Hőgyész

kep-index.421.jpg A település történelme az Árpád-korig nyúlik vissza, amikor is hermelin vadászok lakhelyéül szolgált. Neve a hermelin szóból ered. A település első írásos emléke 1277-ből származik. A török támadások idején elnéptelenedett települést a XVIII. században Mercy gróf német telepesekkel népesíti be újra, aki Hőgyészt az öt faluból és harminc pusztából álló birtokának a központjává teszi és így a terület, mint Hőgyészi Uradalom kezdi meg fejlődését. A község központjában ma is látható a család kastélya.

A birtokot III. Mercy 1772-ben királyi engedéllyel eladta Apponyi Györgynek, akit 1776-ban Tolna megye főispánjának választottak. 1799-ben Apponyi Antal későbarokk-klasszicista templomot emeltetett . Az utolsó Apponyi – Károly 1939-ben eladta a kastélyt az Országos Társadalombiztosítási Igazgatóságnak. A II. világháború idején lengyel menekültek szállása lett. Később katonai kórház és 1954-ig görög gyerekek otthona volt. 1954-től nevelőotthon, iskola, majd újra gyermekotthon. 2001-től négycsillagos kastélyszálló üzemel falai között.

Ipara révén Hőgyész igen korán fejlődésnek indult, ebből az időből származik Magyarország legrégibb ipari emléke, az 1733-ban létrehozott LINI-FABRIKA Textilgyár és Kékfestő Üzem. A XVIII. század közepére már mezővárosi rangra tett szert.

Az autóbusz-pályaudvar mögött információs táblát találunk a települős térképével és a Tolnai Borút útvonalainak bemutatásával. A településen a mai napig négy népcsoport – magyarok, svábok, székelyek, cigányok – él békésen egymás mellett, melyek kultúrája és szokásaik keveredéséből jelentős és látványos helyi kulturális élet alakult ki.

www.hogyesz.huInformációk

Régió: Dél-Dunántúl

Terület: 37,15 km2

Népesség: 3041 fő

Népsürűség: 81,86 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.49637º

Long.: 18.41821º

Irányítószám: 7191

Körzetszám: (+36) 74

Látnivalók

Gróf Apponyi kastélyszálló

Szent Kereszt római katolikus templom

Világháborús emlékművek

Horgásztavak

„Csicsói”-pincesor

Programok


Évi Virág - Ajándék»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»