A megfelelő hőfok
A bor íze döntően függ a hőmérsékletétől. A túl hidegen felszolgált bor aromái nem érvényesülhetnek, az ital zárt marad, és lényegében ízetlen benyomást kelt. A gyorsan illó bukéanyagokat éppen csak érezni lehet, de az aromákat és az extraktot nem. A túl melegen felszolgált bor viszont többnyire nehéz és nyomasztó, hiányzik belőle az elegancia.
A bort mindig kíméletesen kell temperálni. Ugyanolyan káros a gyors hűtés, mint a hirtelen felmelegítés. Az ideális hőmérsékletet szinte sosem lehet eltalálni, ezért az egészséges középérték az irányadó. Természetesen van bizonyos mozgástér, amit mindenki saját érzése szerint szabályozhat. Szerepet játszik az évszak is. Forró nyári napokon a fehérbor lehet néhány fokkal hidegebb, de nagyon jólesik az üdítő, fiatal rozé akár jegesen is. A gyöngyöző és habzóborok ideális hőmérséklete 8-10 oC, a közepes minőségű fehérboré 10-11
Aki egészen biztos szeretne lenni a dolgában, beszerezhet egy borhőmérőt. Figyelembe kell viszont venni azt is, hogy a bor az asztalon, a meleg ételek között viszonylag hamar felmelegszik. Jégkockákkal teli pezsgősvödörben vagy borhűtő edényben a bor hosszabb ideig is megőrzi megfelelő hőmérsékletét.
További Lexikon cikkek
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,










