A megfelelő hőfok

 

borhőmérőA bor íze döntően függ a hőmérsékletétől. A túl hidegen felszolgált bor aromái nem érvényesülhetnek, az ital zárt marad, és lényegében ízetlen benyomást kelt. A gyorsan illó bukéanyagokat éppen csak érezni lehet, de az aromákat és az extraktot nem. A túl melegen felszolgált bor viszont többnyire nehéz és nyomasztó, hiányzik belőle az elegancia.

 

A bort mindig kíméletesen kell temperálni. Ugyanolyan káros a gyors hűtés, mint a hirtelen felmelegítés. Az ideális hőmérsékletet szinte sosem lehet eltalálni, ezért az egészséges középérték az irányadó. Természetesen van bizonyos mozgástér, amit mindenki saját érzése szerint szabályozhat. Szerepet játszik az évszak is. Forró nyári napokon a fehérbor lehet néhány fokkal hidegebb, de nagyon jólesik az üdítő, fiatal rozé akár jegesen is. A gyöngyöző és habzóborok ideális hőmérséklete 8-10 oC, a közepes minőségű fehérboré 10-11 0C. A nemesebb fehérborokat célszerű 12-13 0C-ra hűteni. Ha vörösborok temperálásáról esik szó, mindig szobahőmérsékletet szokás emlegetni. Ez a régi időkből maradt fenn, amikor a szobát nyitott kandalló fűtötte csak be, tehát tizenöt-tizennyolc foknál nem volt melegebb. A fiatal, könnyű vörösborok hűvösebben - 10-13 0C-on - is igen finomak.

Aki egészen biztos szeretne lenni a dolgában, beszerezhet egy borhőmérőt. Figyelembe kell viszont venni azt is, hogy a bor az asztalon, a meleg ételek között viszonylag hamar felmelegszik. Jégkockákkal teli pezsgősvödörben vagy borhűtő edényben a bor hosszabb ideig is megőrzi megfelelő hőmérsékletét.


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet»

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»

Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»