http://www.borutazo.hu/kep/varos/kep-index.173.jpg
Régészeti leletek alapján már az őskor óta lakott terület. A mai település első írásos emléke 1269-ből származik. Neve a Csút személynévből ered. A török hódoltságot követően egyházi tulajdonba került. A XIX. századtól indult jelentős fejlődésnek, melyen a XX. században kiépített vasútvonal tovább lendített. Az első világháború lelassította a gazdasági virágzást. A két világháború között élénkült a gazdaság és a kulturális élet is szépen virágzott. Működött a kaszinó és tevékeny volt a gazdakör. A II. világháborút követően csupán a rendszerváltás után indult újra fejlődésnek a település.

www.felcsut.hu

Információk

Régió: Közép-Dunántúl

Terület: 22,02 km2

Népesség: 1 669 fő

Népsürűség: 75,79 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 47.45495º

Long.: 18.58561º

Irányítószám: 8086

Körzetszám: (+36) 22

Látnivalók

Nagyboldogasszony plébániatemplom

Endresz György emlékmű

Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

Helytörténeti Múzeum

Horgásztó

Borvidék települései

Ajánló 
Felcsút - Etyek-Budai borvidék
RovattámogatónkUniWEB Plus Kft. 
Programajánló 
Ki-kicsoda? 
Lenkey Géza

Lenkey Géza
Lenkey Család Szőlészete és Pincészet
(Mád)

Borvidék:
Tokaji borvidék

Berecz Stéphanie

Berecz Stéphanie

Borvidék:
Tokaji borvidék

Töltl József

Töltl József

Borvidék:
Soproni borvidék

Prisztóka Tibor

Prisztóka Tibor

Borvidék:
Pannonhalmi borvidék

Prácser Hajnalka

Prácser Hajnalka

Borvidék:
Tokaji borvidék

Receptklub 

DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Magyarországi sváb recept

DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Azt mondják, a töltött káposzta melegítve az igazi. Kiváló téli étel, laktató és sokáig eltartható, akár két hétig is eláll az erkélyen vagy teraszon, ha hideg van. A fagyasztást is jól viseli. Tartalmas, kalóriadús, igazi téli fogás. A töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, hiszen minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

Nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást. Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják.

[...]
Lexikon 

Clairet

Könnyű, világospiros bordeaux-i bor.

Cointreau

Narancshéjjal ízesített, színtelen, enyhén kesernyés, édes citruslikőr. A céget a francia Eduard Cointreau alapította 1842-ben. Kétféle narancshéj felhasználásával készítik, a Bigarade keserűnarancs héját szeszben áztatják, míg

Antiodor

Szagtalanításra alkalmas aktív szén.