www.borutazo.hu » Lexikon » Sambuca
Sambuca  
Édes, de erős bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr.A sambuca likőrök őse, egy ánizsos szeszesital a Közel-Keletről jutott el a tengeri kereskedelem révén a Róma tartománybeli Civitavecchia-ba az 1800-as évek közepén. A sambuca ánizslikőr kategória - amelynek ízvilága igen közkedvelt a mediterrán régió országaiban - hamar népszerű lett a helyiek körében, akik otthonaikban készítették el kedvelt likőrjüket. Alkoholtartalma min. 38 %.

A Molinari Sambuca extra Olaszország legnépszerűbb, eredeti sambucája. 1945-ben Angelo Molinari fejlesztette ki laboratóriumában a Molinari Sambuca extra pontos receptjét, amelyet a család azóta is féltve őriz. Az ő nevéhez fűződik a termék egyedi, látványos fogyasztási módjának kifejlesztése, a "Sambuca con la mosca" is. Azóta a Molinari Sambuca extra forgalma látványos növekedést ért el: Olaszország legnépszerűbb sambucájává vált, amelyből évente több mint 6 millió palack kerül értékesítésre. A Molinari Sambuca extra-t rendkívül sokféle módon lehet fogyasztani. Szolgálhat étkezés utáni digestivként, azonban hagyományos felszolgálási módja a "con la mosca" amelyhez 3 kávészemet helyeznek az italba és meggyújtva szolgálják fel. Frissitő hatásának kiteljesedése érdekében vízzel szokás hígítani. Kitűnő, egyedi ízélményt nyújt kávéba, édes kekszekre, fagylaltra öntve. Kiváló alapanyagként használható koktélok, long drinkek készítésénél.
Programajánló 
Szőlő Jövésének Könyve
Rendezvénysorozat
Helyszín: Jurisics vár
Cím: 9730 Kőszeg, Jurisics tér
Dátum: 2014-04-11 - 2014-04-26
XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál
Fesztivál
Helyszín: Gyulai vár környéke
Cím: 5700 Gyula,
Dátum: 2014-04-18 - 2014-04-21
Móri Szent György-heti vigasságok
Rendezvénysorozat
Helyszín: több helyszínen
Cím: 8060 Mór,
Dátum: 2014-04-24 - 2014-04-26
NAGY TOKAJI BORÁRVERÉS 2014
Aukció
Helyszín: Sárospataki Vár
Cím: Sárospatak,
Dátum: 2014-04-25 - 2014-04-27
III. Pálinka és Mangalica Majális
Fesztivál
Helyszín: Városi Sportcsarnok és Zala Pláza környéke
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 6.
Dátum: 2014-04-30 - 2014-05-04
VII. Velencei-tavi Hal-Vad-Bor- és Pálinkafesztivál
Fesztivál
Helyszín: több településen
Cím: Agárd, Gárodny, Dinnyés,
Dátum: 2014-04-30 - 2014-05-04
Kékfrankos MOST - Nagy Kékfrankos Kóstoló
Borbemutató
Helyszín: Boscolo Budapest
Cím: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.
Dátum: 2014-04-30
Időpont: 14:00-22:00 óráig
Halasi Borudvar
Helyszín: Hősök ligete
Cím: 6400 Kiskunhalas, Bercsényi u.
Dátum: 2014-05-01 - 2014-05-04
IX. Villányi BorZsongás
Fesztivál
Helyszín: több településen
Cím: 7773 Villány,
Dátum: 2014-05-01 - 2014-05-04
Dobogó léptekkel a Dobogóra dűlőtúra
Egyéb...
Helyszín: Vylyan Pincészet
Cím: 7800 Kisharsány, Fekete-hegy
Dátum: 2014-05-02
Időpont: 11:00 órától
Ki-kicsoda? 
Duzsi Tamás

Duzsi Tamás

Borvidék:
Szekszárdi borvidék

Ábrahám Enikő

Ábrahám Enikő
Ábrahám Pince
(Erdőbénye)

Borvidék:
Tokaji borvidék

Gál Péter

Gál Péter

Borvidék:
Egri borvidék

Dula Bence, Dr.

Dula Bence, Dr.

Borvidék:
Egri borvidék

Bodri István ifj.

Bodri István ifj.

Borvidék:
Szekszárdi borvidék

Receptklub 

FORRALT BOR
pikáns recept, ahogyan mi szeretjük

FORRALT BOR

Jócskán eljött a borongós, sötét, hideg napok és a vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sült kolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor.

[...]