Borgaléria

3910 Tokaj, Hegyalja út 29.

Tel.: +36 (20) 252-2217
Fax: +36 (47) 552-071
E-mail: Email linkje
Web: Weboldal linkje

GPS koordináták (DD):
Lat: 48.114423
Long: 21.407933

A Borgaléria 2006. október 1-jén nyitotta meg újra kapuit, azzal a céllal, hogy bárki betekintést nyerhessen a Tokaj-Hegyalján termesztett szőlőfajták és az ebből hagyományos és nyugatin technológiás készült minőségi és különleges fehér borok világába.

A Borgaléria épülete teljesen új, a Tokaji-hegyre jellemző keresztúri tufával van burkolva. Ez a tufa az egész hegyalján elterülő, több 100 km-es pincerendszernek szép és tartós belső burkolóeleme. Régebben ebből építkeztek is, de mára már csak, mint díszítőelem ékeskedik az új házak falán. Az ólomberakásos színes üvegablakok tokaji motívumokkal díszítik a világos falat.

A pince egy kb. 50 fős borozóhelységből nyílik, amely egykor a katolikus egyház tulajdonában volt. A kb. 300 éves történelmi pince alapítását a Rákóczi-féle szabadságharc idejére tehetjük. Ez a neobarokk stílusú, hegyalján talán egyedülálló, pilléres boltívvel rendelkező pince 2000 Hl mennyiségű bor befogadására képes. A 36 méter hosszú "lovagtermet" alakítottuk át 150-200 fős pinceborozóvá. Mellette két kiszolgáló oldalág található, melyket bormúzeumként szeretnénk hasznosítani. Itt az általunk forgalmazott hegyaljai termelők borait lehet megtekinteni.

Öt darab mementóként meghagyott, egyenként több, mint 4000 literes, embertől magasabb hordók árulkodnak a letűnt idők borászatáról. Érdekessége még a pincének, hogy egy 1 méter átmérőjű kőből faragott oszlop támasztja alá a boltívek találkozását, ezzel is fokozva a stabilitást. A falakat nemespenész borítja, mely szimbiózisban él a borral. A borból kipárolgó anyagokból táplálkozik, "hálául" a bornak egyenletesen hűvös hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosít a pincében.

A lovagteremben a nemespenész sajnos csak lassan nyeri vissza eredeti állapotát, mivel Trianon után a Jászói Premontrei Érsekséget a mai Szlovákia területéhez csatolták, így a pince állami kézbe került. Ebben az időben leadópinceként funkcionált a volt Borkombinát tulajdonában. 1990-ben a rendszerváltás után megszűnt a keleti piac, a Borkombinát tönkre ment. Évekig gazdátlanul álltak az üres hordók, melyek szétszáradtak, elkorhadtak. Amikor a pincét újra magánosították már nem volt benne megmenthető állapotban lévő hordó. Bor híján a nemespenész kiszáradt. Jelenleg a borforgalom hatására megindult a nemespenész újratelepülése. Ma a Papok pincéje magántulajdonban van és hivatott a régi Tokaji név öregbítésére, a Tokaj-hegyalja borainak bemutatására.

Programok

XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020 XXIV. Egri Bikavér Ünnep 2020
2020 július 09 -
2020 július 12

 

Szolgáltatások

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»