A snapsz sorsára jut a pálinka

2012-06-27 | [origo] vállalkozói negyed | Szerző: Kottra Kata

Az EU szerint az alkohol után jövedéki adót kell fizetni, Magyarországon két éve az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentes. A kormány úgy érvelt, hogy ha a németek és az osztrákok is szabadon főzhetnek, akkor nekünk miért ne lenne szabad. Valójában mit enged az EU máshol?

Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot is - érvelt a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az 50 liter alatti pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt.

A snapsz sorsára jut a pálinka

Magyarországon két éve az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentes.

"Az unió valóban csak velünk packázik, és az osztrákoknak, németeknek tényleg szabad pálinkát főzni?."

A kérdésnek a gyakorlati jelentőségén túl politikai súlyt ad, hogy az adómentességet Orbán Viktor személyesen jelentette be 2010 nyarán az első akcióterv részeként, és az adómentességet követelők "teljes győzelmet" hirdette meg. Az unió valóban csak velünk packázik, és az osztrákoknak, németeknek tényleg szabad pálinkát főzni?Németország: fél liter adómentes

Németországban az általános adókulcs a saját égetésű pálinkára literenként 13,03 euró (3740 forint). Két csoporttal tesznek kivételt. Azokkal, akik a saját kertjükben gyümölcsöt termesztenek, és azokkal, akik egy kis, nem üzleti alapon működő pálinkafőzdét üzemeltetnek. A regisztrált gyümölcstermelők évente 50 liter tiszta alkoholnak megfelelő snapszot főzhetnek kedvezményes feltétellel, de nem adómentesen, hanem csak csökkentett adókulccsal. Literenként így elég sokat, 10,22 eurót (2930 forintot) kell fizetniük. Ha valakinek egy kis, bejelentett pálinkafőzdéje van, akkor évente 300 liter pálinkát főzhet ilyen feltételekkel. Németországban körülbelül 100 000 regisztrált gyümölcstermelő és 28 000 kis pálinkafőzde van. Így a németeknek összesen 0,15 százaléka van kiváltságos helyzetben a pálinkafőzést illetően.

Adómentesség csak egy, speciális helyzetben jár. Ha a pálinkafőző űrtartalma kevesebb, mint fél liter, ilyenkor nem kell sem bejelenteni, sem adót fizetni utána. "De az inkább egy vicces attrakció, mint komolyan vehető pálinkafőzés", véli Ulrich Metzen, a németországi pálinka-hivatal (Bundesmonopolverwaltung für Branntwein) osztályvezetője.

Minden más esetben a németek az első litertől a teljes jövedéki adót megfizetik, ha pálinkát főznek. Literenként a pálinkát így 13,03 euró adó terheli - a legális saját égetés így anyagilag nem nagyon kifizetődő, hiszen olcsó, magas szesztartalmú italokat a boltokban akár már öt euróért is lehet venni.

Ausztria: gazdáknak lehet

Ausztriában tényleg lehet évente 15 liter tiszta alkoholnak megfelelő pálinkát adómentesen főzni - de csak főfoglalkozású gazdáknak. Maximálisan négy családtag is bevehető a számításba, utánuk fejenként három liter jár. Két tartományban, Tirolban és Vorarlbergben viszont a pálinkafőzés történelmi hagyományai miatt magasabban húzták meg a határt. Ott hat családtagot lehet bevenni, és utánuk fejenként hat liter tiszta, adómentes alkohol jár. Mivel a főfoglalkozású gazdák száma Ausztriában is alacsony, a kedvezmények csak a lakosság 0,81 százalékát érintik.

Kis pálinkafőzdékben mások is főzhetnek pálinkát évente 100 liter alkoholig, de csak saját gyümölcsből - és literenként 5,40 euró (1550 forint) jövedéki  adó fejében.  Akire semmilyen kivétel nem érvényes, az 10 eurót (2870 forintot) fizet literenként - a húszszázalékos forgalmi adóval együtt így az osztrákoknál sem az anyagi megfontolások szólnak amellett, ha valaki a pálinkafőzés mellett dönt.

További Hírek

HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
HOSSZÚPÁLYI BORMÚZEUM - A TISZÁNTÚL ELSŐ INTERAKTÍV BORMÚZEUMA
2019-09-14

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum! 

Somlói Juhfark Ünnep 2019
Somlói Juhfark Ünnep 2019
2019-09-13

Nagy Sétálókóstoló: a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben, október 12-én, a somlói Tornai Pincészetben

Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
Évi 31 millió magyar bort ad el a Lidl külföldön 13 milliárd forint értékben
2019-09-13

Hatodik alkalommal rendezte meg a Lidl Magyarország a Lidl Wine Expo Hungaryt, melyet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese nyitott meg.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit
2019-09-13

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
Barackpálinkából nem lesz hiány, cseresznyéből igen
2019-09-13

A szakemberek szerint a jó pálinkához tiszta, érett gyümölcs kell, az alapanyagot jól záródó műanyaghordóban kell érlelni napi figyelem és egyszeri keverés mellett.

Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
Ugyanaz a szőlő, mégis más a bor
2019-09-13

Nemrégiben megjelent egy cikk az egyik magyar hírportálon, amely szerint, ha valaki megkóstolja a francia a Savagnin blanc szőlőből készült bort (nem Sauvignon blanc, ez egy másik fajta), „akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott.”

Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
2019-09-13

A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
Ezért nem lesz idén olcsóbb a bor, hiába nyomott a szőlőár
2019-09-12

Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt egyes borvidékeken felgyorsult a szőlő érése, de rendben, jó ütemben halad a szüret az országban - mondta az InfoRádióban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid. Jó évjárat lehet a 2019-es, kiváló minőségű borok jönnek. Az ár viszont az áthúzódó tavalyi készletek és a nyomott szőlőár ellenére nem csökken.

Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
Nehéz évük lehet a magyar szőlőtermelőknek: soha nem látott döntéseket hozott a kormány
2019-09-06

Habár a szüret nemcsak régi népszokás, de egyben ünnep is, a változás ezt az eseményt sem kerüli el, hiszen a szüret kezdete az utóbbi években egyre korábbi időpontban köszönt be – mondta köszöntőjében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a XXVII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitóünnepségén.

Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
Milliárdokat költ az agrártárca a magyar bor reklámozására
2019-09-06

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»