Sárospatak

kep-index.63.jpg Sárospatak már az őskorban is lakott volt. Már Anonymus írásában is szerepel a Bodrog két partján elterülő település, mely szerint Árpád vezér adományozta Ketel vitéznek, aki helyben földvárat építtetett. Az Árpád-házi királyok szívesen tartózkodtak a várban, mely egyben a királyi erdőbirtok központja is volt.
1201-ben Imre királytól városi kiváltságokat kapott. A középkorban a Lengyelország felé tartó kereskedelmi útvonalak fontos állomása volt. Várát I. Endre király építtette. E helyütt született Szent Erzsébet, II. Endre király lánya. A városnak Zsigmond király szabad királyi városi rangot adott. 1460-ban Mátyás király vásártartási joggal ruházta fel . 1575-ben a városban pestisjárvány pusztított.

A legendás Sárospataki Református Kollégiumot 1531-ben alapították, ami korának egyik legjelentősebb magyarországi oktatási intézménye volt. Sokan a "Bodrog-parti Athén"-nak is nevezték. 1650-től egy ideig itt tanított a felvilágosult gondolkodásáról híres Comenius is. Az ő nevét viseli a város másik jelentős intézménye, a tanítóképző főiskola,mely 2000-től a Miskolci Egyetem Comenius Tanítóképző Főiskolai Karaként működik.

Sárospatak várát több híres nemesi család is birtokolta, többek között a Dobók, a Lorántffyak, majd a Rákócziak. Itt kötött házasságot Balassi Bálint Dobó István lányával, Dobó Krisztinával. Itt ajánlották fel I. Rákóczi Györgynek az erdélyi fejedelemséget. 1614-ben Lorántffy Zsuzsanna birtokába és házassága révén a Rákóczi-családhoz került a vár. Ekkor élte a város igazi fénykorát. A Rákóczi-szabadságharcban igen aktívan részt vett a város lakossága is. Ebből kifolyólag harcok sem kímélték a várost. A csaták kimenetelétől függően hol a kurucok, hol a labancok birtokolták. 1708-ban itt tartották az utolsó kuruc országgyűlést. A Rákóczi-szabadságharc bukása után a kincstáré lett a város, majd 1875-ben került a Windischgrätz hercegi család tulajdonába és az őbirtokuk maradt egészen 1945-ig.

A XIX. század végi közigazgatási átszervezések során Sárospatak elvesztette városi címét, amit csak 1968-ban kapott vissza. A XX. század elejétől 1956-ig járási székhely volt.

Napjainkban Sárospatak a régió szellemi és kultúrális központja. Neves iskolaváros, ugyanakkor hangulatos histórikus utcácskái és egyháztörténeti műemlékei miatt csábító turistacélpont.

A város végardói részén található termálfürdője, amelynek vize kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kezelésére.
A környék népszerű kirándulóhelye a hajdani malomkőbánya helyén kialakult Megyer-hegyi tengerszem, amely geológiai és kultúrtörténeti bemutatóhely is.

www.sarospatak.huUnesco
Információk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 139,08 km2

Népesség: 14 505 fő

Népsürűség: 104,29 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 48.31897º

Long.: 21.56636º

Irányítószám: 3950

Körzetszám: (+36) 47

Látnivalók

Rákóczi-vár

Református Kollégium

Trinitárius kolostor

Rozsgonyi-vár

Nagykönyvtár

Rákóczi Múzeum

Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Sárospataki Képtár

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»