Zweigelt

Zweigelt
Kiejtése: [TSVYE-gelt]
Származás:
Ausztria.A Kékfrankos és a Szent Lőrincz fajták keresztezésével Ausztriában a klosterneuburgi iskola igazgatója - Fritz Zweigelt - nemesítette 1920-ban,mely Ausztriában Rotburger néven terjedt el.


Tőke:
Közepes növekedésű, ritka vesszőzetű.


Fürt:
Középnagy vagy nagy, vállas, nagyon tömött bőtermő fajta, így hozamkorlátozás révén lesz igazán különleges.


Bor:
Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus.


Elterjedés:
Soproni, Mátrai, Csongrádi, Szekszárdi borvidékek.


Ki-kicsoda

Romsics László
Romsics László 1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Bakonyi Antal
Bakonyi Antal A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.