Nem champagne, de a miénk

2012-01-04 | Népszabadság Online | Szerző: Szőcs László | Fotó: M. Schmidt János

– Nézze a seprőt! Dolgozik a pezsgő! – mutatja budafoki pincéjében Szentesi József egy jófajta palackon. Ötszáz fér ebből egy konténerbe, a konténerek pedig tucatjával sorakoznak – összesen 70-80 ezer palack nyugszik a pince mélyén, fekve vagy nyakkal lefelé.

Érlelődött itt Orsolya Chardonnay, Matias Kéknyelű, Patricius Furmint, no meg a ház terméke, J & J (József & József), Rajnai Rizling, Pinot Noir is. Mintegy negyven ismert borász készítteti itt el bérben a saját pezsgőjét, általában ezer palack körül (ötszáz palack, azaz egy konténer alatt Szentesi nem is vállalja), de akár hat-hétezerrel is belevágnak.

Nem champagne, de a miénk

"Hungarikum - A hazai pincészetek először most kínálnak minőségi magyar alapborból készült pezsgőket."

A magyar szárazpezsgő-fogyasztás 70-80 százaléka a szilveszteri vásárlási szezonra esik. –Van egy vásárlói réteg, amely megismertemár a jó minőségű magyar bort, és kíváncsi ugyanerre a pezsgőben is. Márpedig a hipermarketek polcain szűk a választék, legalábbis ha a szárazról beszélünk. Bizony, gondban van, aki nem pont Törleyt (Francois-t, Hungaria Extra Dryt) vagy Chateau Vincent-t akar – magyarázza Ernhéfer Sándor, a budapesti Radovin Borműhely üzletvezetője.Önmagában nem teljesen ismeretlen az ezektől eltérő magyar pezsgő, sokan találkozhattak már Taschner, Polgár palackjaival, avagy Szent Istvánnal, Kreinbacherrel, Királyudvarral. Ebből a budafoki pincéből azonban jóval nagyobb választék kerül ki. A „hungarikum” ebben a műhelyben ez: az idei az első szilveszter, amikor széles választékban kapható magyar pincészetek boraiból készült pezsgő. Igaz, most még tesztidőszak van, az 1976 óta vállalkozó és tizenkét éve borászkodó Szentesi József 2009-ben fogott a palackos erjesztésű pezsgő készítésébe – akkor még tizennégy hazai pince alapborával. – Kell ennek tíz év kifutás – mondja, hangsúlyozva: ahhoz, hogy a palackonként most még négyezer forint körüli pezsgő széles körben megfizethető legyen, a felére le kellene vinni az árát. Arra is szükség volna, hogy a vendéglátóhelyek poharanként is kimérjék.

Hogy milyen a jó pezsgő? A mérce természetesen a francia champagne. A Reims és Épernay környéki régióban évi 350 millió palackot adnak el (nálunk jó, ha az egy ezrelékét), első generációs „manufaktúrák” helyett nemzedékeken át bejáratottakban készül a nedű. Mások a fogyasztási szokások, no meg a fizetőképes kereslet, azaz a pénztárcák vastagsága is.

– A lányom Franciaországból hazajövet mesélte: idős hölgyeket látott délelőtt pezsgőzve beszélgetni – mondja Szentesi József, aki 2005-ben, borászként Burgundiában járt tapasztalatot gyűjteni. – Tudja, ott nincs technológia, a bor magától fejlődik, és már a szőlőben eldől. Én is csak olyan pezsgőt tudok készíteni, amilyen alapanyagot behoznak – meséli. Magyarországon más az éghajlat, más a birtokszerkezet, más szőlőfajták honosak. A fehérek közül furmint, olaszrizling, kéknyelű, a kékszőlőben a kadarka – például ezekből kiindulva készülhet a jó magyar pezsgő. És készült is, 1825-ben Pozsonyban, 1849-ben már Kápolnásnyéken, itt Budafokon, ahol beszélgetünk, pedig 1882-ben alapította meg vállalkozását Törley József.

Most újra fel kell fedezni a régiek örökségét. Éppen úgy, ahogyan Szentesi József is újra felfedezte a saját családjáét. Budaörsön nevelkedve azt látta testvérével,mennyit bajlódik bortermelő apjuk, így aztán nem sok kedvet kapott ehhez a tevékenységhez. A korábbi rendszerben amúgy sem volt nagy kultúrája a minőségi borfogyasztásnak Magyarországon. Már felnőtt fejjel, autodidaktaként vágott a borászatba, esküdve a természetes, adalék nélküli borkészítésre. Annyira belejött, hogy amikor erre járt a Travel Channel angol nyelvű tematikus tévécsatorna borkritikusa, az illető százhúsz itteni bort kóstolt, és ötöt vitt belőlük magával – az egyik Szentesi-bor volt.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»