Kadarka

Származás: Kis-Ázsia.

Tőke: Erős növekedésű, vesszői vastagok.

Fürt: Középnagy, bőven termő, könnyen rothadó.

Bor: Kitűnő, fűszeres és jellegzetes zamatú.

Elterjedés: Szekszárdi, Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, Csongrádi borvidékek.

Kékfrankos

Származás: Nem tisztázott.

Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel.

Fürt: Középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött.

Bor: Finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

Elterjedés: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátrai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek).

Kéknyelű

Származás: Nem ismert, valószínűleg Magyarország.

Tőke: Középerős, görbe, lapított vesszőzetű.

Fürt: Középnagy, kissé vállas, laza.

Bor: Finom illatú és zamatú, egyes években különleges minőségű.

Elterjedés: Badacsonyi borvidék.

Királyleányka

Származás: Erdély.

Tőke: Erős növekedésű, sűrű vesszőzetű.

Fürt: Közepes vagy kicsi, vállas, tömött.

Bor: Diszkréten muskotályos illatú, finom, harmonikus, testes.

Elterjedés: Etyek-Budai, Móri, Balatonboglári, Pannonhalmi, Tolnai borvidékek.

Kismis Moldavszkij

Származás: Moldvában állítottak elő a Pobeda és a Kismis rozovüj keresztezésével.

Tőke: Kifejezetten védett, meleg fekvést igényel, talaj iránt nem igényes, fagyérzékeny, rothadásra kevésbé hajlamos, szárazságtűrő.

Fürt: Szárnyas, közepesen tömött, kifejezetten nagy; a bogyó gömbölyű, liláspíros, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize közömbös; héja vékony, olvadó.

Bor: Magnélküli csemegeszőlő.

Elterjedés: Moldávia, Ukrajna, Románia. Hazánkban igen kis területen folyik a termesztése.

Kósa

Származás: Szegedi Sándor, Esik Andrásné, ifj. Kozma Pál, Hajdú Edit és Egyedi Sarolta állította elő a Poczik 3 és a Korai piros keresztezésével.

Tőke: Talaj iránt nem igényes, viszonylag fagytűrő, gombás megbetegedésekre közepesen fogékony.

Fürt: Szárnyas vagy vállas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, pontozott, középnagy, piros, hamvas; húsa ropogós, leves; ize közömbös; héja középvastag, kissé szívós.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban, nagyon kis területen termesztik.

Kozma Pálné Muskotály

Származás: Kozma Pál, Sz. Nagy László, Urbányi Márta és Tusnádi József állította elő az Italia és az Irsai Olivér keresztezésével.

Tőke: Fekvés iránt kevésbé, de talaj iránt igényes, fagytűrése közepes, rothadásra kissé hajlamos, zöldmunka igényes.

Fürt: Vállas vagy ágas, laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, sárga, nagy, kissé pontozott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize muskotályos; héja vékony, olvadó.

Bor: Csemegeszőlő fajta.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik, termőterülete fokozatosan növekszik.

Kövidinka

Származás: Magyarország.

Tőke: Erőteljes növekedésű, ritka szürkésbarna vesszőzetű.

Fürt: Középnagy vagy kicsi, vállas, tömött.

Bor: Könnyű, lágy, asztali minőségű.

Elterjedés: Kunsági, Csongrádi borvidékek.

Ki-kicsoda

Árvay János
Árvay János A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek