Afuz Ali

Származás: a

Tőke:

Tőkéje nagyon erős növekedésű, kevés számú, félmereven álló vesszőkkel

Fürt:

Igen nagy, laza, tetszetős, vállas vagy ágas, hosszú fürtű. Bogyói nagyon nagyok, oválisak, sárgászöldek, beérve borostyán-sárgák, a napos oldalukon rozsdásodók, hamvasak, vastag, de nem rágós héjúak, ropogós húsúak, közömbös ízűek.

Bor:

Csemegeszőlő.

Elterjedés:

Az egész világon ismerik. Főként a Földközi-tenger környéki országokban termesztik.

Arany Sárfehér

Származás: Származása bizonytalan, de morfológiai tulajdonságai és ökológiai igényei alapján a balkáni változatalcsoportba sorolható.

Tőke: Rendkívül bőtermő, erős növekedésű, de fagyérzékeny fajta. Károsodása esetén jól újul, sőt meglehetősen sok másodtermést is képez, ami a késői érés miatt inkább a hátrányára válik.

Fürt: Nagy a fürtje és elfogadhatóan nagyok a bogyói.

Bor: Régebben étkezési célra is felhasználták. A durva, magas savtartalom erősen korlátozza a csemegeszőlőként való felhasználását. Ezek a tulajdonságok borászati hasznosításának irányát is módosították. Ma tetemes mennyiséget használnak e fajtából pezsgő alapbornak.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon, s azon belül jobbára a Kunsági borvidéken termesztik

Attila

Származás: Kocsis Pál állította elő a Rosa menna di vacca és a Mathiasz Jánosné muskotály keresztezésével.

Tőke: Kissé fagyérzékeny, a szárazságot elviseli, talaj iránt nem igényes, tőkepusztulásra haj1amos.

Fürt: Vállas, nagy, laza; a bogyó megnyúlt, fehér, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; ize muskotályos; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban, igen kis területen termesztik.

Bianca

Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította elő Seyve Villard 12375 és a Bouvier keresztezésével, tehát fajhibrid.

Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, fagytürö, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenál1ó, nem rothad, virágzáskor a kedvezőtlen időjárási tényezőkre érzékeny, zöldmunka igényes.

Fürt: Hengeres, kicsi, laza; a bogyó gömbölyű, középnagy, hamvas, nem mintázott, zöldessárga; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, szívós.

Bor: Bora alkoholban gazdag, semleges ízű, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, minőségi bor.

Elterjedés: Magyarország, elterjedése csökkenőben van.

Cabernet Franc

Származás: Franciaország.

Tőke: Mérsékelten talaj és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye nagy, terhelésre nem érzékeny.

Fürt: Ágas vagy vállas, középtömött, kicsi; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, pontozott, feltűnően hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze fanyar (farkasalma íz); héja vastag, szivós.

Bor: Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.

Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt, hazánkban a Villányi és Szekszárdi borvidékeken termesztik.

Cabernet Sauvignon

Származás: Franciaország.

Tőke: Gyenge növekedésű, mereven álló vesszőzetű.

Fürt: Kicsi, vállas, közepesen tömött vagy laza.

Bor: Különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, bársonyos, cserzőanyagban gazdag.

Elterjedés: Villányi, Szekszárdi, Egri, Balatonboglári, Hajós-Bajai borvidékek.

Cardinal

Származás: Amerikából származik. Snyder és Harmon állította elő Kaliforniában a Flame Tokay és a Ribier fajták keresztezésével.

Tőke: Talaj iránt nem, fekvés iránt igényes, fagyérzékeny, a szárazságot elviseli, gombás megbetegedésekre és bogyórepedésre hajlamos, rothadásra érzékeny, zöldmunka igénye mérsékelt, jól szállitható.

Fürt: Ágas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, bíborszínű, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt.

Chardonnay

Származás: Franciaország.

Tőke: Nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel.

Fürt: Kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött.

Bor: Fajtajelleges, finom zamatú, kemény karakterű, élénk, elegáns bor.

Elterjedés: Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalmi, Pécsi, Balatonfelvidéki, Balatonboglári, Szekszárdi borvidékek.

Chasselas Blanc

Származás: Kis-Ázsiából származik.

Tőke: Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Fürt: Állas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, fehér, középnagy, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlőként is termesztik.

Elterjedés: A mediterrán vidéken terjedt el, hazánkban jórészt csemegeszőlőként termesztik.

Chasselas Rouge

Származás: Kis-Ázsiából származik.

Tőke: Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny.

Fürt: Állas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, piros, középnagy, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.

Bor: Csemegeszőlőként is termesztik. Bora kellemes ízű, lágy asztali bor.

Elterjedés: A mediterrán vidéken terjedt el, hazánkban jórészt csemegeszőlőként termesztik.


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Garamvári Szőlőbirtok»

Ametiszt Hotel Harkány»

Blum Pince - Borozó Vendégház»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»