Sátoraljaújhely

kep-index.64.jpg Az első feljegyzések tanúsága szerint 904-ben vette hatalmába a környéket Ketel vezér fia Oloptulma, majd az Aba nemzettség birtokába került. 1110-ben Könyves Kálmán az olaszországi Apuliából ideköltözött Casertai Rathold grófnak adományozta a területet. Saturhalma a tatárjárás következtében teljesen elpusztult. A túlélők, - mivel ezt a lakóhelyet a Bodrog és Ronyva gyakori áradásai is állandóan veszélyeztették - nem építették újjá. Az új település helyéül a Ronyva patak jobb partját jelölték ki, a Sátorhegy lábánál. Az új települést először 1256-ban IV. Béla okiratában említik. Ekkortájt telepedett le „barátszeren”, a város legrégibb részén pálos rend. 1261-ben kapott Újhely városi kiváltságokat V. István királytól. Védelmére a Várhegyen kővár épült, mely a XVI. századig állt fenn. I. Lajos király 1351-ben a Koriatovics Tódor hercegnek adományozta, aki rutén telepesekkel népesítette be. A XIII-XIV. század folyamán végig királyi birtok volt. 1533-ban a Perényieknek sikerült irányításuk alá vonni a területet. Protestánsok lévén, a katolikus intézmények helyett protestáns iskolát alapítottak Patakon és Újhelyen is. Az újhelyi vár a sárospataki várkastély árnyékában folyamatosan veszített jelentőségéből. Telkessi Imre császári vezér 1558-ban végleg leromboltatta. 1566-ban a várost a törökök kirabolták és felgyújtották. A XVII. századtól Sátoraljaújhely a Rákóczi-család birtokába került. A XVIII. század közepétől Zemplén vármegye székhelye lett. Az Oroszország, Lengyelország és Erdély felé vezető kereskedelmi útvonalak találkozásánál volt a híres hegyaljai borok kereskedelmi központja. A legenda szerint 1630-ban itt készítette az Oremus dűlőben termett szőlőből az első aszúbort Sepsi Lackó Máté práter. Igaz, vagy sem a legenda, az aszúbor azonban máig Tokaj-Hegyalja leghíresebb borfajtája lett. A XIX. század második felére a vasútvonalnak köszönhetően bekerül az ország vérkeringésébe. Ekkor épül fel a dohánygyár és a fürdő. Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés kettészakítja a várost. Sátoraljaújhely napjainkban a régió egyik szellemi és kereskedelmi központja.

www.satoraljaujhely.huUnesco
Információk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 73,44 km2

Népesség: 17 992 fő

Népsürűség: 244,99 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 48.39405º

Long.: 21.65611º

Irányítószám: 3980

Körzetszám: (+36) 47

Látnivalók

Kazinczy Ferenc Múzeum

Waldbott-kastély

Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok (Széphalom)

Barokk városháza

Teitelbaum Mózes csodarabbi sírja

Magyar Kálvária

Pálos templom és kolostor

Református templom

Piarista templom

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»