Pécs

kep-index.397.jpg Régészeti leletek bizonyítéka alapján, ősidők óta lakott terület. A mai város ősét rómaiak alapították, Sopianae néven. Az itt megtalált IV. századból való kereszténységet bizonyító sírkamrák révén Pécs ma az Unesco világörökségének a részét képezi. A kora középkorból, 871-ből származó írásos dokumentum 5 székesegyház néven említi, a város német neve mai napig is így hangzik. A Honfoglalás korában István király püspöki székhellyé tette meg. A Város mai névváltozata 1235-ből származik. Vallási szerepét bizonyítja, hogy több szerzetesrend is itt telepedett le. 1367-ben itt alapította meg a Nagy Lajos Magyarország első gimnáziumát. A város virágzó gazdasága a török hódoltság alatt sem hanyatlott. Miután a törökök elfoglalták a várost saját kultúrájuknak megfelelően szervezték át. Így a templomokat mecsetekké alakították át, fürdőhelyeket és korán iskolákat alakítottak ki. A híres török utazó, Elvija Cselebi Pécset a kereskedelméből adódó forgalma miatt Isztanbulhoz hasonlította. 1686-ban a város felszabadításáért vívott harc során Pécs jelentős károkat szenvedett. A fejlődés ezért csak lassan, nehezen indult meg. Tovább nehezítettek a helyzeten az 1690-ben kitört pestisjárvány, valamint a Rákóczi szabadságharc eseményei.

Az újjáépítés során szláv és német telepesek érkeztek a területre. A XVIII. század a fejlődést és a változást jelentette Pécs számára. Megalakult az első nyomda és az ország első nyilvános könyvtára. 1780-tól pedig Mária Terézia szabad királyi városi ranggal ajándékozta meg. A XIX. században a gazdasági fejlődés mellett a kulturális élet is virágzott. Megalakult a jogi akadémia és felépült a város első kőszínháza. Az 1882-re kiépült vasúthálózat tovább lendített a fejlődésen. Az ekkor megalakult gyárak és a bányászat révén Pécs a két világháborút követő időszakban is virágzott. A Rendszerváltás, valamint a délszláv háború következményei megállították a felfelé ívelő folyamatot. Pécs gazdasága hanyatlani kezdett, a gyárak megszűnésével hatalmas munkanélküliség jött létre és a háború közelsége miatt a város turizmusa is akadozott. Mára azonban újra fejlődik, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy Pécs nyerte el Európa Kulturális Fővárosa címét a 2010-es évre.

www.pecs.huUnesco
Információk

Régió: Dél-Dunántúl

Terület: 162,61 km2

Népesség: 156 649 fő

Népsürűség: 962,83 fő/km2 (2007)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.07125º

Long.: 18.23311º

Irányítószám: 7600

Körzetszám: (+36) 72

Látnivalók

Székesegyház

Barbakán

Ókeresztény sírkamrák

Gázi Kászim pasa dzsámija

Zsinagóga

Janus Pannonius Múzeum

Csontváry Múzeum

Zsolnay Múzeum

Vasarely Múzeum

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Villányi 2=3 hétköznapok 2020
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 58.600 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2019-11-25 2020-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 68.900 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»