Nem champagne, de a miénk

2012-01-04 | Népszabadság Online | Szerző: Szőcs László | Fotó: M. Schmidt János

– Nézze a seprőt! Dolgozik a pezsgő! – mutatja budafoki pincéjében Szentesi József egy jófajta palackon. Ötszáz fér ebből egy konténerbe, a konténerek pedig tucatjával sorakoznak – összesen 70-80 ezer palack nyugszik a pince mélyén, fekve vagy nyakkal lefelé.

Érlelődött itt Orsolya Chardonnay, Matias Kéknyelű, Patricius Furmint, no meg a ház terméke, J & J (József & József), Rajnai Rizling, Pinot Noir is. Mintegy negyven ismert borász készítteti itt el bérben a saját pezsgőjét, általában ezer palack körül (ötszáz palack, azaz egy konténer alatt Szentesi nem is vállalja), de akár hat-hétezerrel is belevágnak.

Nem champagne, de a miénk

"Hungarikum - A hazai pincészetek először most kínálnak minőségi magyar alapborból készült pezsgőket."

A magyar szárazpezsgő-fogyasztás 70-80 százaléka a szilveszteri vásárlási szezonra esik. –Van egy vásárlói réteg, amely megismertemár a jó minőségű magyar bort, és kíváncsi ugyanerre a pezsgőben is. Márpedig a hipermarketek polcain szűk a választék, legalábbis ha a szárazról beszélünk. Bizony, gondban van, aki nem pont Törleyt (Francois-t, Hungaria Extra Dryt) vagy Chateau Vincent-t akar – magyarázza Ernhéfer Sándor, a budapesti Radovin Borműhely üzletvezetője.Önmagában nem teljesen ismeretlen az ezektől eltérő magyar pezsgő, sokan találkozhattak már Taschner, Polgár palackjaival, avagy Szent Istvánnal, Kreinbacherrel, Királyudvarral. Ebből a budafoki pincéből azonban jóval nagyobb választék kerül ki. A „hungarikum” ebben a műhelyben ez: az idei az első szilveszter, amikor széles választékban kapható magyar pincészetek boraiból készült pezsgő. Igaz, most még tesztidőszak van, az 1976 óta vállalkozó és tizenkét éve borászkodó Szentesi József 2009-ben fogott a palackos erjesztésű pezsgő készítésébe – akkor még tizennégy hazai pince alapborával. – Kell ennek tíz év kifutás – mondja, hangsúlyozva: ahhoz, hogy a palackonként most még négyezer forint körüli pezsgő széles körben megfizethető legyen, a felére le kellene vinni az árát. Arra is szükség volna, hogy a vendéglátóhelyek poharanként is kimérjék.

Hogy milyen a jó pezsgő? A mérce természetesen a francia champagne. A Reims és Épernay környéki régióban évi 350 millió palackot adnak el (nálunk jó, ha az egy ezrelékét), első generációs „manufaktúrák” helyett nemzedékeken át bejáratottakban készül a nedű. Mások a fogyasztási szokások, no meg a fizetőképes kereslet, azaz a pénztárcák vastagsága is.

– A lányom Franciaországból hazajövet mesélte: idős hölgyeket látott délelőtt pezsgőzve beszélgetni – mondja Szentesi József, aki 2005-ben, borászként Burgundiában járt tapasztalatot gyűjteni. – Tudja, ott nincs technológia, a bor magától fejlődik, és már a szőlőben eldől. Én is csak olyan pezsgőt tudok készíteni, amilyen alapanyagot behoznak – meséli. Magyarországon más az éghajlat, más a birtokszerkezet, más szőlőfajták honosak. A fehérek közül furmint, olaszrizling, kéknyelű, a kékszőlőben a kadarka – például ezekből kiindulva készülhet a jó magyar pezsgő. És készült is, 1825-ben Pozsonyban, 1849-ben már Kápolnásnyéken, itt Budafokon, ahol beszélgetünk, pedig 1882-ben alapította meg vállalkozását Törley József.

Most újra fel kell fedezni a régiek örökségét. Éppen úgy, ahogyan Szentesi József is újra felfedezte a saját családjáét. Budaörsön nevelkedve azt látta testvérével,mennyit bajlódik bortermelő apjuk, így aztán nem sok kedvet kapott ehhez a tevékenységhez. A korábbi rendszerben amúgy sem volt nagy kultúrája a minőségi borfogyasztásnak Magyarországon. Már felnőtt fejjel, autodidaktaként vágott a borászatba, esküdve a természetes, adalék nélküli borkészítésre. Annyira belejött, hogy amikor erre járt a Travel Channel angol nyelvű tematikus tévécsatorna borkritikusa, az illető százhúsz itteni bort kóstolt, és ötöt vitt belőlük magával – az egyik Szentesi-bor volt.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»