Egerszalók

kep-index.31.jpg Első okleveles említése 1248-ból származik terra Zolouk néven. Nevét az itt letelepedő Szalók nemzetség után eredeztetik. A Laskó-patak völgyében már a tatárjárás idején foglalkoztak szőlőműveléssel és borászattal. A község a középkorban a Rozgonyiak, majd a Szalók nemzetség birtoka volt. A török időkben elpusztult és röved időre elnéptelenedett. A XVIII. század első felében német telepesek érkeztek a községbe. A század közepén tömegesen érkeztek ide Magyar jobbágyok, akik a helyi lakossággal hamar elkeveredtek. Az 1753-as községi pecséten három búzakalász, ekevas és kettős kereszt található., de 1586-ban már elhagyatott hely volt. 1738-ban új templomot építettek. Itt található a Csodatévő Mária kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária a XVIII. századból. A lakosság többsége mezőgazdasággal foglalkozott, a legelők harmadrészét szőlővel ültették be.
Az 1945 utáni magángazdálkodás megszüntetése és az erőszakos termelőszövetkezetekbe való szervezés, sok embert kényszerített otthonát elhagyni és a közeli városban munkát találva ott letelepedni. Az utóbbi másfél évtizedben viszont az áramlási folyamat megfordult, és a lakosok nagyszámú betelepülése lett jellemző.Egerszalók dinamikus fejlődésnek indult, melyet a hőforrás-gyógyfürdő is jelentősen motivál.

A falu határában található a 130 hektár kiterjedésű mesterséges víztározó, mely igazi horgászparadicsom. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéről feltörő hévíz-forrás. Csontsérültek utókezelésére, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló. A hegyoldalon lefolyó vízből időközben egy kb. 120m2-es mészkőlerakódás keletkezett, amely a fenyőfák övezte tájban gyönyörű látványt nyújt. A gyógyvízzé minősített hőforrás egész évben élvezhető.

Egerszalók az egri történelmi borvidék része. 600 hektáron termelik itt az Egri Bikavér alapanyagát adó kékszőlőket. De egyéb borfajták is honosak a területen.

www.egerszalok.huInformációk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 23,11 km2

Népesség: 1 988 fő

Népsürűség: 86,02 fő/km2 (2002)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 47.876º

Long.: 20.325º

Irányítószám: 3394

Körzetszám: (+36) 36

Látnivalók

Barlanglakások

Kőhíd

Római katolikus plébániaház

Római katolikus templom

Hőforrás

Betyár-bújú kaptárkő

Kaptárkövek

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»