Botrytis

A szőlő gombás megbetegedéseire használt kifejezés. Köznapi nyelvben csak rothadásnak szokás nevezni. Ismeretes jótékony rothadás is, amit nemes rothadásnak szoktak nevezni. Ilyenkor a szőlőszemeken egy gombafaj telepszik meg, melynek hatására a bogyókban a cukor és a sav folyadékvezstés mellett koncentrálódik. Ennek eredményei a különleges és hosszú ideig eltartható nagyon édes borkülönlegességek (Pl. Tokai borok). Létezik a botrytisnek rosszindulatú formája is, ez a szürkerothadás, ilyenkor a bogyókat roncsoló gomba tönkreszi a szőlőben lévő szín és aromanyagokat.

Ki-kicsoda

Romsics László
Romsics László 1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben