Így készül a bor a XXI. században

2012-03-08 | Híradó | Szerző: MTI | Fotó: MTI | Kálmándy Ferenc

Átadták a Günzer Tamás Pincészete Kft. 504 millió forintból épült új szőlőfeldolgozó üzemét Villányban.

A Günzer Tamás Pincészete Kft. 1200 négyzetméteres új üzeme a jelenleg 200 barrique hordót őrző 400 négyzetméteres pincetérből és a 800 négyzetméteres földszinti részből áll. Utóbbiban alakították ki a feldolgozót, a palackozót, a készáru raktárat, az irodákat és a szociális helyiségeket.

Így készül a bor a XXI. században

"Günzer Tamás elmondta, hogy a jövőben további 20-30 hektárral kívánják növelni a pincészet területét és a vendéglátással is szeretnének magasabb szinten foglalkozni."

A vállalkozás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán nyert 252 millió forint támogatással a feldolgozóban a legmodernebb borászati technológiát alkalmazza: az itt elhelyezett tartályok központi vezérléssel fűthetők és hűthetők, a palackozó gépsor óránként 2200 üveg bor palackozására képes.



Ezzel gyakorlatilag bebiztosítottuk azt, hogy állandó, jó minőségben tudjuk a borokat elkészíteni - hangsúlyozta Günzer Tamás. Hozzátette: a fejlesztésnek köszönhetően akár meg is duplázhatnák a palackos borkibocsátásuk mennyiségét, de céljuk nem ez. Nem akarunk mennyiséget növelni, a minőséget szeretnénk még magasabb szintre emelni - emelte ki. Günzer Tamás az MTI kérdésére elmondta: a jövőben további 20-30 hektárral kívánják növelni a pincészet területét és a vendéglátással is szeretnének magasabb szinten foglalkozni.

Takáts Gyula, Villány független polgármestere gratulált Günzer Tamásnak a sikeres beruházásért. Mint mondta: a településnek is fontosak az efféle, több évtizedre szóló fejlesztések. Tiffán Zsolt borász, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes elnöke levélben üdvözölte a pincészet új feldolgozó üzemét. A Günzer Tamás Pincészete Kft. 2004-ben alakult, ügyvezetője Günzer Tamás agrármérnök, borász, Villány alpolgármestere.

A cég jelenleg 44 hektáron 3 fehér és 8 kékszőlő fajtát termeszt, melyekből tavaly 200 ezer palack kizárólag eredetvédett classicus és prémium minőségű bort állított elő, valamint hozott forgalomba. A pincészet szőlőültetvényei a Villányi borvidék legjobb dűlőiben vannak, s mivel több bornagykereskedővel és áruházlánccal is kapcsolatban áll, borai szinte az egész országban, éttermekben, vinotékákban, áruházakban is elérhetők. Boraik 5 százalékát exportálják, elsősorban a német, svájci, holland, a kínai és a lengyel piacokon vannak jelen. Termékeiket rendszeresen versenyeztetik, az elmúlt években a hazaiak mellett rangos nemzetközi megmérettetéseken is több aranyérmet nyertek.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»