Tokaj-Hegyalja Piac másodszor

Ez az a hely ahol nem rég indult egy piac amit oly régóta vártunk, a Tokaj-Hegyalja Piac, ami először április 15-én került megrendezésre. Előtte is, utána is nagy volt az érdeklődés, most vasárnap május 13-án lesz a következő.

Ez egy hely ahol találkozhatnak a termelők a vevőkkel, emberek akik szívesen és szeretettel készítenek és mutatnak fel egy nagyon széles ajánlatot a helyi kincsekből.

Tokaj-Hegyalja Piac másodszor

"május 13. – Keressük a vidék legjobb sajtját!."

Méheszek, sajtosok, lekvárosok, olajosok, sőt még ecet készítők is, akik jó borokból finom eceteket érlelnek. Egy házaspár aki a saját mangalicájukból készült árút hozzák. Örültek ennek a piacnak. Egy rendszeres találkozó ahol bemutathatják Nekünk amit alkottak. És bizony nagyon ügyesek!Éhség ellen lesz friss pékárú, sőt illatos krumpli lángos a piaci kínálatból válogatott feltétekkel. (És majd nemsokára ropogós cseresznye, lédús barack...) Most szomjúság ellen ott lesznek a szörpök.

Persze ezek az élelmiszeresek. Mindenféle más kézművesek is jön: van aki fából farag, van aki agyagból formál, van aki veszőt fon, van aki vasat kovácsol. Van aki varr, van aki nemezel, van aki gyöngyöt fűz, van aki szappant főz. És majdnem minden nap új jelentkezők vannak, aki tovább színesítené a palettát.

A piac mindig is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjünk a termelőkkel mint emberekkel, összefussunk régi barátokkal, és újakkal találkozunk. És ehhez a vásári hangulathoz kitűnő élőzene hozzájárul. A bátrabbak múltkor táncoltak is!

Természetesen gyerekekre is gondoltunk. Van (a már hagyományos) birtok felfedező, és most lesz madárfigyelés is, játszóház és gyerekfelügyelet, meg egy újon készült fa körhinta. Mindig van egy kis szél fönt a hegyen, ami tökéletes a hozott sárkány eregetésére. Lesz mit kipróbálni!

Felnőtteknek is. A hagyományos értelemben vett piac mellett, egy párhuzamos rendezvényen a Sárga Borház emeleti rendezvénytermében több borász(at) is megjelenik. A mostani piac középpontjában a sajtok lesznek. Így a borászokat azt a feladatot, hogy keressék meg a piacon azt a sajtot, ami az ő borához a legjobban illik. A borkóstolón ezt a párosítást fogják kínálni.

A piacon felvonulnak a vidék egyedi minőségű, kis mennyiségben előállított élelmiszerei: friss és feldolgozott zöldségek, gyümölcsök, tehén-, juh- és kecskesajtok, húsáruk, sonkák, mangalica kolbászok, olajok, ecetek, kenyér és péksütemény, tönkölybúza termékek, mézek, biotermékek, lekvárok, szörpök. Kézműves termékek: kerámia, faáru, nemez, gobelin, szappan, kovácsolt vas, ékszerek, népi gyermekjátékok, bőrműves termékek.

ÍZELÍTŐ A PROGRAMOKBÓL:

10:30 órától borkóstolóval egybekötött rendhagyó SAJTVERSENY: a helyszínen választjuk ki Disznókő Birtok boraikhoz legjobban illő sajtokat a piaci kínálatból, melyek aztán együtt kóstolhatóak a piaci nap hátralévő részében

MADÁRMEGFIGYELÉS a Filagóriánál Firmánszky Gáborral, a Magyar Madártani Egyesület zempléni helyi csoportjának elnökével.

A Piac ideje alatt JÁTSZÓHÁZ ÉS GYERMEKFELÜGYELET a Kincs-Ő Hagyományőrző Családi Napközi óvodapedagógusaival

KINCSKERESŐ JÁTÉK: felfedező barangolás térképpel a környező dűlőkben
10:00 órától 2 óránként BIRTOKLÁTOGATÓ-BORKÓSTOLÓ turnusok indulnak a Vinotékától

muzsikál a SZINVAVÖLGYI FANFÁROSOK REZESBANDA, többek közt csángó táncdallamokkal kedveskedve a piacozóknak

Ezzel csak egy kis ízelítőt szerettünk volna adni. Aki kíváncsi az helyi ízekre szeretettel várunk a második Tokaj-Hegyalja Piacon, május 13-án, most vasárnap a Sárga Borháznál a Disznókő Szőlőbirtokon. Ön is tud része lenni a közösségnek!

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»