A kóstolgatás a legjobb tanítómester

kóstolásEgyetlen más élelmiszer sem képzelhető el annyiféle változatban, mint a bor. Szinte áttekinthetetlen a sokféleség, borok a világ minden tájáról, ráadásul minden évben új évjárat. Ennek megfelelően széles körű a kínálat a szaküzletekben, az élelmiszerboltokban, az italokat árusító üzletekben és közvetlenül a termelőknél. Végső soron ízlés dolga, hogy melyik bor a jó. Ez persze függ az alkalomtól, a hangulattól és a fogyasztó érzékszerveinek érzékenységétől is.

Azt, hogy ki milyen bort részesít előnyben, mindenki maga és kizárólag kóstolással tudja eldönteni. Mindegy, hogy gazdag készletekkel megrakott pince áll-e rendelkezésre, vagy a bor közvetlenül a bevásárlószatyorból kerül az asztalra, a megfelelő választás a kóstolás alfája és omegája. Aki nemigen ért a borokhoz, jobb, ha szaküzletben vásárol és elfogadja az eladó tanácsát. Ma már szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben van borrészleg, ahol a világ minden részéről találhatók fehér- és vörösborok. Vigyázat: senki se akarjon olcsón rendkívüli minőségre szert tenni. Ez a sport csak haladóknak való, akik tudják is, hogy egy-egy név mögött mi rejlik valójában. A bor élvezeti cikk, amelynek vásárlása során nem csak az ára a döntő. Akkor már érdemesebb kevesebb, de jobb minőségű bort fogyasztani.

Aki szisztematikusan szeretne neki kezdeni a borkóstolásnak, jó, ha bizonyos kritériumok alapján állítja össze a próbákat: például termőhely szerint, évjárattól és szőlőfajtától függetlenül. Vagy kiválaszt egy szőlőfajtát, és azt kóstolja végig különböző borvidékek vagy országok kínálatából. Tesz például egy európai és egy tengerentúli Chardonnay-körutat. Évjárat szerint lehetőleg ne próbálkozzunk, mert az nagyon gyorsan kimerítheti a pénztárcánkat. Néhány évjárat már nem kapható, a ritkaságokért pedig nagyon mélyre kell nyúlni a zsebünkbe. Az ilyen kóstolásnál az a szabály, hogy a legfiatalabb borral kell kezdeni a kóstolást, és úgy haladni vissza az időben. A minőség szerinti sort az egyszerűtől a kimagasló minőségig kell végigkóstolni. Soha ne keverjük a fehér- és vörösborokat.

Ki-kicsoda

Áts Károly
Áts Károly 1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Berger Zsolt
Berger Zsolt A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A