Brandy

A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyűjtőneve. Kifogástalan minőségű borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítők, szinezékek) hozzáadásával. A borpálinkát 1000 liternél kisebb tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színű, tiszta, 38-40 v/v%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szőlőtörkölyből készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szőlőtörkölyből készítik).

Különleges megkülönböztetésre használható jelzések: VS, VSOP és XO. A minimális érlelési idő igazolása a következők szerint:

Különleges jelzés Minimális érlelési idő
VS 2 év
VSOP 3 év
XO 6 év

Az érlelési idő az elegyítéshez felhasznált brandy tételek térfogatban számított súlyozott érlelési ideje.

Ki-kicsoda

Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Bakonyi Antal
Bakonyi Antal A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.
Garamvári Vencel
Garamvári Vencel Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi
Bodnár Sándor Dr.
Bodnár Sándor Dr. Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum