Magyar borok a Bocus d’Or szakácsversenyén

2016-05-10 | Hírszerkesztő

2016. május 10-11-én, Budapesten, a Hungexpo területén rendezett nemzetközi megmérettetésen a mesterien elkészített versenyételek mellett a hazai borok is különleges szerepet kapnak. A rendezvény idén a magyar ízek jegyében telik, a dunai kecsege és gímszarvasborjú mellett két borászat vörös és fehér bora szerepel a kínálatban.

 

Magyar borok a Bocus d’Or szakácsversenyén

Az idei döntőn két pincészet jelenik meg boraival, a Grand Tokaj és a villányi Sauska Pincészet. A Grand Tokaj a versenyterület VIP területének hivatalos borszponzoraként lesz jelen az eseményen, de boraik a Bocuse d’Or kísérőrendezvényein – a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán - is megtalálhatók majd.



A mintegy 500 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező Grand Tokaj, a "folyékony aranyként" is ismert Tokaji Aszú és más borkülönlegességeiről elhíresült Tokaji Borvidék legnagyobb borászata. Az Unesco Világörökségi Listára 2002-ben felvett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken előállított minőségi borok a hazai és nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedő főborász, a 100 pontos esszenciáról ismert Áts Károly vezetésével készülnek. Köszönhetően egyediségüknek, a Grand Tokaj márka termékei a legszínvonalasabb éttermek és hotelláncok kínálatában is hamarosan fellelhető.


A villányi Sauska Pincészet csapata arra törekszik, hogy boraikban megalkuvások nélkül, a legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a villányi terroir különleges potenciálja. A 2006-ban alapított borászat útját jelentős magyar és nemzetközi sikerek fémjelzik: innovatív és kísérletező szőlészeti munkájuk és nagy precizitással párosuló modern borászati technológiájuk révén új szín jelent meg a magyar borok palettáján, amelyet a magyar és nemzetközi borszerető közönség is örömmel fogadott. 2009-es villányi Cuvee 5 boruk a Decanter World Wine Awards Nemzetközi Trófeájának első és egyetlen magyar nyertese, legfrissebb sikerük pedig a két borászatot egyesítő Sauska márkát elismerő Superbrands díj.


Az összeillő párosok
A Pesti Vigadóban szervezendő Diner des Grands Chefs vacsora három fogásához is a Grand Tokaj legújabb tételeit kínálják: a pataki pisztrángból, medvehagymából és burgonyából álló egyik fogáshoz a Grand Tokaj 2015-ös Furmintját, a tenglici spárgával felszolgált nyúlcombhoz a 2015-ös Kővágó Furmintot, míg az Eper Concertohoz a pincészet 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszú borát párosították. A menüsor része lesz a dupla bárányborda „Fontjoncouse/Budapest” burgonyaágyon, báránycsülök gulyásnak készítve köménnyel és paprikával meglepetés kenyérben, tavaszi kucsmagombákkal is, ehhez a 2012-es Sauska Kékfrankost lehet majd kóstolni.
A rendezvény mindkét napján a VIP Standra látogatók a két borászat bővebb kínálatával is megismerkedhetnek. A Grand Tokaj kiállítói részén a vendégek megkóstolhatják a borászat 2015-ös Sárgamuskotályát és Furmintját, a 2014-es Cuvée-jét, az igazán különleges ízélményékre vágyó vendégek pedig a 2013-as 5 puttonyos Aszút is, amelyben az ízek és aromák, a magas sav és cukor kerek egyensúlyban és összhangban jelennek meg. Mindemellett a VIP Étterem kínálatában a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszújával is találkozhatnak a borkedvelők, amely 100%-ban a borászat saját – a történelmi tarcali Szarvas-dűlő - területéről szüretelt, kizárólag I. osztályú aszúszemek felhasználásával készült.


A Sauska Pinceszet négy borral jelenik meg a VIP Standon, a 2012-es Kékfrankos mellet, mely jelen lesz a VIP étteremben is, kóstolható lesz a pincészet nemzetközi sikereket elért 2011-es Cabernet Franc bora, illetve két házasítás, a kékfrankos alapú Cuvee 11 2011, mely kóstolható lesz a VIP étteremben, és egy szintén nagy sikereket elért bordeauxi házasítás a Cuvee 7 Villany 2011.


A fentiek mellett a két napot Grand Tokaj 2015-ös évjáratú Kővágó Furmintja és a 2012-es Sauska Kadarka aromái teszik majd emlékezetessé.


Megtisztelő helyezések
A verseny egész ideje alatt a zsűritagok asztalán a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja és a Sauska 2011-es Cabernet Franc-ja foglal majd helyet. A Furmint különlegessége, hogy újhordós erjesztésének és érlelésének köszönhetően ízében egyfajta füstösség, a furmintszőlő testessége és karaktere együtt jelenik meg a vibráló grépfrútos gyümölcsösséggel.


A modern, harmonikus és gyümölcsös Cabernet Franc nagysikerű Vinexpo szereplése és Decanter regionális nagydíja után most itthon is bizonyíthatja: a villányi terroir és a bordói fajta találkozása kiváló lehetőségeket rejt magában, a borvidék védjegyévé válhat a nemzetközi piacon is.


A gálavacsora gyöngyszemei
A díjátadót követő exkluzív vacsorán az ünnepi hangulat megfelelő kísérői lesznek a Grand Tokaj már említett tételei: a nagy testű, hosszú lecsengésű ásványos, sós jellegű 2015-ös Grand Tokaj Kővágó Furmint és a 2013-as Szarvas Aszú. Villányból a Sauska főként hűvösebb siklósi területek érett terméséből származó dinamikus, 2011-es kékfrankos alapú Cuvée 11 bora is lesz fellelhető a vacsora kínálatában.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok