Ászár-Neszmélyi borvidék

Történelem:

Középkori hagyományokkal rendelkező, nagymúltú borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett a vidék borainak jó hírét. A XIX. század második felében az Eszterházy Csákvári Uradalom híres ászári mintaszőlészete és pincészete itt alakult ki, amely messziföldön hírnevet szerzett a vidéknek. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte.

Terület:

1 553 hektár

Klíma:

A területre a hőmérséklet közepes ingadozása a jellemző. Az évi hőmérsékleti szélsőségek mérsékeltebbek, mint az alföldi borvidékeken. A páratartalom aránylag magas. A késő tavaszi és a kora őszi fagyok erőssége és gyakorisága mérsékelt. Csapadékátlaga közepes.

Talaj:

Löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó, de előfordulnak mészkövön, dolomiton kialakult rendzina talajok, továbbá homokkövön, márgán és homokon képződött erdőtalajok is.

Szőlőfajták, borok:

Rizlingszilváni - könnyed, finom elsődleges illatokkal rendelkezik. Olaszrizling - finom, szép savú, étkezéshez jól párosítható. Leányka - harmonikus, kerek, behízelgő illat és zamat jellemzi. Ezerjó - élénk savú, a nehezebb, zsírosabb ételek kísérője lehet. Rajnai rizling és Chardonnay szőlőket is termesztenek.

Körzetek

1. Ászári körzet
2. Neszmélyi körzet

Programok