Lexikon
Abszint
Svájci eredetű, magas (45–83%) alkoholtartalmú gyógynövénypárlat, mely fehér üröm, édeskömény, ánizs és egyéb fűszerek felhasználásával készül. Az ideális szeszfokára csak fogyasztás előtt hígítják fel, ugyanis ilyenkor az abszintban fehér fodrok jelennek meg, majd az egész ital opálos, zöldesfehér színt vesz fel. Ennek oka az [...]
Advokat (Advocat, Avocat, Advokaat)
Tojássárgájából és borpárlatból vagy genever-ből (borókával ízesített gabonapálinka) vagy ginből készült fűszeres, édesített alapuló holland likőr. Alkoholtartalma 14-20 %. Hutött likoröspohárban kell felszolgálni. A tojáslikőr-kategória általánosan elfogadott és közismert nemzetközi elnevezése, fajtaneve.
Amaretto
Olasz mandulalikőr, leghíresebb a Disaronno Amaretto, alkoholtartalma 28%. Desszertekhez, kávéhoz kitűnően illik.

Amer Picon
Francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %. Fogyasztható szódával is, de koktélnak is felhasználható gin és vermut hozzáadásával.
Angostura
Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetéről származó erős ital, nevét születési helyéről, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett. A likőrt ma is egyedül itt gyártják a világon.
A keserű titkos receptjéről ma is mindösszesen annyit tudunk, hogy rumon alapulva olyan gyógy- és fűszernövényekkel egészül ki, mint a tárnicsgyökér, az angelikagyökér, az encián, a galgant, a kardamom, a kínaifakéreg, vagy a szegfűszeg. Az összetevők pontos számát csakúgy, mint az előállítás módját titok övezi.
Az Angostura tiszta, [...]

Anisette
Francia ánizslikőr, alkoholtartalma 25%.
Ánizslikőr
Édes, szeszes folyadék ánizzsal készítve; ugyanaz, amit a franciák Anisette néven ismernek. Különösen bő vendégség befejezéséül teszik az asztalra.
Applejack
Amerikai almapálinka, alkoholtartalma 40%.
Apricot Brandy
Sárgabarackból készült intenzív ízű likőrök általános angol elnevezése. Magyarországon baracklikőrnek, barackpálinkának nevezik, alkoholtartalma 20%.

Aqua vitae
Élet vize (lat.), életvíz, édes pálinka.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Bodó Judit
Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,





