Bock József

1948-
Bock József

Bock Borászat
(Villány)

Borvidék:
Villányi borvidék


Szakmai múlt:Eredeti végezettsége lakatos, 1958 óta foglalkozik szőlészettel, borászattal.

Munkássága:A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben. 1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család birtokában volt. Ekkor került először kapcsolatba a szőlővel. Szüleitől örökölte azt a munkaszeretetet és kitartást, amely első sikeres borának elkészítéshez is hozzásegítette. 1976 és 1981 között szaporítóanyag és szőlőoltvány-termeléssel foglalkozott. 1981-től már önállóan végezte a szőlőműveléssel és borkészítéssel járó feladatokat. Folyamatosan képezte magát és sajátította el a szőlészet, borászat fortélyait. 1987-ben kezdte el palackozni borait. Először csak Baranya megyében, a Hungarhotels egységeibe, majd 1992-től budapesti éttermekbe, szállodákba és kis mennyiségben exportra is szállította borait. A kilencves évek elején még csak 2 hektár területen gazdálkodott, napjainkban azonban már 50 hektáros területen folyik a szőlőtermesztés. A családi vállalkozásban üzemeltetett pincészet is folyamatosan bővült a megművelt területtel. Jelenleg a pince mellett éttermet és panziót is üzemeltetnek.

Borai:1994-ben a Vinagora Nemzetközi Borversenyen Champion díjjal jutalmazták az 1991-es évjáratú Bock Cuvéet. 1998-ben Kékfrankosár Baranya megye borának választották. Az 1999-es és a 2000-es Országos Borversenyen két-két borával is aranyérmet szerzett. 2002-ben a Pán-európai Borverseny, a Vinitaly és VinAgora versenyeken is eredményesen szerepeltek borai. Azóta is számos hazai (VinAgora) és nemzetközi (Vinitaly; Concours de Mondial Bruxelles; 17. Independent Winegrowers Wine Contest; Capella; Challenge International du Vin; Vinalies Paris; Citadelles du Vin) borversenyen érnek el kimagasló eredményeket.

Ars Borétika:"Célom, hogy Pincészetünk, boraink, valamint vendéglátásunk színvonalát tovább fejlesszük és a térség egyik meghatározó és a legjobbak közé tartozó pincészete legyünk, ezzel is népszerűsítve a villányi borokat."


Cimkék: Bock József, Bock Pince-Panzió és Étterem