PANORÁMÁS PEZSGŐ PÁHOLY PROMONTORTÓL PEPPERSIG

2010-04-30 | wineroads.eu | Szerző: Molnár Attila | Fotó: Molnár Attila

Március 11-én este a Marriott Hotel Peppers Éttermében buborékokkal törtünk borsot a Garamvári Szőlőbirtok tavaszköszöntőjét megtorpedózni kivánó orv hófúvás orra alá. Sikerült!

Az élet hava-borsa
Válogatott közönség gyűlt össze a Dunára néző látványkonyha fogadóterében, hogy a kinti hideget meleg pogácsára, az esernyők gombját pedig Dom Pérignon kedvenc italára cserélje. A vendéglátók kedvessége már a belépéskor otthonossá tette az ötcsillagos, trendi atmoszférát.

PANORÁMÁS PEZSGŐ PÁHOLY PROMONTORTÓL PEPPERSIG

Garamvári Vencel

"Válogatott közönség gyűlt össze a Dunára néző látványkonyha fogadóterében, hogy a kinti hideget meleg pogácsára, az esernyők gombját pedig Dom Pérignon kedvenc italára cserélje.."

Első kortyként a kötelező 2005-ös Prestige pöccre történő száraz indítással vette fel a kezdeti fordulatszámot. Torkot olajozva, hamar kiürült pohárral a kézben, ismerkedésként elégedetten kérdezgettük egymástól: Te is Fiam, Brut-os?



Színt váltó ledes környezet színt valló, őszinte véleményekkel. Garamvári Vencel és felesége Zsuzsa, az est (Év Bortermelője és Év Pincészete díjjal egyaránt) szerényen büszkélkedő házigazdáiként a személyes köszöntések mellett a reneszánsz családfákat idéző, asztalfoglalási halmazábrán is segítettek eligazodni. Nem hiába, a vérükben van az ültetés!

Sztárvendégek fogastól a rúzsig
Az ötfogásos mirákulum-menüt hideg fogas (nem a ruhatárból tolták át frissiben!) terrine zalai rákkal és édesköményhabbal nyitotta. Valóságos költemény volt mindez az idén húsz esztendős szőlőbirtok 2002-es hárslevelűjével kisérve. Extra Dry, Don’t Cry! Nem is kell a siralom, mert a jubiláló Garamvári Vencel mindig optimista: a tavaly szüretelt évjárat megint szépnek és kereknek igérkezik. Csakúgy, mint Szigethy Gábor tanár úr pezsgőköszöntőként előadott, már-már irodalmi Petőfi átirata: „ Egy gondolat bánt engemet. Ágyban, józanul halni meg.” No de a részegség oltárán mégsem áldozhattuk fel a parmezános pirított zsemlekockával tálalt fokhagyma capuccinot! A fenségesen kremizált leveshez ezúttal a szortiment baritonja, Don Giovanni énekelte a buborék-áriát. A kulináris skálázást folytatandó, zenés fellépőként St.Martin kisért síppal, dobbal és tudása szerint akár nádi hegedűvel. A tömegek által nézett tévés főzőműsort egyébként Chateau Vincent vörös pezsgőben párolt étek által és a menüsorhoz illeszkedő budafoki champagne válogatással megnyert muzsikus köszönetét a szavakon túl érző előadásmóddal fejezte ki a közönség és a meghívók felé.

A kultúr-ízlelés sorában Mécs Károly színművész vette át a népszerű stafétabotot, azaz a jól zengő mikrofont, hogy egyedi orgánumával Krúdy Gyulától idézzen vidámságot szerző és borászkodáshoz illő novellarészleteket. Álmoskönyv szerint szőlőt taposni vigasság és Belmondo magyar hangja valóban emelkedett hangulatot hozott „duplán a Bors”-ba. Mesteri médiumként (ha már ennyire szellemesek vagyunk) a kiválóan médiumra sütött borjúkaraj velős croutonnal igézett omlós zamatot főétel gyanánt, amihez a felszolgált Evolution Rosé frissessége olyannyira kacsosan nem kapaszkodott. Passzolt viszont a teniszpartner Kállay Miklós professzor mondandója a habszerű szén-dioxid szimbiózis kapcsán és a bemutató sorokat kóstolva abban is egyet érthettünk, hogy a pezsgő a legnemesebb borászati termék!

Csizmadia András gasztrofilozófikus ezután avatott pohárnokká lépett elő és a pezsgős kelyhet dicsérve zengett ódát a flótához! A szájüregünket minden verbális igyekezete ellenére végül is nem ő tapétázta ki a bajuszával, hanem a könnyed eperhabos-vaníliaöntetes túrós rétes. Őszintén szólva nem is bántam, hogy inkább a 2007-es Royal Rouge és az ízorgiába hajló rúzsos sajt egyveleg csókolt garaton!

Viszlát, Vencel!
A szervezésben és finom részletekben szó szerint gondosan meghangszerelt, élőzenés érzékszervi vacsora záró akkordjaként a ruhatári kabátszámok versenyéből ajándékként még kikerült néhány fadobozos magnum palack. Vízágyúk nélkül is volt tehát tombolás tombolás az úri közönség köréből összesereglett panorámás pesti Vencel téren. Jövőre Veletek ugyanitt! Tél Tábornokot pedig könyörtelenül degorzsáltuk!

Képes összefoglalónk:

Tradicionális Pezsgő Páholy - Pezsgős Tavaszköszöntő

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020 XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020
2020 július 09 -
2020 július 12

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»