Kósa

Kósa
Kiejtése: [-]
Származás:
Szegedi Sándor, Esik Andrásné, ifj. Kozma Pál, Hajdú Edit és Egyedi Sarolta állította elő a Poczik 3 és a Korai piros keresztezésével.


Tőke:
Talaj iránt nem igényes, viszonylag fagytűrő, gombás megbetegedésekre közepesen fogékony.


Fürt:
Szárnyas vagy vállas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, pontozott, középnagy, piros, hamvas; húsa ropogós, leves; ize közömbös; héja középvastag, kissé szívós.


Bor:
Csemegeszőlő.


Elterjedés:
Kizárólag hazánkban, nagyon kis területen termesztik.


Ki-kicsoda

Garamvári Vencel
Garamvári Vencel Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi