A település történelme a Honfoglalás koráig vezethető vissza. Nevének eredetére többféle magyarázat is szolgál. Első írásos emléke 1397-ből származik, mely Dorogh néven említi. A török hódoltság ideje alatt csupán egyszer néptelenedett el egy rövid időre. A török kivonulásával jelentős fejlődésnek indult. Ezt a tényt támasztja alá, hogy 1724-ben a megyei közgyűlés helye lett. A fejlődést az 1860-as tűzvész lassította le, ám azt követően további lendülettel folytatódott. Ekkor épült meg a község ma is használatos iskolája, illetve ekkor épült ki a Rétszilas-Szekszárd vasúti szárnyvonal. A XIX-XX. században újabb, a fejlődést elősegítő gazdasági beruházásokra kerül sor. Víztorony, malom és villanytelep létesült, később pedig megalakult a szeszgyár, valamint a dohánybeváltó. A gazdasági virágzást a két világháború visszavetette, de megállítani nem tudta.

www.nagydorog.hu

Információk

Régió: Dél-Dunántúl

Terület: 41,44 km2

Népesség: 2 854 fő

Népsürűség: 68,9 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.622º

Long.: 18.659º

Irányítószám: 7044

Körzetszám: (+36) 75

Látnivalók

Református egyház

Római katolikus egyház

Kalap és Sipka Múzeum

Tájház

Banai tó

Nagydorogi Szenesi legelő

Hősi emlékmű

Borvidék települései

Ajánló 
Nagydorog - Tolnai borvidék
RovattámogatónkUniWEB Plus Kft. 
Programajánló 
Ki-kicsoda? 
Bárdos Benjámin

Bárdos Benjámin
Bárdos és Fia Pincészet
(Nagyréde)

Borvidék:
Mátrai borvidék

Légli Géza

Légli Géza

Borvidék:
Balatonboglári borvidék

Sajgó Gábor

Sajgó Gábor

Borvidék:
Tokaji borvidék

Mayer Márton

Mayer Márton

Borvidék:
Villányi borvidék

Liptai Zsolt

Liptai Zsolt

Borvidék:
Pannonhalmi borvidék

Receptklub 

VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT
Bográcsban az igazi

VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT

Kifejezetten nyári ételnek tekintjük a vörösboros marha pörköltöt, már csak azért is mert a bográcsozás megkívánja a jó időt, és persze hol is készülhetne máshol egy igazi pörkölt, mint bográcsban.

[...]
Lexikon 

Almasav

A bor második legfontosabb sava az almasav. A szájban éles, húzós érzetet kelt.Mennyisége borban 0-8 g/l, ahol a 8 g/l kiugróan magas érték. Az almasav baktériumok hatására tejsavvá alakul, borbetegséghez vezet. Az éretlen szőlő több,

Tirázsdugó

Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.

Chateau

Francia kifejezés a többnyire kastélyok körül megtalálható szőlőültetvényekre, birtokokra. Ezek a birtokok nem tartoznak mindíg egybefüggő területek. A bor feldolgozása többnyire helyben történik.