Afuz Ali

Származás: a

Tőke:

Tőkéje nagyon erős növekedésű, kevés számú, félmereven álló vesszőkkel

Fürt:

Igen nagy, laza, tetszetős, vállas vagy ágas, hosszú fürtű. Bogyói nagyon nagyok, oválisak, sárgászöldek, beérve borostyán-sárgák, a napos oldalukon rozsdásodók, hamvasak, vastag, de nem rágós héjúak, ropogós húsúak, közömbös ízűek.

Bor:

Csemegeszőlő.

Elterjedés:

Az egész világon ismerik. Főként a Földközi-tenger környéki országokban termesztik.

Arany Sárfehér

Származás: Származása bizonytalan, de morfológiai tulajdonságai és ökológiai igényei alapján a balkáni változatalcsoportba sorolható.

Tőke: Rendkívül bőtermő, erős növekedésű, de fagyérzékeny fajta. Károsodása esetén jól újul, sőt meglehetősen sok másodtermést is képez, ami a késői érés miatt inkább a hátrányára válik.

Fürt: Nagy a fürtje és elfogadhatóan nagyok a bogyói.

Bor: Régebben étkezési célra is felhasználták. A durva, magas savtartalom erősen korlátozza a csemegeszőlőként való felhasználását. Ezek a tulajdonságok borászati hasznosításának irányát is módosították. Ma tetemes mennyiséget használnak e fajtából pezsgő alapbornak.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon, s azon belül jobbára a Kunsági borvidéken termesztik

Attila

Származás: Kocsis Pál állította elő a Rosa menna di vacca és a Mathiasz Jánosné muskotály keresztezésével.

Tőke: Kissé fagyérzékeny, a szárazságot elviseli, talaj iránt nem igényes, tőkepusztulásra haj1amos.

Fürt: Vállas, nagy, laza; a bogyó megnyúlt, fehér, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; ize muskotályos; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban, igen kis területen termesztik.

Bianca

Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította elő Seyve Villard 12375 és a Bouvier keresztezésével, tehát fajhibrid.

Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytürö, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenál1ó, nem rothad, virágzáskor a kedvezőtlen időjárási tényezőkre érzékeny, zöldmunka igényes.

Fürt: Hengeres, kicsi, laza; a bogyó gömbölyű, középnagy, hamvas, nem mintázott, zöldessárga; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, szívós.

Bor: Bora alkoholban gazdag, semleges ízű, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, minőségi bor.

Elterjedés: Magyarország, elterjedése csökkenőben van.

Cabernet Franc

Származás: Franciaország.

Tőke: Mérsékelten talaj és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye nagy, terhelésre nem érzékeny.

Fürt: Ágas vagy vállas, középtömött, kicsi; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, pontozott, feltűnően hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze fanyar (farkasalma íz); héja vastag, szivós.

Bor: Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.

Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt, hazánkban a Villányi és Szekszárdi borvidékeken termesztik.

Cabernet Sauvignon

Származás: Franciaország.

Tőke: Gyenge növekedésű, mereven álló vesszőzetű.

Fürt: Kicsi, vállas, közepesen tömött vagy laza.

Bor: Különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, bársonyos, cserzőanyagban gazdag.

Elterjedés: Villányi, Szekszárdi, Egri, Balatonboglári, Hajós-Bajai borvidékek.

Cardinal

Származás: Amerikából származik. Snyder és Harmon állította elő Kaliforniában a Flame Tokay és a Ribier fajták keresztezésével.

Tőke: Talaj iránt nem, fekvés iránt igényes, fagyérzékeny, a szárazságot elviseli, gombás megbetegedésekre és bogyórepedésre hajlamos, rothadásra érzékeny, zöldmunka igénye mérsékelt, jól szállitható.

Fürt: Ágas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, bíborszínű, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt.

Chardonnay

Származás: Franciaország.

Tőke: Nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel.

Fürt: Kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött.

Bor: Fajtajelleges, finom zamatú, kemény karakterű, élénk, elegáns bor.

Elterjedés: Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalmi, Pécsi, Balatonfelvidéki, Balatonboglári, Szekszárdi borvidékek.

Chasselas Blanc

Származás: Kis-Ázsiából származik.

Tőke: Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Fürt: Állas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, fehér, középnagy, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlőként is termesztik.

Elterjedés: A mediterrán vidéken terjedt el, hazánkban jórészt csemegeszőlőként termesztik.

Chasselas Rouge

Származás: Kis-Ázsiából származik.

Tőke: Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Fürt: Állas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, piros, középnagy, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlőként is termesztik. Bora kellemes ízű, lágy asztali bor.

Elterjedés: A mediterrán vidéken terjedt el, hazánkban jórészt csemegeszőlőként termesztik.

Ki-kicsoda

Berger Zsolt
Berger Zsolt A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint
Babits László, Ifj.
Babits László, Ifj. Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.

Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»