Acetál
C2H5.O
C2H4
C2H5.O
E vegyületet először Döbereiner állította elő borszeszből, ezt finoman elosztott platina alkalmazásával oxidálva; később Liebig állapította meg közelítőleg tapasztalati képletét, egészen helyesen Stas. A vegyület szerkezetére vonatkozó vizsgálatokat Wurtz és Frapelli végezték. Előállítható a borszeszből oxidáció útján meghatározott körülmények figyelembevétele mellett. Színtelen, éterszerű folyadék, melynek kellemes szaga és íze van. Fs. = 0,821 fp. = 105° C. Vízben alig oldódik, éterrel, alkohollal minden viszonyban elegyíthető. Erősebb oxidációkor aldehiddé, majd ecetsavvá alakul. Az ammóniás ezüst-nitrátoldatot nem redukálja, tehát az aldehidek reakcióját nem adja.
További Lexikon cikkek
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,