Pécs

kep-index.397.jpg Régészeti leletek bizonyítéka alapján, ősidők óta lakott terület. A mai város ősét rómaiak alapították, Sopianae néven. Az itt megtalált IV. századból való kereszténységet bizonyító sírkamrák révén Pécs ma az Unesco világörökségének a részét képezi. A kora középkorból, 871-ből származó írásos dokumentum 5 székesegyház néven említi, a város német neve mai napig is így hangzik. A Honfoglalás korában István király püspöki székhellyé tette meg. A Város mai névváltozata 1235-ből származik. Vallási szerepét bizonyítja, hogy több szerzetesrend is itt telepedett le. 1367-ben itt alapította meg a Nagy Lajos Magyarország első gimnáziumát. A város virágzó gazdasága a török hódoltság alatt sem hanyatlott. Miután a törökök elfoglalták a várost saját kultúrájuknak megfelelően szervezték át. Így a templomokat mecsetekké alakították át, fürdőhelyeket és korán iskolákat alakítottak ki. A híres török utazó, Elvija Cselebi Pécset a kereskedelméből adódó forgalma miatt Isztanbulhoz hasonlította. 1686-ban a város felszabadításáért vívott harc során Pécs jelentős károkat szenvedett. A fejlődés ezért csak lassan, nehezen indult meg. Tovább nehezítettek a helyzeten az 1690-ben kitört pestisjárvány, valamint a Rákóczi szabadságharc eseményei.

Az újjáépítés során szláv és német telepesek érkeztek a területre. A XVIII. század a fejlődést és a változást jelentette Pécs számára. Megalakult az első nyomda és az ország első nyilvános könyvtára. 1780-tól pedig Mária Terézia szabad királyi városi ranggal ajándékozta meg. A XIX. században a gazdasági fejlődés mellett a kulturális élet is virágzott. Megalakult a jogi akadémia és felépült a város első kőszínháza. Az 1882-re kiépült vasúthálózat tovább lendített a fejlődésen. Az ekkor megalakult gyárak és a bányászat révén Pécs a két világháborút követő időszakban is virágzott. A Rendszerváltás, valamint a délszláv háború következményei megállították a felfelé ívelő folyamatot. Pécs gazdasága hanyatlani kezdett, a gyárak megszűnésével hatalmas munkanélküliség jött létre és a háború közelsége miatt a város turizmusa is akadozott. Mára azonban újra fejlődik, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy Pécs nyerte el Európa Kulturális Fővárosa címét a 2010-es évre.

www.pecs.huUnesco
Információk

Régió: Dél-Dunántúl

Terület: 162,61 km2

Népesség: 156 649 fő

Népsürűség: 962,83 fő/km2 (2007)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.07125º

Long.: 18.23311º

Irányítószám: 7600

Körzetszám: (+36) 72

Látnivalók

Székesegyház

Barbakán

Ókeresztény sírkamrák

Gázi Kászim pasa dzsámija

Zsinagóga

Janus Pannonius Múzeum

Csontváry Múzeum

Zsolnay Múzeum

Vasarely Múzeum

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»