Nagy forralt bor teszt

2015-01-04 | veol.hu | Szerző: Prevics Éva | Fotó: Stiger Ádám

Balatonfüred - Forralt bor versenyen kóstoltuk végig az amatőr és profi borászok alkotásait. Volt fehér, vörös, de még zöld nedű is. Győztest is hirdettünk.

Nagy forralt bor teszt

"Jó hangulatban érkeztünk, és még jobb hangulatban távoztunk a balatonfüredi forralt bor versenyről. Borászok, hobbi borászok és teljesen amatőrök neveztek forralt boraikkal.."

Jó hangulatban érkeztünk, és még jobb hangulatban távoztunk a balatonfüredi forralt bor versenyről. Borászok, hobbi borászok és teljesen amatőrök neveztek forralt boraikkal. A kóstolók pedig szavazhattak az általuk vélt legjobbra. A Napló maga is megválasztotta a saját győztesét.

A Forralt bor nevű csapat alkotása jó fűszerezésű, naranccsal, fahéjjal, gyömbérrel, aszalt szilvával és szegfűborssal ízesített ital volt. Én a szegfűborsot soknak éreztem, de alapvetően ízlett.

A Füredkult egy saját kreációval, a zöld tündér névre hallgató finomsággal kényeztette a vendégeket. Kicsit merésznek éreztem a színt, valahogy emiatt az ízvilág sem érintett meg, hiszen egy zöld italtól valamiért kivi ízt várnék, de legalábbis nem bor ízt. Sok perces unszolásomra végül kiderült, hogy mitől is zöld a bor, marcipán esszenciát használtak.



A Lídia borház standjánál, mégis csak profikról lévén szó, magasra tettük a lécet. Nem is csalódtunk. Megtudtuk, hogy szigorú recept alapján készítik a forralt bort. Egy literhez 80 gramm cukrot adnak, és öt literenként fél liter szőlőlevet is tesznek az italba. A forralt bor összetételét sem bízzák a véletlenre, hetven százalékban olaszrizlinget, harmincban pedig muskotályt tartalmaz. Varga András borász szerint nem szabad vizezni vagy túlfőzni a bort, 82 és 87 fok között kell tartani és a gyümölcsöt is csak főzés után szabad beletenni. Még egy házi praktikát is megtudtunk, soha nem szabad vasedényben főzni a bort, mert rossz illata lesz tőle.

A hobbi borászokból álló Borgazmus csapata gyömbérrel, borókával ízesített itókával készült. kellemesen édes, utóíz nélküli ital volt, számomra éppen megfelelő hőmérsékleten.
A Hantos Labor amatőr csapat forralt bora árasztotta számomra a legkarácsonyibb illatot. Háromféle gyümölccsel dolgoztak, csillagánizst és szerecsendiót is használtak, emiatt nagyon karakteres íz született.

A számomra legfinomabb bort alkotó Gézengúz csapat módszere majdnem mindenben ellentmond a vérbeli borászok elveinek. Bár az általuk alkotott bor illata nem volt annyira erőteljes, az íze annál meggyőzőbb volt. A csapat nagymama receptje szerint dolgozott és igenis használt vizet a készítésnél, bár hozzátették nem szabad hagyni, hogy elkezdjen forrni a nedű. A speciális fűszerkeverékkel elért ízvilág engem nagyon meggyőzött. Nem volt túl erős, túl édes, vagy túl fűszeres. Nálam ők nyerték a forralt bor versenyt, de ötletessége okán különdíjat érdemelt a Füredkult zöld színű különlegessége is. A verseny hivatalos győztese egyébként a Borgazmus csapata lett.

Cimkék: forralt, bor, verseny, balatonfüred

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok