A település történelme a Honfoglalás koráig vezethető vissza. Nevének eredetére többféle magyarázat is szolgál. Első írásos emléke 1397-ből származik, mely Dorogh néven említi. A török hódoltság ideje alatt csupán egyszer néptelenedett el egy rövid időre. A török kivonulásával jelentős fejlődésnek indult. Ezt a tényt támasztja alá, hogy 1724-ben a megyei közgyűlés helye lett. A fejlődést az 1860-as tűzvész lassította le, ám azt követően további lendülettel folytatódott. Ekkor épült meg a község ma is használatos iskolája, illetve ekkor épült ki a Rétszilas-Szekszárd vasúti szárnyvonal. A XIX-XX. században újabb, a fejlődést elősegítő gazdasági beruházásokra kerül sor. Víztorony, malom és villanytelep létesült, később pedig megalakult a szeszgyár, valamint a dohánybeváltó. A gazdasági virágzást a két világháború visszavetette, de megállítani nem tudta.

www.nagydorog.hu

Információk

Régió: Dél-Dunántúl

Terület: 41,44 km2

Népesség: 2 854 fő

Népsürűség: 68,9 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 46.622º

Long.: 18.659º

Irányítószám: 7044

Körzetszám: (+36) 75

Látnivalók

Református egyház

Római katolikus egyház

Kalap és Sipka Múzeum

Tájház

Banai tó

Nagydorogi Szenesi legelő

Hősi emlékmű

Borvidék települései

Ajánló 
Nagydorog - Tolnai borvidék
RovattámogatónkUniWEB Plus Kft. 
Programajánló 
Ki-kicsoda? 
Taschner Kurt

Taschner Kurt

Borvidék:
Soproni borvidék

Iváncsics Zoltán

Iváncsics Zoltán

Borvidék:
Soproni borvidék

Ipacs Szabó István

Ipacs Szabó István
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
(Kisharsány)

Borvidék:
Villányi borvidék

Jekl Béla

Jekl Béla

Borvidék:
Villányi borvidék

Csengődi István

Csengődi István

Borvidék:
Kunsági borvidék

Receptklub 

Medvehagymás fűszervaj
másként, mint máskor

Medvehagymás fűszervaj

A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Többféle ízesítésű fűszervajat is készíthetünk, mely nem csak ízletes, de látványos kiegészítője is grillételeinknek, vagy pirítós mellé is isteni.

[...]
Lexikon 

Kénes íz

A frissen kénezett bor íze, vagy a túlkénezett bor íze.

Carnelos Alampic

Kaliforniai brandy.

Palackbuké

A palackba töltött bor érlelése során kialakult összetett illat.