Kismis Moldavszkij

Kismis Moldavszkij
Kiejtése: [-]
Származás:
Moldvában állítottak elő a Pobeda és a Kismis rozovüj keresztezésével.


Tőke:
Kifejezetten védett, meleg fekvést igényel, talaj iránt nem igényes, fagyérzékeny, rothadásra kevésbé hajlamos, szárazságtűrő.


Fürt:
Szárnyas, közepesen tömött, kifejezetten nagy; a bogyó gömbölyű, liláspíros, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize közömbös; héja vékony, olvadó.


Bor:
Magnélküli csemegeszőlő.


Elterjedés:
Moldávia, Ukrajna, Románia. Hazánkban igen kis területen folyik a termesztése.


Ki-kicsoda

Áts Károly
Áts Károly 1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Bárdos Benjámin
Bárdos Benjámin 1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége