Az élet édes oldala

2011-10-19 | Metropol | Szerző: Vörös Attila

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy új kulináris csúcsragadozó született, ugyanis egy magas minőségű csokoládé és marcipán no meg két kiváló tokaji bor fúziójából nem foganhat más, mint egy igazán kiváló praliné.

De, hogy érthető is legyen az ámokfutás, arról van szó, hogy a Szamos Csokoládéműhely és a Tokaj Kereskedőház közös munkába kezdett, amelynek eredménye egyelőre két új praliné lett. Az új jövevények pedig az Aranyhordó és a Neptun névre hallgatnak. Az együttműködés a hagyományokra, a minőségre és az innovációra épül.

Az élet édes oldala

Az Aranyhordóba egy 2009-es Tokaji Késői Arannyal befuttatott ganázst töltöttek, majd letalpalták, s már kész is a csoda.

"A Szamos Csokoládéműhely és a Tokaj Kereskedőház közös munkába kezdett, amelynek eredménye egyelőre két új praliné lett.."

A kulinaritás területén is egyre komolyabb fejlődést figyelhetünk meg a rendszerváltás óta. Formálódnak a fogyasztók igényei, ez természetesen visszahat az origókra is, tehát ha van igény a jóra, akkor most már lehetőség is van. Ez egy kényes egyensúly, amire oda kell figyelni, ezt tette a két cég is.



Azért is izgalmas a fúzió, mert két olyan nagy múltú cégről van szó, amelyek már hosszú évtizede meghatározó szereplői piacuknak. A borok világából is tudjuk, hogy ha két eltérő, de összeférő karaktert összeházasítunk, abból általában valami egészen izgalmas is sikerülhet. A jó házasítás titka, hogy az alaperények megőrzése mellett, egy valami egészen új és komplexebb dolog jöjjön létre. Ez történt ebben az esetben is.

A Neptun egy praliné, amelyben a 2008-as édes Szamorodni zamataival átitatott tölteléket tettek, s egy hordó formájú csokoládéba rejtettek.

Az Aranyhordóba pedig egy 2009-es Késői Arannyal befuttatott ganázst töltöttek, majd letalpalták, s már kész is a csoda. A Késői Arany egyébként egy kb. négyputtonyos aszúnak felel meg, annyi különbséggel, hogy nem hordóban fogant és fejlődött a bor, hanem kizárólag acéltartályban, amitől kivételesen gyümölcsösre sikeredett, ez pedig nagyon jól áll a csokinak és a marcipánnak.
Az együttműködés során rengeteg variációt kipróbáltak, összekóstoltak, s a végeredmény pedig ízletes lett. Ahogy a két fél elmondta, hosszú távra terveznek, tehát számíthatunk arra, hogy újabb csokoládés-boros-marcipános csodák születnek.

A pralinék egyébként önmagukban is ízletesek, de „saját” borukkal kóstolva adják az igazi gourmet érzést.

Háttér:
A Szamos-birodalom története a múlt század elején kezdődött Szentendrén, ahol egy szerb fiúcska, Szávics Mladen elhatározta, cukrász lesz. A nagy hírű Auguszt E. József budapesti Krisztina körúti üzletébe szegődött el inasnak, és ott sajátította el a mesterség minden fortélyát. Egy dán cukrászmestertől tanulta meg, hogyan kell marcipánból rózsákat készíteni. A Szamos cukrászat története 1968-ban kezdődött, ekkor lett Szamos Mátyás kisiparos, aki mindig adott a minőségre, a tradicionális technológiák pontos betartására. Így van ez ma is a Szamos Marcipánnál, amely kis cukrászatból országos hálózattá nőtte ki magát.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Tokaj-hegyaljai zárt történelmi borvidék legnagyobb borászata, amely jogelődjei révén több, mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Hegyalja életének. Az állami tulajdonú nagypincészet az utóbbi évek beruházásai, fejlesztése és szemléletváltása révén modern nagypincészetté fejlődött. A szőlődűlők rekonstrukciója, a hordópark megújítása mellett a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiai sorát építette fel nemrégiben. A Tokaj Kereskedőház a megvalósult beruházásoknak köszönhetően kiemelkedő sikereket ért és ér el a hazai és nemzetközi borversenyeken is.

Cimkék: Tokaj, Tokaj Kereskedőház, Szamos
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Édes kultúra” a Kossuth téren „Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Ahol tényleg százezrekbe kerül egy pohár bor Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Forma-1, VIP borok, VIP sáv Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk
Így válasszunk italt a ferihegyi reptéren, ha külföldre utazunk
2017-10-04

A Budapest Airport által üzemeltetett ferihegyi repülőtéren tavaly több mint 11 millió utas fordult meg, akiknek közel a fele volt induló, és ebből körülbelül 1,5 millióan vásároltak a helyi Heinemann Duty Free üzletben. A külföldi vendégek közül leginkább az orosz, brit, finn és kínai utasok vásárolnak, de a magyarok is szívesen választanak a hazai termékek közül. Választani pedig van miből, hiszen az édességek és húskészítmények mellett csaknem 100 féle magyar bor és több mint 50 különböző hazai pálinka, valamint likőr várja az utasokat. Jáhner Attila sommelier segít abban, hogy hogyan érdemes a széleskörű kínálatból italt választani.

Olaszrizling Október, ötödszörre
Olaszrizling Október, ötödszörre
2017-09-27

Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.

 

Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék – fókuszban a zene
Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék – fókuszban a zene
2017-09-27

Ősszel újabb meglepetéssel és színes programokkal készül Palkonya, a Villányi borvidék legszebb települése.

 

Éljen a Juhfark!
Éljen a Juhfark!
2017-09-25

Közönség és szakmai sikerrel zárult szombaton a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A reprezentatív sétáló kóstolón 15 pince 27 legjobb juhfarkját ismerhette meg a közönség, emellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Atilla nemzetközi borakadémikus részvételével érdekes szakmai diskurzus is zajlott a magyar bor és a különleges, limitált fajták esélyeiről a hazai és a világpiacon. 

 

Hajrá az 1 millióért!
Hajrá az 1 millióért!
2017-09-25

Október 31-ig lehet indulni a Borászok Borásza Ösztöndíjért!

 

V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával
2017-09-20

33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember végén – a Bazilika előtti Szent István teret.

Az új trend: nem csak egészséges, de szép is!
Az új trend: nem csak egészséges, de szép is!
2017-09-19

Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol az összesített győztes mellett külön kategóriákban mérettettek meg a birtokok. A borászat kategóriában a borotai Koch Borászat nyert díjat, míg a Gyümölcs- és szőlőtermesztő kategóriában a Szászi Pince sikeréért szoríthattak az érdeklődők.

Haspókoknak kedvez a KLM
Haspókoknak kedvez a KLM
2017-09-18

A flightguide.klm.com weboldal részletes információkkal látja el az utasokat még az indulás előtt, hogy milyen ételek közül választhatnak a nemzetközi járatok Economy osztályán.

Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél!
Először a régióban: Nemcsak bort, napenergiát is tankolhatunk a Bock Pincészetnél!
2017-09-18

A villányi Bock család legfrissebb fejlesztésének köszönhetően a Bock Pince lett az első olyan magyarországi borászat, amelynek vendégei a napsugarak segítségével „tankolhatják” meg elektromos járműveiket. A technikai újdonságnak számító, tisztán napenergiával működő berendezést a napokban adták át a Bock Hotel Ermitage**** parkolójában.

Oltalom és jövő a kinyújtott kéz
Oltalom és jövő a kinyújtott kéz
2017-09-14

Életünk első három évében eldől, milyen mértékben bontakozhat ki a bennünk rejtőzködő csoda.

 

Programok


Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»
Borgaléria»
Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»