Tokaji borvidék

Tokaji borvidék

Történelem:

Feltehetőleg az első szőlőtőkéket még a kelták telepítették Tokaj-Hegyalja vidékére. A honfoglalás idején a Bodrog és a Tisza találkozásánál földvárat emeltek, aminek a neve Hímesudvar volt. Ez a település volt a mai Tokaj elődje. A Tokaj név eredete valószínűleg az ótörök nyelvben gyökerezik, jelentése pedig "folyó menti erdő". Az 1241 évi tatárjárás mind a szőlőültetvényekben, mind a földművelő nép körében nagy pusztításokat végezhetett. A megfogyatkozott lakosság újratelepítésre IV. Béla király olasz és vallon telepeseket hozatott az országba. A Hegyaljai szőlőkről az első hiteles említést a Turóczi prépostság 1251-ben kelt alapítólevelében találjuk.

A legenda szerint az első aszúbort 1631 húsvétján ajánlotta fel Sepsi Lackó Máté pap Lórántfy Zsuzsának Sátoraljaújhelyen. Ez idő tájt a borvidék és pincéinek legfontosabb tulajdonosai és fejlesztői is a nemesi családok voltak. Az aszúképződés fontos előfeltétele a késői szüret. 1700-as évekig Gál (október 10.) hetében kezdték a szüretet majd több változtatáson keresztül Simon-Júda (október 28.) napjára tették. Az 1600-as években egyre több törvényi szabályozás lépett életbe, sőt 1655-ben az országgyűlés rendeletben szabályozta az aszúszemek elkülönítését. Ez is mutatja az aszúbor előállításának gazdasági jelentőségét. 1737-ben a világon elsőként királyi dekrétum jelöli ki a borvidék pontos határait. 1772-ben megszületik a világ első dűlőbesorolási rendszere. 1803-ban pedig sor kerül a szőlőterületek minőségi osztályozására.

A Tokaji aszú XIV. Lajos francia király udvarában kapta a kitüntető „VINUM REGUM, REX VINORUM”, azaz „a borok királya, a királyok bora” elnevezést. A legfontosabb vásárlók a lengyelek és az oroszok voltak. Péter cár és Katalin cárnő Tokajban egy kereskedőkből és katonákból álló különítményt állomásoztattak. Mária Terézia rendeletei az aszú forgalmazását jelentősen visszavetették.

A filoxéravész szinte teljesen kipusztította a hegyaljai szőlőket. Az újratelepítés jelentős fajtaszám csökkenést is eredményezett. A rendszerváltást követően a borvidék ismét fejlődésnek indulhatott. A Tokaj-Hegyaljai Történelmi Borvidék 2002-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat felvette a világörökségi listára.

Terület:

Teljes területe 11.149 hektár (ebből I. osztályú: 9.829 hektár). Szőlővel beültetett terület: kb. 5.990 hektár (2011). Kiterjedése kb. 90 km hosszú és 3-4 km széles. A borvidék öt zónára osztható, amelyek klimatikus, talaj és domborzati sajátosságaik alapján is elkülönülnek: Kopasz-hegy (Tokaj), Mádi medence, Erdőbényei medence, Tolcsvai medence, Felső-Tokaj.

Klíma:

Kontinentális jellegű, meleg nyár, hideg tél, gyakori a száraz, napos, meleg későőszi időjárás, mely kedvez a botrytis cinerea (nemes penész) kialakulásának, és az ezt követő aszúsodásnak.

Talaj:

A főként riolit, andezit és ezek tufáiból létrejött vulkáni takarón barna erdőtalajok alakultak ki. A borvidék talajának döntő része erősen kötött agyag, sok helyen köves, nehezen művelhető nyirok. A tokaji Kopasz-hegy nyúlványain lösz talaj található.

Szőlőfajták, borok:

Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta (Oremus), Kövérszőlő (Fehérszőlő).

Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta, Másolás, Fordítás, Szamorodni (édes, száraz), Aszú, Aszúeszencia, Nektár (Eszencia).

Körzetek

A borvidék nincsen külön körzetekre bontva.

-

Unesco
Tokaji borvidék

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»