Nem champagne, de a miénk

2012-01-04 | Népszabadság Online | Szerző: Szőcs László | Fotó: M. Schmidt János

– Nézze a seprőt! Dolgozik a pezsgő! – mutatja budafoki pincéjében Szentesi József egy jófajta palackon. Ötszáz fér ebből egy konténerbe, a konténerek pedig tucatjával sorakoznak – összesen 70-80 ezer palack nyugszik a pince mélyén, fekve vagy nyakkal lefelé.

Érlelődött itt Orsolya Chardonnay, Matias Kéknyelű, Patricius Furmint, no meg a ház terméke, J & J (József & József), Rajnai Rizling, Pinot Noir is. Mintegy negyven ismert borász készítteti itt el bérben a saját pezsgőjét, általában ezer palack körül (ötszáz palack, azaz egy konténer alatt Szentesi nem is vállalja), de akár hat-hétezerrel is belevágnak.

Nem champagne, de a miénk

"Hungarikum - A hazai pincészetek először most kínálnak minőségi magyar alapborból készült pezsgőket."

A magyar szárazpezsgő-fogyasztás 70-80 százaléka a szilveszteri vásárlási szezonra esik. –Van egy vásárlói réteg, amely megismertemár a jó minőségű magyar bort, és kíváncsi ugyanerre a pezsgőben is. Márpedig a hipermarketek polcain szűk a választék, legalábbis ha a szárazról beszélünk. Bizony, gondban van, aki nem pont Törleyt (Francois-t, Hungaria Extra Dryt) vagy Chateau Vincent-t akar – magyarázza Ernhéfer Sándor, a budapesti Radovin Borműhely üzletvezetője.Önmagában nem teljesen ismeretlen az ezektől eltérő magyar pezsgő, sokan találkozhattak már Taschner, Polgár palackjaival, avagy Szent Istvánnal, Kreinbacherrel, Királyudvarral. Ebből a budafoki pincéből azonban jóval nagyobb választék kerül ki. A „hungarikum” ebben a műhelyben ez: az idei az első szilveszter, amikor széles választékban kapható magyar pincészetek boraiból készült pezsgő. Igaz, most még tesztidőszak van, az 1976 óta vállalkozó és tizenkét éve borászkodó Szentesi József 2009-ben fogott a palackos erjesztésű pezsgő készítésébe – akkor még tizennégy hazai pince alapborával. – Kell ennek tíz év kifutás – mondja, hangsúlyozva: ahhoz, hogy a palackonként most még négyezer forint körüli pezsgő széles körben megfizethető legyen, a felére le kellene vinni az árát. Arra is szükség volna, hogy a vendéglátóhelyek poharanként is kimérjék.

Hogy milyen a jó pezsgő? A mérce természetesen a francia champagne. A Reims és Épernay környéki régióban évi 350 millió palackot adnak el (nálunk jó, ha az egy ezrelékét), első generációs „manufaktúrák” helyett nemzedékeken át bejáratottakban készül a nedű. Mások a fogyasztási szokások, no meg a fizetőképes kereslet, azaz a pénztárcák vastagsága is.

– A lányom Franciaországból hazajövet mesélte: idős hölgyeket látott délelőtt pezsgőzve beszélgetni – mondja Szentesi József, aki 2005-ben, borászként Burgundiában járt tapasztalatot gyűjteni. – Tudja, ott nincs technológia, a bor magától fejlődik, és már a szőlőben eldől. Én is csak olyan pezsgőt tudok készíteni, amilyen alapanyagot behoznak – meséli. Magyarországon más az éghajlat, más a birtokszerkezet, más szőlőfajták honosak. A fehérek közül furmint, olaszrizling, kéknyelű, a kékszőlőben a kadarka – például ezekből kiindulva készülhet a jó magyar pezsgő. És készült is, 1825-ben Pozsonyban, 1849-ben már Kápolnásnyéken, itt Budafokon, ahol beszélgetünk, pedig 1882-ben alapította meg vállalkozását Törley József.

Most újra fel kell fedezni a régiek örökségét. Éppen úgy, ahogyan Szentesi József is újra felfedezte a saját családjáét. Budaörsön nevelkedve azt látta testvérével,mennyit bajlódik bortermelő apjuk, így aztán nem sok kedvet kapott ehhez a tevékenységhez. A korábbi rendszerben amúgy sem volt nagy kultúrája a minőségi borfogyasztásnak Magyarországon. Már felnőtt fejjel, autodidaktaként vágott a borászatba, esküdve a természetes, adalék nélküli borkészítésre. Annyira belejött, hogy amikor erre járt a Travel Channel angol nyelvű tematikus tévécsatorna borkritikusa, az illető százhúsz itteni bort kóstolt, és ötöt vitt belőlük magával – az egyik Szentesi-bor volt.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»