Zweigelt

Kiejtése: [TSVYE-gelt]
Származás:
Ausztria.A Kékfrankos és a Szent Lőrincz fajták keresztezésével Ausztriában a klosterneuburgi iskola igazgatója - Fritz Zweigelt - nemesítette 1920-ban,mely Ausztriában Rotburger néven terjedt el.
Tőke:
Közepes növekedésű, ritka vesszőzetű.
Fürt:
Középnagy vagy nagy, vállas, nagyon tömött bőtermő fajta, így hozamkorlátozás révén lesz igazán különleges.
Bor:
Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus.
Elterjedés:
Soproni, Mátrai, Csongrádi, Szekszárdi borvidékek.
További Lexikon cikkek
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben





