www.borutazo.hu » Lexikon » Sambuca
Sambuca  
Édes, de erős bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr.A sambuca likőrök őse, egy ánizsos szeszesital a Közel-Keletről jutott el a tengeri kereskedelem révén a Róma tartománybeli Civitavecchia-ba az 1800-as évek közepén. A sambuca ánizslikőr kategória - amelynek ízvilága igen közkedvelt a mediterrán régió országaiban - hamar népszerű lett a helyiek körében, akik otthonaikban készítették el kedvelt likőrjüket. Alkoholtartalma min. 38 %.

A Molinari Sambuca extra Olaszország legnépszerűbb, eredeti sambucája. 1945-ben Angelo Molinari fejlesztette ki laboratóriumában a Molinari Sambuca extra pontos receptjét, amelyet a család azóta is féltve őriz. Az ő nevéhez fűződik a termék egyedi, látványos fogyasztási módjának kifejlesztése, a "Sambuca con la mosca" is. Azóta a Molinari Sambuca extra forgalma látványos növekedést ért el: Olaszország legnépszerűbb sambucájává vált, amelyből évente több mint 6 millió palack kerül értékesítésre. A Molinari Sambuca extra-t rendkívül sokféle módon lehet fogyasztani. Szolgálhat étkezés utáni digestivként, azonban hagyományos felszolgálási módja a "con la mosca" amelyhez 3 kávészemet helyeznek az italba és meggyújtva szolgálják fel. Frissitő hatásának kiteljesedése érdekében vízzel szokás hígítani. Kitűnő, egyedi ízélményt nyújt kávéba, édes kekszekre, fagylaltra öntve. Kiváló alapanyagként használható koktélok, long drinkek készítésénél.
Programajánló 
Badacsony Bor7
Fesztivál
Helyszín: Badacsony központ (Díszpark)
Cím: Badacsonytomaj,
Dátum: 2014-07-18 - 2014-08-03
Ábrahámhegyi Bornapok
Fesztivál
Helyszín: Sportpálya
Cím: Ábrahámhegy,
Dátum: 2014-08-06 - 2014-08-10
Tokaj-Hegyalja Piac - Fröccs- és szörpparádé
Vásár
Helyszín: a Sárga Borház körüli téren
Cím: Mezőzombor, a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon
Dátum: 2014-08-10
Szürkemarha Fesztivál
Fesztivál
Helyszín: Faluház
Cím: Badacsonytördemic,
Dátum: 2014-08-15 - 2014-08-17
23. Budavári Borfesztivál
Fesztivál
Helyszín: Budavári Palota
Cím: Budapest, I. ker Budai Vár
Dátum: 2014-09-10 - 2014-09-14
50. Jubilemi Badacsonyi Szüret
Helyszín: több helyszínen
Cím: Badacsonytomaj,
Dátum: 2014-09-12 - 2014-09-14
Tokaj-Hegyalja Piac - Tokaji csemege
Vásár
Helyszín: a Sárga Borház körüli téren
Cím: Mezőzombor, a 37-es főút melletti Disznókő Szőlőbirtokon
Dátum: 2014-09-14
Debreczeni ZAMAT PÁLINKA ÉS PÁROSKOLBÁSZ Fesztivál
Fesztivál
Helyszín: Nagyaerdő
Cím: 4002 Debrecen,
Dátum: 2014-09-18 - 2014-09-21
VIII. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál
Fesztivál
Helyszín: Budavári Palota
Cím: Budapest,
Dátum: 2014-10-02 - 2014-10-05
Villányi Vörösborfesztivál
Fesztivál
Helyszín: Baross Gábor utca (a Róth pincétől a Diófás Vendéglőig)
Cím: 7773 Villány, Baross Gábor utca
Dátum: 2014-10-03 - 2014-10-05
Ki-kicsoda? 
Bárdos Sarolta

Bárdos Sarolta

Borvidék:
Tokaji borvidék

Ruppert Ákos

Ruppert Ákos

Borvidék:
Villányi borvidék

Teleki Zsigmond

Teleki Zsigmond

Geszler Imre

Geszler Imre

Borvidék:
Móri borvidék

Fazekas András

Fazekas András

Borvidék:
Nagy-Somlói borvidék

Receptklub 

FORRALT BOR
pikáns recept, ahogyan mi szeretjük

FORRALT BOR

Jócskán eljött a borongós, sötét, hideg napok és a vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás időben, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható: kortyolhatjuk egyedül, forró fürdőzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sült kolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp.

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor.

[...]