Lexikon
   
                                              		
								Pálinka (Hungarikum)                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A pálinka társadalmunk legősibb itala, amit a világ minden táján fogyasztanak. Ezen italok összetevői tájanként, országonként igen különbözőek. Mindezt a változatosságot az időjárás és a természeti adottságok alakították ki.Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a pálinka szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.A pálinka történeteAz első írásos adat a XIV. század elejéből való. Károly Róbert felesége életvizének „aqua vitae” volt a neve, amely valószínűleg borpárlat (brandy) lehetett, ez pedig a mai pálinka ősének tekinthető.  [...]                                 
                                                      Parfait Amour
						                       
                        
                           
                        
                                    Citromból, narancsból, fűszerek hozzáadásával készült illatos, világos lila színű, francia likőr.                                  
                                                      Pernod
						                       
                        
                           
                        
                                    Ánizzsal ízesített aperitif pálinka. 40% alkoholtartalmú. Önmagában ritkán fogyasztjuk. Legelterjedtebb keverési módja: 1 rész Pernod, 3-5 rész jeges tiszta víz. A vizet pótolhatjuk narancslével, gyümölcsszirupokkal, és még nagyon sok mással kísérletezhetünk. Az ital bármilyen napszakban, évszakban, bármely korosztálynak és bármilyen alkalommal kellemesen hűsítő, üdítő.                                  
                                                      Pezsgő
						                       
                        
                           
                        
                                    Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, -pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.                                  
                                                         
                                              		
								Sambuca                             
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    Édes, de erős bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr.A sambuca likőrök őse, egy ánizsos szeszesital a Közel-Keletről jutott el a tengeri kereskedelem révén a Róma tartománybeli Civitavecchia-ba az 1800-as évek közepén. A sambuca ánizslikőr kategória - amelynek ízvilága igen közkedvelt a mediterrán régió országaiban - hamar népszerű lett a helyiek körében, akik otthonaikban készítették el kedvelt likőrjüket. Alkoholtartalma min. 38 %.
A Molinari Sambuca extra Olaszország legnépszerűbb, eredeti sambucája. 1945-ben Angelo  [...]                                 
                                                         
                                              		
								Sheridan's                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A 1990-es évek nagy likőrújdonsága a Dublinból származó fekete-fehér Sheridan's, amelynek a különlegessége, hogy egy palackon belül két különböző ital kínálja magát. A sötét rész csokoládé és kávé keveréke 26%-os alkoholtartalommal, a világos rész pedig egy 17% alkoholtartalmú vaníliás krémlikőr. A két rész csodálatos italkompozíciót alkot. Egyedülálló dupla likőr, amely sikerét egyediségének, ízének, csomagolásának és nem utolsó sorban lenyűgöző személyiségének köszönheti. Egy ötletes kiöntő dugóval oldja meg, hogy a fogyasztó könnyedén, minden  [...]                                 
                                                      Siller
						                       
                        
                           
                        
                                    (német) Világospiros bor.                                  
                                                      Southern Comfort
						                       
                        
                           
                        
                                     Bourbon whiskeyalapú őszibarackos és fűszeres likőr, alkoholtartalma 40 %.                                  
                                                      Szake
						                       
                        
                           
                        
                                    A szake átlátszó és színtelen (esetleg egy kissé sárga) folyadék, megközelítően 15% -20% alkoholt tartalmazó japán rizspálinka- rizsbor féle.                                  
                                                      Szamorodni
						                       
                        
                           
                        
                                    Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül (lengyel, jelentése: ahol termett.) . Száraz, és édes szamorodnit is készítenek.                                  
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Birkás Zoltán               
                        1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek                      
                        
                    
                        Andrónyi László               
                        1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.                      
                        
                    
                        Bárdos Benjámin               
                        1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége                      
                        
                  Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	 Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	 Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	 Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	 Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	 Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









