Keszthely

Az emberi élet nyomai a Kr.e. VI. évezredtől, az újkőkortól kezdődően, folyamatosan kimutathatók a környéken, a város területén a legkülönbözőbb helyekről kerültek elő régészeti leletek, amelyek több anyagi műveltségnek, tárgytípusnak lettek névadói.

A IV. században Keszthely és közvetlen környéke még sűrűbben lakottá vált. A népességnövekedés a fenékpusztai erőd felépítésével hozható összefüggésbe, melyet feltehetően a honfoglaló magyarok pusztították el véglegesen. Az avarok keresztény vallású lakosságot telepítettek a környékre, akiknek sajátos anyagműveltségét Keszthely-kultúrának nevezi a régészeti kutatás. Hatalmas, több mint kétezer síros temetőjük a belváros déli felén került elő.

A mai Keszthely születésének körülményei nagyon bizonytalanok. Az Árpád-korból - XI-XIII. század - több településnyomot ismerni, ezek alapján a Keszthely nevű falu egy nagy kiterjedésű, lazán beépített, több részből álló település volt. Amikor 1247-ben először említi írott forrás, már két temploma van. 1368-ban a nagy hatalmú földesúr, Lackfi István betelepítette a ferences rendi szerzeteseket, akik felépítették templomukat és mellette a rendházat. 1403-tól a források mezővárosnak nevezik Keszthelyt, amit az 1430-as években több, mint három évszázadra a Gersei Pethő család szerzett meg.

A dinamikus fejlődést a török megjelenése akasztotta meg. A ferences barátok már 1532-ben elmenekültek. Elhagyott kolostorukat, Szigetvár elestét (1566) követően, végvárrá alakították át. A törökök többször is kifosztották és felégették a várost, de a várat sohasem tudták bevenni. A települést a XVII. század közepén egy külső sánccal és árokkal vették körbe. Ekkor alakultak ki a mai sétálóutcából nyíló kis utcácskák. Az északi városrész - palánkfalon kívül rekedt lakói - továbbra is jobbágyi állapotban maradtak, külön közigazgatás alatt. A török kor után, a Rákóczi-szabadságharc idején még katonai szerepet játszott a vár, amely 1705-től 1709-ig volt a kurucok kezén. A szatmári békét követően védműveit lerombolták, az árkokat betemették.

Forrás: Vendégváró

www.keszthely.huInformációk

Régió: Nyugat-Dunántúl

Terület: 75,98 km2

Népesség: 21 100 fő

Népsürűség: 286,96 fő/km2 (2009)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.76965º

Long.: 17.24813º

Irányítószám: 8360

Körzetszám: (+36) 83

Látnivalók

Festetics-kastély

Bacchus Bor és Borászati Eszköz Múzeum

Balatoni Múzeum

Georgikon Majormúzeum

Keszthelyi Pantheon

Marcipán Múzeum és Cukrászda

Belvárosi Plébániatemplom

Fenékpusztán a római Valcum romjai

Kis-Balaton

Programok