Borainkra figyelt Szerbia

A már hagyományosnak mondható áruházi akció mellett idén külön hangsúly került a magyar borok promóciójára: 2012 májusában Szerbiában három város is otthont adott a magyar bort népszerűsítő rendezvényeknek.

A első „magyar bornapok” Újvidék, Belgrád és Szabadka – minőségi borkínálatukról is ismert – nívós helyszínein zajlottak. A május 11. és 25. között megvalósított programsorozat a „Csárdás bújt a lábunkba” elnevezést kapta.

 

Borainkra figyelt Szerbia

A május 11. és 25. között megvalósított programsorozat a „Csárdás bújt a lábunkba” elnevezést kapta.

"Összességében elmondható, hogy az Észak-Vajdaságban a magyar borok jó hírnek örvendenek és az emberek szívesen fogyasztják azokat.."

A bornapok ideje alatt a vendégek a magyaros ételek mellé kizárólag magyar borokat választhattak, minden helyszínen az esti órákban magyar borász tartott előadást és borbemutatót, illetve a vendégek szórakoztatásáról magyar élőzenével gondoskodtak a szervezők.Az Újvidéki Salaš 137 vendéglőben rendezett promóció nyitórendezvénye egy magyar gasztronómiai különlegességeket felsoroltató borkóstoló volt. A szervezők a vendégeket 3 csoportba sorolták: az első csoportba a HORECA szegmens képviselői kerültek, a második csoportban a protokoll vendégek mellett helyet foglalt a Vajdasági Vendéglátóipari Szövetség elnöke is. A harmadik csoportba a kizárólag a borkereskedelemmel foglalkozó szakemberek kerültek. A vendégek a kóstolt borokat 1-től 10-ig pontozhatták. A magyarországi borászok közül a Frittmann, a Polgár, a Bodri, a Taschner, a Weninger, a Pannon Tokaj, a Koch és a Koch-Vinart pincészetek képviselői voltak jelen. A borok jellemzően magas pontszámokat (átlagosan 7,8 pontot) kaptak. Az értő közönség a legmagasabbra a Weininger Borászat Sopron cuvée-jét, valamint Syrah-ját értékelte, de kiemelkedően szerepelt a Bodri Pincészet Optimus cuvée-je és a Koch Pincészet Snow wine elnevezésű fehér édes desszertbora is. A fenti borok a testes, tanninos minőségi olasz vörösborok jelentette erős konkurenciával szemben tehát versenyképesnek bizonyultak a szerbiai piacon.

Hasonló sikernek bizonyult a promóció belgrádi állomása: Az esemény megnyitóján a szegedi Halászcsárda főszakácsa, Frank Sándor magyar ételkülönlegességeit kóstolhatták a vendégek a magyar borokkal együtt, melyek a Koch, a Frittmann, a Polgár, a Bodri , a Pannon Tokaj és a Törley pincékből érkeztek. Az eseménysorozatot jelentős médiavisszhang kísérte és egész Belgrád területére kiterjedő óriásplakát-kampány előzte meg. Az értékesítési adatok alapján a Pannon Tokaj, a Frittman testvérek, valamint a Koch Borászat borai emelkedtek ki a teljes kínálatból.

A rendezvénysorozat záróeseményét május 25-én tartották a szabadkai Galéria Hotelben. A rendezvényre meghívott vendégek között voltak a fontosabb régióbeli éttermek és klubok tulajdonosai, és a Hotel Galéria vezetősége is. Az est egyik legnagyobb eredménye a jelentős főleg helyi médiában megjelent ismertetőkön túl az, hogy a hotel gyakorlatilag a teljes estére készített borkínálatot felvette a saját borlapjára.

Összességében elmondható, hogy az Észak-Vajdaságban – más csak a magyar határ közelsége miatt is – a magyar borok jó hírnek örvendenek és az emberek szívesen fogyasztják azokat. A interaktív piacfelmérésnek is beillő belgrádi rendezvény egyik első eredménye pedig az, hogy a Pannon Tokaj és a Frittmann pincék borai máris felkerültek a belgrádi Kovacs étterem borkínálatába.

A jelenlegi borfogyasztási trendek megfelelő kihasználása a balkáni régióban létkérdés a magyar bor jövőjére nézve. Méretéből adódóan a szomszédos országok közül Szerbia válhat a magyar borok egyik jelentősebb felvevő piacává. A szerb piacon ezekben az években alakul ki a borfogyasztás kultúrája, ezért nagyon fontos, hogy a a fogyasztási expanzió éveiben magyar borok is jelen legyenek és divatba jöjjenek éppúgy,ahogyan néhány évvel ezelőtt az újvilági borok divatba jöttek az egész régióban. Az ezekben az években megalapozott pozíciók évtizedekre meghatározhatják a magyar borok eladásait a térségben.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»