V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával

2017-09-20 | Hírszerkesztő

33 család, 40 borász és az ország majdnem összes borvidéke. Frissek, fiatalok, energikusak, világlátottak. Ők a Junibor Egyesület, akik a DiVinoval karöltve ötödik alkalommal veszik birtokba – ezúttal szeptember végén – a Bazilika előtti Szent István teret.

V. JUNIBOR és Gasztroünnep a borászok új generációjával

#egyuttkostolunk

Jövő héten indul az V. Junibor és Gasztroünnep, kóstoljunk együtt a Bazilikánál! Nincs is jobb, mint egy fűszeres levegőjű kora őszi estén ülni a szökőkút szélén, vagy az égősorokkal kivilágított téren egy pohár rozéval/fehérrel/vörössel a kezünkben. Körülöttünk a nyüzsgő város, turisták, borimádók, magyarok és külföldiek, de erre a 4 napra most a magyar borok kötnek össze itt mindenkit.



Koccintsunk a város legszebb sétálókóstolójára, és a borászok új generációjára!

 

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, eredetileg 40 év alatti borászokat tömörít megívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. „A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük és ez által egyre jobb és a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú borfogyasztókkal való kapcsolattartásra” – mondja Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. A DiVino és a Junibor között kezdettől fogva megvannak a szinergiák: a DiVino borbárokban csak a Juniborászok válogatott borai kaphatók. A DiVino Bazilika Miklós Csabi védnökségével nyílt, ő azt meséli, az első DiVino nyitásakor egyértelmű volt, hogy csatlakozik a tulajdonosokhoz, akikkel régóta jó barátságban voltak. “Ez nem munka, hanem egy gyönyörű feladat és mindig arra gondolok, mennyire nagyszerű, hogy egy ilyen ügyben úttörők lehetünk. Az egész DiVino sztori a fiatal magyar borászokat tömörítő Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez jó tartozni”- mondja.

 

#ujgeneracio

A Juniborászok között vannak sokadik generációs borászok, akik borász családba születtek, de olyanok is, akik maguk kezdtek bele a szőlőtermelésbe és tapossák ki saját pincéjük útját. Ez nem csak egy egyesület, hanem baráti társaság is, ami a Junibor és Gasztroünnepen különösen tettenérhető: a délutáni fogadóórák inkább hasonlítanak közös „bandázásra”, ahol a vendég egy perc alatt beleolvadhat a borászok szakmázásába és a kóstolást sem kell túl komolyan venni. Jóllehet, a tételek komolyak: érezhető rajtuk a világátottság, de a családi tradíció és az elődök tisztelete is.

 

A JUNIBOR tagjai: Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi és Szabolcs, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Zsófi és Bence, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi és Bence, Kiss Gábor, Sebestyén Csilla és Csabi, Demeter Endre ,Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Prácser Hajni és Miklós, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dorottya, Kovács Tomi, Gál Peti, Figula Misi, Babiczki László

 

A JUNIBOR és Gasztroünnep társsszervezője a Divino, ahol csak a Junibor Egyesület tagjainak borai kaphatók, valamint a VINCE Magazin.

 

FELHÍVÁS FIATAL BORÁSZOK SZÁMÁRA

JUNIBOR - Zöldszüret

Ismersz ígéretes fiatal borászt? Vagy Te magad vagy az? Jelentkezz SZEMÉLYESEN emailben a Fiatal Borászok Egyesületének Zöldszüretére! (ajánlásokat nem, csak személyes jelentkezéseket várunk)

Éljen a magyar borászok új generációja! A Junibor Egyesület a Junibor Borünnep keretében szeptember 29-én (15:00-17:00) bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal (35 év alatti) borászok számára.

Jelentkezz az info@junibor.hu címen a következő adatok megadásával szeptember 20-ig:

- Birtok mérete, pincészet neve, borvidék

- Borászatban betöltött szerep (borász/tulajdonos/főborász/szülő mellett)

- Első saját bor évjárata / Legjellemzőbb saját tétel, ami a legjobban megmutat

- Életkor

A legígéretesebb 20 jelentkező a Junibor Egyesület zártkörű rendezvényén mutatkozhat be szeptember 29-én pénteken a DiVino Bazilikában.

Mutasd meg magad és a boraidat!

 

#zoldszuret

FELHÍVÁS FIATAL BORÁSZOK SZÁMÁRA

JUNIBOR - Zöldszüret

Ismersz ígéretes fiatal borászt? Vagy Te magad vagy az? Jelentkezz SZEMÉLYESEN emailben a Fiatal Borászok Egyesületének Zöldszüretére! (ajánlásokat nem, csak személyes jelentkezéseket várunk)

Éljen a magyar borászok új generációja! A Junibor Egyesület a Junibor Borünnep keretében szeptember 29-én (15:00-17:00) bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal (35 év alatti) borászok számára.

Jelentkezz az info@junibor.hu  címen a következő adatok megadásával szeptember 20-ig:

- Birtok mérete, pincészet neve, borvidék

- Borászatban betöltött szerep (borász/tulajdonos/főborász/szülő mellett)

- Első saját bor évjárata / Legjellemzőbb saját tétel, ami a legjobban megmutat

- Életkor

A legígéretesebb 20 jelentkező a Junibor Egyesület zártkörű rendezvényén mutatkozhat be szeptember 29-én pénteken a DiVino Bazilikában.

Mutasd meg magad és a boraidat!

 

#mutimiteszel #mutimitiszol

KIÁLLÍTÓK:

- 33 Juniborász saját pulttal

- DiVino Borbár

- Gasztrokiállítók

A gasztronómia a kultúra fontos része, a bor és az étel pedig egymás nélkül csak félkarú óriások lennének. Ma Magyarországon az ételkultúra is szárnyal, egyre kreatívabb ötletek valósulnak meg, s egyre szorosabban összefonódik a borvilággal. A Juniborünnep most a kreatív „ételmestereknek” is lehetőséget kínál a bemutatkozásra.

 

Kishusom, helyben füstölt lazac, Digó Pizza, The Box Donught, Zing Burger, Reinpold’s Kolbice, Bolka és még sokan mások.

 

PROGRAMOK:

Minden nap 19:00-21:00 Borász fogadóórák a téren

 

READY PAY

Az eddig megszokott kuponos rendszer helyett, idén a Vodafone ReadyPay rendszerének köszönhetően egyszerűen fizethetünk majd az ünnep ideje alatt bankkártyánkkal, sőt, akár mobiltelefonunkkal is!

További Hírek

Bikavér a gasztronómiában
Bikavér a gasztronómiában
2018-02-07

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.

Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
Évjáratos pezsgők Koch Csaba borotai birtokán
2018-02-02

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

 

Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
Külhoni Magyar Borászok Egyesületének megalakulása
2018-01-24

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.  

Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
Furmint Február Nagykóstoló száz kiállító boraival
2018-01-24

Mintegy száz kiállító több mint százötven borát ízlelhetik meg a látogatók a Furmint Február Nagykóstolón a furmint nemzetközi napján, február 1-jén a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

 

Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
Épülnek a közösségi feldolgozók Tokaj-Hegyalján
2018-01-24

A 2018-as szüret idején már fogadja a kistermelők szőlőjét a hercegkúti közösségi feldolgozó, amelyen kívül még kettő épül Tokaj-Hegyalján.

 

Átadták Etyek felújított borászati központjait
Átadták Etyek felújított borászati központjait
2018-01-24

Átadták Etyek felújított borászati központjait, a kormányzati beruházás a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési program első megvalósult része.

 

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018 legjobb kereskedelmi főzdéje
2018-01-22

2018 legjobb kereskedelmi főzdéje címet ismét az ÁRPÁD Pálinka nyerte, ezzel a verseny abszolút győztese lett.

A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
A farsangi időszakban különösen varázslatos a gasztrosétány!
2018-01-20

Január 20-án, szombaton az Etyeki Piknik szervezői az előzetes programban szereplő ígéreteknek megfelelően tüzes és gőzölgő italokkal, toros ételekkel és igazi mulatsággal várták a Gasztrosétányon a hagyományos ízek, finom borok kedvelőit! Már 9.00 órától ínycsiklandó illatok kezdték belengeni a környéket, hiszen ekkor indult disznóvágással, hurka- és kolbásztöltéssel és megannyi finomsággal az idei első etyeki esemény. A rendezvényt elképesztő méretű érdeklődés kísérte!

 

Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
Borbarangolással folytatódik a téli szezon a Badacsonyi Borvidéken
2018-01-17

Január 20-án újraindul a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget.  

Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén
2018-01-08

A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.

 

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Villányi 2=3 hétköznapok 2018
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-02-01 2018-02-28
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

International Wine Tourism Conference 2018 International Wine Tourism Conference 2018
2018 April 10 -
2018 April 11
GOURMET SÉTA 2018 GOURMET SÉTA 2018
2018 April 21
NAPBOR ÜNNEP 2018 NAPBOR ÜNNEP 2018
2018 May 18 -
2018 May 19
XXII. Egri Bikavér Ünnep XXII. Egri Bikavér Ünnep
2018 July 12 -
2018 July 15
RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018 RÓZSATÁNC ÜNNEP 2018
2018 August 04
Kerekdomb Fesztivál 2018 Kerekdomb Fesztivál 2018
2018 September 13 -
2018 September 16
SZŐLŐ ÜNNEP 2018 SZŐLŐ ÜNNEP 2018
2018 September 15

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Belward Pincészet»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»
Borgaléria»
Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Puklus Pincészet»
Rákóczi Pince és Udvarház»
Szepsy Pince»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok»