Az élet édes oldala

2011-10-19 | Metropol | Szerző: Vörös Attila

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy egy új kulináris csúcsragadozó született, ugyanis egy magas minőségű csokoládé és marcipán no meg két kiváló tokaji bor fúziójából nem foganhat más, mint egy igazán kiváló praliné.

De, hogy érthető is legyen az ámokfutás, arról van szó, hogy a Szamos Csokoládéműhely és a Tokaj Kereskedőház közös munkába kezdett, amelynek eredménye egyelőre két új praliné lett. Az új jövevények pedig az Aranyhordó és a Neptun névre hallgatnak. Az együttműködés a hagyományokra, a minőségre és az innovációra épül.

Az élet édes oldala

Az Aranyhordóba egy 2009-es Tokaji Késői Arannyal befuttatott ganázst töltöttek, majd letalpalták, s már kész is a csoda.

"A Szamos Csokoládéműhely és a Tokaj Kereskedőház közös munkába kezdett, amelynek eredménye egyelőre két új praliné lett.."

A kulinaritás területén is egyre komolyabb fejlődést figyelhetünk meg a rendszerváltás óta. Formálódnak a fogyasztók igényei, ez természetesen visszahat az origókra is, tehát ha van igény a jóra, akkor most már lehetőség is van. Ez egy kényes egyensúly, amire oda kell figyelni, ezt tette a két cég is.



Azért is izgalmas a fúzió, mert két olyan nagy múltú cégről van szó, amelyek már hosszú évtizede meghatározó szereplői piacuknak. A borok világából is tudjuk, hogy ha két eltérő, de összeférő karaktert összeházasítunk, abból általában valami egészen izgalmas is sikerülhet. A jó házasítás titka, hogy az alaperények megőrzése mellett, egy valami egészen új és komplexebb dolog jöjjön létre. Ez történt ebben az esetben is.

A Neptun egy praliné, amelyben a 2008-as édes Szamorodni zamataival átitatott tölteléket tettek, s egy hordó formájú csokoládéba rejtettek.

Az Aranyhordóba pedig egy 2009-es Késői Arannyal befuttatott ganázst töltöttek, majd letalpalták, s már kész is a csoda. A Késői Arany egyébként egy kb. négyputtonyos aszúnak felel meg, annyi különbséggel, hogy nem hordóban fogant és fejlődött a bor, hanem kizárólag acéltartályban, amitől kivételesen gyümölcsösre sikeredett, ez pedig nagyon jól áll a csokinak és a marcipánnak.
Az együttműködés során rengeteg variációt kipróbáltak, összekóstoltak, s a végeredmény pedig ízletes lett. Ahogy a két fél elmondta, hosszú távra terveznek, tehát számíthatunk arra, hogy újabb csokoládés-boros-marcipános csodák születnek.

A pralinék egyébként önmagukban is ízletesek, de „saját” borukkal kóstolva adják az igazi gourmet érzést.

Háttér:
A Szamos-birodalom története a múlt század elején kezdődött Szentendrén, ahol egy szerb fiúcska, Szávics Mladen elhatározta, cukrász lesz. A nagy hírű Auguszt E. József budapesti Krisztina körúti üzletébe szegődött el inasnak, és ott sajátította el a mesterség minden fortélyát. Egy dán cukrászmestertől tanulta meg, hogyan kell marcipánból rózsákat készíteni. A Szamos cukrászat története 1968-ban kezdődött, ekkor lett Szamos Mátyás kisiparos, aki mindig adott a minőségre, a tradicionális technológiák pontos betartására. Így van ez ma is a Szamos Marcipánnál, amely kis cukrászatból országos hálózattá nőtte ki magát.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a Tokaj-hegyaljai zárt történelmi borvidék legnagyobb borászata, amely jogelődjei révén több, mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezáltal mindig is meghatározó szereplője volt Hegyalja életének. Az állami tulajdonú nagypincészet az utóbbi évek beruházásai, fejlesztése és szemléletváltása révén modern nagypincészetté fejlődött. A szőlődűlők rekonstrukciója, a hordópark megújítása mellett a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiai sorát építette fel nemrégiben. A Tokaj Kereskedőház a megvalósult beruházásoknak köszönhetően kiemelkedő sikereket ért és ér el a hazai és nemzetközi borversenyeken is.

Cimkék: Tokaj, Tokaj Kereskedőház, Szamos
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Édes kultúra” a Kossuth téren „Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Ahol tényleg százezrekbe kerül egy pohár bor Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Fogyatékkal élők gyakoroltak a Szamos cukrászdában Forma-1, VIP borok, VIP sáv Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»