Borgaléria

3910 Tokaj, Hegyalja út 29.

Tel.: +36 (20) 252-2217
Fax: +36 (47) 552-071
E-mail: Email linkje
Web: Weboldal linkje

GPS koordináták (DD):
Lat: 48.114423
Long: 21.407933

A Borgaléria 2006. október 1-jén nyitotta meg újra kapuit, azzal a céllal, hogy bárki betekintést nyerhessen a Tokaj-Hegyalján termesztett szőlőfajták és az ebből hagyományos és nyugatin technológiás készült minőségi és különleges fehér borok világába.

A Borgaléria épülete teljesen új, a Tokaji-hegyre jellemző keresztúri tufával van burkolva. Ez a tufa az egész hegyalján elterülő, több 100 km-es pincerendszernek szép és tartós belső burkolóeleme. Régebben ebből építkeztek is, de mára már csak, mint díszítőelem ékeskedik az új házak falán. Az ólomberakásos színes üvegablakok tokaji motívumokkal díszítik a világos falat.

A pince egy kb. 50 fős borozóhelységből nyílik, amely egykor a katolikus egyház tulajdonában volt. A kb. 300 éves történelmi pince alapítását a Rákóczi-féle szabadságharc idejére tehetjük. Ez a neobarokk stílusú, hegyalján talán egyedülálló, pilléres boltívvel rendelkező pince 2000 Hl mennyiségű bor befogadására képes. A 36 méter hosszú "lovagtermet" alakítottuk át 150-200 fős pinceborozóvá. Mellette két kiszolgáló oldalág található, melyket bormúzeumként szeretnénk hasznosítani. Itt az általunk forgalmazott hegyaljai termelők borait lehet megtekinteni.

Öt darab mementóként meghagyott, egyenként több, mint 4000 literes, embertől magasabb hordók árulkodnak a letűnt idők borászatáról. Érdekessége még a pincének, hogy egy 1 méter átmérőjű kőből faragott oszlop támasztja alá a boltívek találkozását, ezzel is fokozva a stabilitást. A falakat nemespenész borítja, mely szimbiózisban él a borral. A borból kipárolgó anyagokból táplálkozik, "hálául" a bornak egyenletesen hűvös hőmérsékletet és megfelelő páratartalmat biztosít a pincében.

A lovagteremben a nemespenész sajnos csak lassan nyeri vissza eredeti állapotát, mivel Trianon után a Jászói Premontrei Érsekséget a mai Szlovákia területéhez csatolták, így a pince állami kézbe került. Ebben az időben leadópinceként funkcionált a volt Borkombinát tulajdonában. 1990-ben a rendszerváltás után megszűnt a keleti piac, a Borkombinát tönkre ment. Évekig gazdátlanul álltak az üres hordók, melyek szétszáradtak, elkorhadtak. Amikor a pincét újra magánosították már nem volt benne megmenthető állapotban lévő hordó. Bor híján a nemespenész kiszáradt. Jelenleg a borforgalom hatására megindult a nemespenész újratelepülése. Ma a Papok pincéje magántulajdonban van és hivatott a régi Tokaji név öregbítésére, a Tokaj-hegyalja borainak bemutatására.

Programok

XXII. Egri Bikavér Ünnep XXII. Egri Bikavér Ünnep
2018 July 12 -
2018 July 15
11. Ördögkatlan Fesztivál 11. Ördögkatlan Fesztivál
2018 July 31 -
2018 August 04
Debreceni Bor- és Jazznapok Debreceni Bor- és Jazznapok
2018 August 02 -
2018 August 05
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Cseh Sörkert Cseh Sörkert
2018 August 07 -
2018 August 20

 

Szolgáltatások


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Belward Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»