Csaba Gyöngye

Kiejtése: [-]
Származás:
Feltehetően Mathiasz János állította elő a Bronnerstraube s az Ottonel muskotály keresztező- désével, de a magvakat Stark Adolfnak ajándékozta, aki a magoncot felnevelte és a fajtát elszaporitotta.
Tőke:
Fekvés s talaj iránt nem igényes, fagytürö, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, rothadásra mérsékelten hajlamos.
Fürt:
Vállas, laza, középnagy; a bogyó gömbölyű, középnagy, "sárga, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze muskotályos; héja vékony, olvadó.
Bor:
Főleg csemegeszőlőnek hasznosítják. Bora diszkréten muskotályos illatú és zamatú, lágy karakterű, fehérbor.
Elterjedés:
Magyarországon igen elterjedt, termőterülete az utóbbi időben jelentősen lecsökkent.
További Lexikon cikkek
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,










