Bor 2.0 - Trónkövetelő fiatal borászok

2011-10-19 | Heti Válasz | Szerző: Iványi Balázs | Fotó: Heti Válasz

Friss szemlélettel és nagy kísérletező kedvvel követel magának mind nagyobb teret a borászok új nemzedéke. A fiatalok népszerűségben lassan utolérik szüleiket.

Gyakorlott mozdulattal kapcsolja az összkerékmeghajtást a különösen meredek emelkedő közepén elakadt autón Demeter Endre fiatal borász, hogy aztán a lomhán meginduló járművel felérjünk a dűlő tetejére. Ez a Mád melletti Király: innen a legszebb a panoráma - belátni a fél tokaji borvidéket -, de ez egyben a legmeredekebb is.

Bor 2.0 - Trónkövetelő fiatal borászok

Árvay Angelika

"A Junibor tagjai nem csak a jó nedűkkel igyekeznek elültetni a borok szeretetét a fiatalokban. Jelen vannak a Facebookon, rendszeresen blogolnak, s nagy műgonddal készítik honlapjukat.."

A felső része csak kézzel művelhető, mert nem megy el rajta semmilyen gép. Itt terem viszont az a szőlő, amelyből az augusztus végén a hazai fiatal borászok által az év borának megszavazott 2009-es furmint is született.A vicces Roger Mór

A szüret kellős közepén járunk: a dűlő tetején gyorsan a platóra pakolják a leszedett szőlőt, hogy a déli nap elől mihamarabb a feldolgozóba kerüljön, s nehogy már a vödörben elkezdjen erjedni. Idén Tokaj-Hegyalján is korábban kezdődött minden, s a szokatlan szeptemberi kánikula miatt minél hamarabb igyekeznek végezni a gazdák. "A hónapja tartó szárazság miatt nem lesz különösen sok, de szép lesz az idei termés" - mondja Demeter Endre. "A cukorfok jó, de a nagy meleg megeszi a savat. Azt az időpontot kell eltalálni, amikor ideális a cukor-sav arány" - magyarázza.

Ő egyike a feltörekvő fiatal borászoknak, mindössze tizedik szürete az idei - s csak a negyedik önálló -, mégis komolyan számolnak vele a tokaji borvidék nagyjai. "Elsősorban a szőlővel törődünk, s kevesebbet borászkodunk a pincében, ezért tudunk teljesen hagyományos és természetes úton, kézi préseléssel borokat készíteni. Minél kevesebbet nyúlunk hozzá, annál kevesebbet veszítünk abból, amit a terület ad a borhoz. Egyensúlyos, jó ivású borokat készítünk, s Mádon nem lehet a minőségből alkudni" - osztja meg filozófiáját a jogász végzettségű borász, aki dolgozott újságíróként is, de úgy döntött: inkább bővíteni kezdi a családi gazdálkodást, s a korlátozott terheléssel művelt szőlőkből évente 9-12 ezer palack bort készít.

Az ország legkisebb történelmi borvidékén, a mórin műveli édesapjával 3,5 hektáros szőlőjét Miklós Csaba, az új nemzedék egyik legeredetibb figurája. Kis-közepes kézműves borászata olyan márkanevet volt képes maga köré építeni, mely még nagy villányi vagy tokaji, egri mamutoknak sem sikerült, s újra bevezette a köztudatba a móri nevet. Miklós Csabának mindehhez nem volt szüksége nagy marketingapparátusra, csak eredetiségre, humorra és elhivatottságra. Az eredeti borcímkék, -nevek és -leírások tették bárhol felismerhetővé ezerjóit, királyleánykáit és traminijait. Ugyanakkor a Marilyn Mórról, a Roger Mór vagy az Utazóbőrönd nevet viselő tételei ott vannak a borvidék legjobbjai között. Szerinte jó ma Magyarországon borásznak lenni: nem a vastag pénztárca, hanem a környezet miatt. Van jól működő kereskedelmi hálózat, s olyan szakmai környezet, amelyben a borvidékek ikonná vált borászai is szívesen osztják meg tapasztalataikat a fiatalokkal.

Nemcsak a szakma nagy öregjeivel vannak kapcsolatban ezek a fiatal borászok, hanem egymással is szoros szövetségben dolgoznak. A hasonló gondolkodású, feltörekvő vagy második generációs borászokat gyűjti egybe a 2008-ban megalakult Junibor egyesület, hogy véd- és dacszövetséget alkossanak a magyar borkultúra érdekében. A célkitűzések között szerepelt, hogy a saját nemzedékük nyelvén mondhassák el azoknak, akik nem tudják: a bor nem a kólától jó. Ezt mára sikerült is elérni, hiszen a nyári fesztiválok szinte alapitalává vált a roséfröccs, s hogy ez így alakult, abban komoly szerepük van e fiatal borászoknak.

A 26 borászt tömörítő szövetség tagjai között egyaránt megtalálhatók a laikusok körében is már jól ismert borászfamíliák fiataljai és a kevésbé ismertek. "Fiataloknak szeretnénk jó ár-érték arányban borokat készíteni, hogy ne csak a nagy komoly borok jussanak a generációnk eszébe a borról, hanem az olyanok is, amelyek közelebb állnak hozzájuk" - mondja Árvay Angelika, az egyesület elnöke. Édesapja, Árvay János szerint nagy lehetőségek állnak a fiatalok rendelkezésére az új minőségi borok készítése terén. "A mi nemzedékünk elérte, hogy hihetetlen minőségi ugrás történt a magyar borok tekintetében. Létrejött egy élő borkultúra, ami gasztronómiával a helyére került. A fiatalok ezt alapként használhatják. Ráadásul ők egyszerre kívülről és belülről látják már e folyamatokat, ezért más szemlélettel tudnak egy-egy szőlőfajtához nyúlni."

Fehérek és habzók

Emellett egyre többen tanulják meg az új technológiákat, s mind többen készítenek gyöngyöző borokat. "Két éve mi készítettük el Hegyalja első habzóborát. Kell hogy legyen nekünk is egy jó ivású, mindennapi borunk" - mondja Demeter Endre, hozzátéve: a roséőrület után most a fehérek és a habzóborok időszaka következik. A gyöngyöző borok külföldön már évek óta egyre fokozódó népszerűségnek örvendenek, s lecsengőben van a vörösborok egyeduralma is. "A nemzetközi közvélemény újra a szép, testes fehérborok felé fordul, amit követni fog a hazai ízlés is, ezért az olyan nagy hazai fajták, mint a furmint, nagy jövő előtt állnak" - mondja a mádi borász.

Attól persze nem kell tartani, hogy éhkoppon maradnának a szekszárdi, villányi vagy egri borászok. Az új nemzedék ugyanis új szemléletet is hozott az iparágba, hiszen sokkal több lehetőségük volt első kézből megtapasztalni a világ újdonságait. "A balatonlellei Konyári Dániel például megteremtette a magyar újvilági vörösborokat" - mondja Alkonyi László szakíró, azaz azt a fajta bortípust, amely jól iható, könnyen szerethető és élvezhető. E tulajdonságok eléréséhez pedig bátran, de korrekten nyúl a borászatban megengedhető eszközökhöz.

Fiatal sztárok születnek

Alkonyi László szerint a magyar piacon ma az egyszerűbb, jól érthető, olcsó borok tudnak jól érvényesülni, s ez világtendencia. A baj szerinte az, hogy ezt a trendet túl hamar és könnyen vettük át. "Az elmúlt húsz évben megalapozták a magyar bor jó hírét, de nem tudtak olyan értékeket felállítani a borvidékek mögé - mint például a bikavér volt régen -, amitől a borvidékek ki tudnának térni a piackényszer elől." Ennek megteremtése még az új korosztályra vár. A lehetőség megvan bennük, szívesen kísérleteznek, de a megvalósítás még várat magára.

Emellett azonban olyan újdonságokat is alkalmazhatnak a fiatalok, amelyeket a nagy öregek - hírnevük okán - már nem tehetnek meg: egy-egy érdekes, sőt merész elnevezés, címke, marketingötlet, ami más az előzőekhez képest. "Osztrák példák alapján még olyan ötlet is előkerült, hogy készítsünk naptárat a fiatal borászlányokkal, de ezt hamar elvetettük" - mondja Árvay Angelika. Miklós Csaba szerint a fiatalok hozzátesznek egy kis roppanást, egy kis szexisséget, lendületet, bájt, bátorságot a borokhoz, de a cél alázattal készítsék a bort a megfelelő szőlőfajták felhasználásával és a termőterület kifejezésével.

És bár a Junibor nem azért jött létre, hogy közös marketinget fejtsen ki a fiatalok borainak, ilyen hozadéka is van az egyesülésnek. Nagy sikerrel zajlik, s komoly ismertséget hoz az új borászoknak az éves etyeki borkóstoló és az azt követő mulatság. Itt a fiatalok találkozhatnak azokkal a borászokkal, akik a benevezett tételek közül kiválasztják az év borát. Ez lett idén Demeter Endre furmintja, az előző években pedig Bolyki Jánosé, valamint Hernyák Tamásé lett az érdem. A Présház bornagykereskedő tulajdonosai is meglátták az új nemzedékben rejlő potenciált, s DiVino néven egy borbárt nyitottak, ahol csak a Junibor egyesület tagjainak borait lehet kóstolni. A Junibor néhány éves működése például már most kitermelte a maga sztárjait. "Ma, ha beharangozzuk, hogy Dúzsi Tomi, Hernyák Tomi vagy Árvay Angelika megjelenik a DiVino borbárban, akkor ott százméteres sor lesz" - hoz példát Miklós Csaba a fiatalok népszerűségére.

"Szakember látta már?"

Miben rejlik a fiatalok különlegessége? A friss arculat, a borászkörökben nem megszokott reklámfogások, a lendület és kísérletező kedv, amit a hagyományoknak elkötelezett "öregek" kevésbé engedhetnek meg maguknak. Demeter Endre például folyamatosan próbálgatja szőlőjét, mi az az ideális művelés, terhelési arány, ami a legjobb a növénynek, és a legjobb borokat eredményezi. Noha ő inkább a természetes borkészítés híve, "házi használatra" szívesen próbálgat új házasításokat vagy éppen nem megszokott érlelési módokat, fémtartályban és hordóban egyaránt. Ennek volt köszönhető a borvidék első habzóbora, amely mellett még pezsgővel is kísérletezik. Egy kikötés van: e próbálkozások tételei, amíg nem kiforrottak, nem hagyhatják el a feldolgozó kapuját.

Merészebben indított viszont a rosékirálynak tartott Dúzsi Tamás fia: az ifjabbik Tamás első borának egy fehér pinot noirt készített, azaz kékszőlőből fehérbort. A villányi vidék fiatal borásznője, Gere Andrea pedig tartalmában és küllemében is új minőséget teremtett Frici nevű gyöngyözőborcsaládjával, mely csavaros kupakos üvegben került forgalomba.

"Mindenkinek azt kell kidomborítania, amiben jó. Nekem a kommunikáció, a közvetlenség az erősségem. A terület sem olyan, és nekem sem célom, hogy nagy, testes borokat készítsek. Maradok a jó ivású, tisztességes móri boroknál; igazán a borcímkében tudom megragadni az egyediséget" - magyarázza Miklós Csaba. Ezért szerepelnek olyan, a védjegyévé vált rövid borleírások a címkéken, mint a Roger Mór esetében: "Bájos...:) Őrült? Hangulata mórias, íze ezerjó, lendülete Rogeres. Szakember látta már?" E megszokottól eltérő, ám a borász személyiségét jól tükröző megjelenésnek, s persze a minőségi bornak köszönhetően lett a Sziget fesztivál kedvence 2010-ben.

A többi borász sem marad el a merész névadás terén. Találni Édesem, Királyöcsi vagy éppen Indián nyár elnevezéseket. Demeter Endre pedig a pikáns Élvezet nevet adta az első Junibor koncepcióborának, melynek célja, hogy természetes tokaji édes borként alternatívát kínáljon a fiatalok számára a koktélokkal szemben.

A Junibor tagjai nem csak a jó nedűkkel igyekeznek elültetni a borok szeretetét a fiatalokban. Jelen vannak a Facebookon, rendszeresen blogolnak, s nagy műgonddal készítik honlapjukat. A Semmelweis és Corvinus egyetemeken többször tartottak már rendhagyó borkóstolókat, ahová olyan hallgató is eltévedt és megkóstolt borokat, aki korábban nem ivott bort - meséli Árvay Angelika. Az ilyen találkozások - amikor a kóstoló után együtt buliznak a borászok és vendégeik - teszik különlegessé a Junibor csapatát.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»