A település történelme a Honfoglalás koráig vezethető vissza. Nevének eredetére többféle magyarázat is szolgál. Első írásos emléke 1397-ből származik, mely Dorogh néven említi. A török hódoltság ideje alatt csupán egyszer néptelenedett el egy rövid időre. A török kivonulásával jelentős fejlődésnek indult. Ezt a tényt támasztja alá, hogy 1724-ben a megyei közgyűlés helye lett. A fejlődést az 1860-as tűzvész lassította le, ám azt követően további lendülettel folytatódott. Ekkor épült meg a község ma is használatos iskolája, illetve ekkor épült ki a Rétszilas-Szekszárd vasúti szárnyvonal. A XIX-XX. században újabb, a fejlődést elősegítő gazdasági beruházásokra kerül sor. Víztorony, malom és villanytelep létesült, később pedig megalakult a szeszgyár, valamint a dohánybeváltó. A gazdasági virágzást a két világháború visszavetette, de megállítani nem tudta.

www.nagydorog.hu

Információk

Régió: Dél-Dunántúl

Terület: 41,44 km2

Népesség: 2 854 fő

Népsürűség: 68,9 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.622º

Long.: 18.659º

Irányítószám: 7044

Körzetszám: (+36) 75

Látnivalók

Református egyház

Római katolikus egyház

Kalap és Sipka Múzeum

Tájház

Banai tó

Nagydorogi Szenesi legelő

Hősi emlékmű

Borvidék települései

Ajánló 
Nagydorog - Tolnai borvidék
RovattámogatónkUniWEB Plus Kft. 
Programajánló 
Ki-kicsoda? 
Béla Zoltán

Béla Zoltán

Borvidék:
Kunsági borvidék

Koczor Dóra

Koczor Dóra

Borvidék:
Balatonfüred – Csopak borvidék

Iványi Zsófia

Iványi Zsófia

Borvidék:
Villányi borvidék

Bárdos Tamás

Bárdos Tamás

Borvidék:
Mátrai borvidék

Törley József

Törley József

Borvidék:
Etyek-Budai borvidék

Receptklub 

DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Magyarországi sváb recept

DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Azt mondják, a töltött káposzta melegítve az igazi. Kiváló téli étel, laktató és sokáig eltartható, akár két hétig is eláll az erkélyen vagy teraszon, ha hideg van. A fagyasztást is jól viseli. Tartalmas, kalóriadús, igazi téli fogás. A töltött káposztából nem érdemes kis adagot főzni, hiszen minél többször melegítjük, annál jobb lesz.

Nem csak Magyarországon kedvelt étel. Romániában sarmale vagy kicsinyítve sărmăluţe néven fut. Az arab nemzeti gasztronómiának is fontos része, természetesen ürühúsból. A svédek Kåldolmar (kal mint káposzta, dolmar, mint a betekert szőlőlevél) néven eszik a káposztalevélbe töltött darált húst és rizst, hozzá főtt krumplit, vörösáfonya lekvárt és mártást. Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg, de igazán a 18. században terjedt el a Balkánon és hazánkban. Elődje a káposztás hús volt. Dél-kelet Magyarországon szármának is hívják.

[...]
Lexikon 

Harmonikus

A bor alkotóelemei összhangban vannak.

Stabil bor

A bor a tulajdonságait hosszan megőrzi.

Butélia (butella)

Hosszú nyakú borospalack.