Medina

Származás: Csizmazia József és Bereznai László állitotta elő a Seyve Villard 12286 és a Kékmedoc keresztezésével.

Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, fagytűrö, szárazságra közepesen érzékeny.

Fürt: Vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja vékony, olvadó.

Bor: Bora kissé lágy, jellegzetes zamatú asztali bor, rozé bora elfogadható minőségű.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.

Melinda

Származás: Nem ismert.

Tőke: Fagyérzékeny, de az aszályt jól tűri.

Fürt: Igen nagy, vállas, közepesen tömött, a fürtkocsány hosszú, középvastag és szívós.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Nincs adat az elterjedéséről.

Merlot

Származás: FranciaországA szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: „feketerigó” szóra vezethető vissza. Az elnevezés feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.

Tőke: Középerős, mereven álló vesszőzetű.

Fürt: Kicsi, vállas, laza.

Bor: Általában mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és íz gazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és málna-aroma érezhető, néha zöldségek (olíva, gomba), a föld (humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz, menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű) illata is felfedezhető.[12] A hosszabb hordós érlelést vaníliás, túlérett kék szilvára hasonlító zamattal hálálja meg. Tölgyfa hordós érleléssel karamell, csokoládé, kávébab ízjegyek is megjelennek. Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.

A gasztronómiában minden ételtípus kitűnő kiegészítője az érett sajtok, így a kék sajt kivételével, melyek elrontják a bor gyümölcsös harmóniáját.

Elterjedés: Világszerte 200 000 hektáron termesztik,melynek felét Franciaország teszi ki, hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlője. Soproni, Egri, Hajós-Bajai, Villányi, Balatonboglári borvidék.

Ki-kicsoda

Birkás Zoltán
Birkás Zoltán 1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek