PANORÁMÁS PEZSGŐ PÁHOLY PROMONTORTÓL PEPPERSIG

2010-04-30 | wineroads.eu | Szerző: Molnár Attila | Fotó: Molnár Attila

Március 11-én este a Marriott Hotel Peppers Éttermében buborékokkal törtünk borsot a Garamvári Szőlőbirtok tavaszköszöntőjét megtorpedózni kivánó orv hófúvás orra alá. Sikerült!

Az élet hava-borsa
Válogatott közönség gyűlt össze a Dunára néző látványkonyha fogadóterében, hogy a kinti hideget meleg pogácsára, az esernyők gombját pedig Dom Pérignon kedvenc italára cserélje. A vendéglátók kedvessége már a belépéskor otthonossá tette az ötcsillagos, trendi atmoszférát.

PANORÁMÁS PEZSGŐ PÁHOLY PROMONTORTÓL PEPPERSIG

Garamvári Vencel

"Válogatott közönség gyűlt össze a Dunára néző látványkonyha fogadóterében, hogy a kinti hideget meleg pogácsára, az esernyők gombját pedig Dom Pérignon kedvenc italára cserélje.."

Első kortyként a kötelező 2005-ös Prestige pöccre történő száraz indítással vette fel a kezdeti fordulatszámot. Torkot olajozva, hamar kiürült pohárral a kézben, ismerkedésként elégedetten kérdezgettük egymástól: Te is Fiam, Brut-os?Színt váltó ledes környezet színt valló, őszinte véleményekkel. Garamvári Vencel és felesége Zsuzsa, az est (Év Bortermelője és Év Pincészete díjjal egyaránt) szerényen büszkélkedő házigazdáiként a személyes köszöntések mellett a reneszánsz családfákat idéző, asztalfoglalási halmazábrán is segítettek eligazodni. Nem hiába, a vérükben van az ültetés!

Sztárvendégek fogastól a rúzsig
Az ötfogásos mirákulum-menüt hideg fogas (nem a ruhatárból tolták át frissiben!) terrine zalai rákkal és édesköményhabbal nyitotta. Valóságos költemény volt mindez az idén húsz esztendős szőlőbirtok 2002-es hárslevelűjével kisérve. Extra Dry, Don’t Cry! Nem is kell a siralom, mert a jubiláló Garamvári Vencel mindig optimista: a tavaly szüretelt évjárat megint szépnek és kereknek igérkezik. Csakúgy, mint Szigethy Gábor tanár úr pezsgőköszöntőként előadott, már-már irodalmi Petőfi átirata: „ Egy gondolat bánt engemet. Ágyban, józanul halni meg.” No de a részegség oltárán mégsem áldozhattuk fel a parmezános pirított zsemlekockával tálalt fokhagyma capuccinot! A fenségesen kremizált leveshez ezúttal a szortiment baritonja, Don Giovanni énekelte a buborék-áriát. A kulináris skálázást folytatandó, zenés fellépőként St.Martin kisért síppal, dobbal és tudása szerint akár nádi hegedűvel. A tömegek által nézett tévés főzőműsort egyébként Chateau Vincent vörös pezsgőben párolt étek által és a menüsorhoz illeszkedő budafoki champagne válogatással megnyert muzsikus köszönetét a szavakon túl érző előadásmóddal fejezte ki a közönség és a meghívók felé.

A kultúr-ízlelés sorában Mécs Károly színművész vette át a népszerű stafétabotot, azaz a jól zengő mikrofont, hogy egyedi orgánumával Krúdy Gyulától idézzen vidámságot szerző és borászkodáshoz illő novellarészleteket. Álmoskönyv szerint szőlőt taposni vigasság és Belmondo magyar hangja valóban emelkedett hangulatot hozott „duplán a Bors”-ba. Mesteri médiumként (ha már ennyire szellemesek vagyunk) a kiválóan médiumra sütött borjúkaraj velős croutonnal igézett omlós zamatot főétel gyanánt, amihez a felszolgált Evolution Rosé frissessége olyannyira kacsosan nem kapaszkodott. Passzolt viszont a teniszpartner Kállay Miklós professzor mondandója a habszerű szén-dioxid szimbiózis kapcsán és a bemutató sorokat kóstolva abban is egyet érthettünk, hogy a pezsgő a legnemesebb borászati termék!

Csizmadia András gasztrofilozófikus ezután avatott pohárnokká lépett elő és a pezsgős kelyhet dicsérve zengett ódát a flótához! A szájüregünket minden verbális igyekezete ellenére végül is nem ő tapétázta ki a bajuszával, hanem a könnyed eperhabos-vaníliaöntetes túrós rétes. Őszintén szólva nem is bántam, hogy inkább a 2007-es Royal Rouge és az ízorgiába hajló rúzsos sajt egyveleg csókolt garaton!

Viszlát, Vencel!
A szervezésben és finom részletekben szó szerint gondosan meghangszerelt, élőzenés érzékszervi vacsora záró akkordjaként a ruhatári kabátszámok versenyéből ajándékként még kikerült néhány fadobozos magnum palack. Vízágyúk nélkül is volt tehát tombolás tombolás az úri közönség köréből összesereglett panorámás pesti Vencel téren. Jövőre Veletek ugyanitt! Tél Tábornokot pedig könyörtelenül degorzsáltuk!

Képes összefoglalónk:

Tradicionális Pezsgő Páholy - Pezsgős Tavaszköszöntő

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»