töltöttek, majd letalpalták, s már kész is a csoda.

"A Szamos Csokoládéműhely és a Tokaj Kereskedőház közös munkába kezdett, amelynek eredménye egyelőre két új praliné lett.."

A kulinaritás területén is egyre komolyabb fejlődést figyelhetünk meg a rendszerváltás óta. Formálódnak a fogyasztók igényei, ez természetesen visszahat az origókra is, tehát ha van igény a jóra, akkor most már lehetőség is van. Ez egy kényes egyensúly, amire oda kell figyelni, ezt tette a két cég is.



Azért is izgalmas a fúzió, mert két olyan nagy múltú cégről van szó, amelyek már hosszú évtizede meghatározó szereplői piacuknak. A borok világából is tudjuk, hogy ha két eltérő, de összeférő karaktert összeházasítunk, abból általában valami egészen izgalmas is sikerülhet. A jó házasítás titka, hogy az alaperények megőrzése mellett, egy valami egészen új és komplexebb dolog jöjjön létre. Ez történt ebben az esetben is.

A Neptun egy praliné, amelyben a 2008-as édes Szamorodni zamataival átitatott tölteléket tettek, s egy hordó formájú csokoládéba rejtettek.

Az Aranyhordóba pedig egy 2009-es Késői Arannyal befuttatott ganázst töltöttek, majd letalpalták, s már kész is a csoda. A Késői Arany egyébként egy kb. négyputtonyos aszúnak felel meg, annyi különbséggel, hogy nem hordóban fogant és fejlődött a bor, hanem kizárólag acéltartályban, amitől kivételesen gyümölcsösre sikeredett, ez pedig nagyon jól áll a csokinak és a marcipánnak.
Az együttműködés során rengeteg variációt kipróbáltak, összekóstoltak, s a végeredmény pedig ízletes lett. Ahogy a két fél elmondta, hosszú távra terveznek, tehát számíthatunk arra, hogy újabb csokoládés-boros-marcipános csodák születnek.

A pralinék egyébként önmagukban is ízletesek, de „saját” borukkal kóstolva adják az igazi gourmet érzést.

Háttér:
A Szamos-birodalom története a múlt század elején kezdődött Szentendrén, ahol egy szerb fiúcska, Szávics Mladen elhatározta, cukrász lesz. A nagy hírű Auguszt E. József budapesti Krisztina körúti üzletébe szegődött el inasnak, és ott sajátította el a mesterség minden fortélyát. Egy dán cukrászmestertől tanulta meg, hogyan kell marcipánból rózsákat készíteni. A Szamos cukrászat története 1968-ban kezdődött, ekkor lett Szamos Mátyás kisiparos, aki mindig adott a minőségre, a tradicionális technológiák pontos betartására. Így van ez ma is a Szamos Marcipánnál, amely kis cukrászatból országos hálózattá nőtte ki magát.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Tokaj-hegyaljai zárt történelmi borvidék legnagyobb borászata, amely jogelődjei révén több, mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Hegyalja életének. Az állami tulajdonú nagypincészet az utóbbi évek beruházásai, fejlesztése és szemléletváltása révén modern nagypincészetté fejlődött. A szőlődűlők rekonstrukciója, a hordópark megújítása mellett a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiai sorát építette fel nemrégiben. A Tokaj Kereskedőház a megvalósult beruházásoknak köszönhetően kiemelkedő sikereket ért és ér el a hazai és nemzetközi borversenyeken is.

Cimkék: Tokaj, Tokaj Kereskedőház, Szamos
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Édes kultúra” a Kossuth téren „Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Ahol tényleg százezrekbe kerül egy pohár bor Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Fogyatékkal élők gyakoroltak a Szamos cukrászdában Forma-1, VIP borok, VIP sáv Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
Pünkösdkor ismét kinyílnak a pinceajtók Palkonyán
2018-05-03

Huszonnegyedszerre nyitja meg kapuit májusban a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék. A Villányi Borvidék leghangulatosabb falucskájába több ezer látogatót várnak.

Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
Bemutatták A szőlőművelő ember és a természet tanösvényt
2018-05-02

Nem csak pazar panorámája, különlegesen finom borai miatt kitűnő úti cél a Tokaji borvidék: a Béres Szőlőbirtokhoz tartozó Lőcse-dűlő felnőttek és gyerekek kedvenc kirándulóhelye lehet. A Birtokon létesített A szőlőművelő ember és a természet elnevezésű tanösvényen végigkísérhetjük a szőlő „életét”, megismerhetjük termesztésének, gondozásának és feldolgozásának valamennyi fázisát, miközben a vulkanikus kőzetekről és az itt élő állatokról, növényekről is sok érdekességet megtudhatunk.

Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
Versenyben a borvidék - Érmek és érdemek Villányból
2018-05-01

Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. Mint minden évben áprilisban, idén is megrendezésre kerültek a nagy hagyományokkal bíró, mind a gazdák mind a szakmai plénum előtt komoly értéket képviselő borversenyek. Ahogy a borvidék 1 egység, de két kisebb, meghatározó térség, úgy a versenyekből is körzetenként 1-1 kerül megszervezésre ebben az időszakban.

Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
Bor és művészet találkozása tízezer méter magasban
2018-04-27

Idén májusban és júniusban a KLM különleges borokkal várja a World Business Class utasait. A palackokat az amszterdami Rijksmuseum festményeit ábrázoló címkékkel látta el a légitársaság, amelyhez öt tavaszi témájú festményt választott öt holland művésztől.

 

2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál
2018-04-27

Múlt és jelen: Debrecen szőlőskertje - egy újjáéledő borvidék

Szent György-hegy hajnalig
Szent György-hegy hajnalig
2018-04-25

Június 2-ára egy olyan programot álmodtunk meg, melynek résztvevői a Szent György-hegy pincéi, a telihold, a Balaton és a napfelkelte.

Szekszárdi Nyitott Pincék
Szekszárdi Nyitott Pincék
2018-04-24

Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

Tállyai Bormajális
Tállyai Bormajális
2018-04-23

Izgalmas boros- és gasztroprogram a hosszú hétvégére - ha szereted a tállyai bort, ezt neked találták ki!

Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
Több mint fröccs – Fehér- és rozé borok nyárra
2018-04-23

Élményturizmus Akadémia sorozattal bővíti kínálatát a Zsigmond Király Egyetem.

BorZsongás Villányban!
BorZsongás Villányban!
2018-04-23

Már tizenharmadik alkalommal készülünk a Villányi borvidék pezsgő, barátságos fesztiváljára a BORZSONGÁSRA.

Programok

11. Ördögkatlan Fesztivál 11. Ördögkatlan Fesztivál
2018 July 31 -
2018 August 04
Debreceni Bor- és Jazznapok Debreceni Bor- és Jazznapok
2018 August 02 -
2018 August 05
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Cseh Sörkert Cseh Sörkert
2018 August 07 -
2018 August 20
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15
Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival Second Tállya BBQ KCBS Contest & Festival
2018 October 12 -
2018 October 14

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»