A snapsz sorsára jut a pálinka

2012-06-27 | [origo] vállalkozói negyed | Szerző: Kottra Kata

Az EU szerint az alkohol után jövedéki adót kell fizetni, Magyarországon két éve az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentes. A kormány úgy érvelt, hogy ha a németek és az osztrákok is szabadon főzhetnek, akkor nekünk miért ne lenne szabad. Valójában mit enged az EU máshol?

Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot is - érvelt a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az 50 liter alatti pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt.

A snapsz sorsára jut a pálinka

Magyarországon két éve az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentes.

"Az unió valóban csak velünk packázik, és az osztrákoknak, németeknek tényleg szabad pálinkát főzni?."

A kérdésnek a gyakorlati jelentőségén túl politikai súlyt ad, hogy az adómentességet Orbán Viktor személyesen jelentette be 2010 nyarán az első akcióterv részeként, és az adómentességet követelők "teljes győzelmet" hirdette meg. Az unió valóban csak velünk packázik, és az osztrákoknak, németeknek tényleg szabad pálinkát főzni?Németország: fél liter adómentes

Németországban az általános adókulcs a saját égetésű pálinkára literenként 13,03 euró (3740 forint). Két csoporttal tesznek kivételt. Azokkal, akik a saját kertjükben gyümölcsöt termesztenek, és azokkal, akik egy kis, nem üzleti alapon működő pálinkafőzdét üzemeltetnek. A regisztrált gyümölcstermelők évente 50 liter tiszta alkoholnak megfelelő snapszot főzhetnek kedvezményes feltétellel, de nem adómentesen, hanem csak csökkentett adókulccsal. Literenként így elég sokat, 10,22 eurót (2930 forintot) kell fizetniük. Ha valakinek egy kis, bejelentett pálinkafőzdéje van, akkor évente 300 liter pálinkát főzhet ilyen feltételekkel. Németországban körülbelül 100 000 regisztrált gyümölcstermelő és 28 000 kis pálinkafőzde van. Így a németeknek összesen 0,15 százaléka van kiváltságos helyzetben a pálinkafőzést illetően.

Adómentesség csak egy, speciális helyzetben jár. Ha a pálinkafőző űrtartalma kevesebb, mint fél liter, ilyenkor nem kell sem bejelenteni, sem adót fizetni utána. "De az inkább egy vicces attrakció, mint komolyan vehető pálinkafőzés", véli Ulrich Metzen, a németországi pálinka-hivatal (Bundesmonopolverwaltung für Branntwein) osztályvezetője.

Minden más esetben a németek az első litertől a teljes jövedéki adót megfizetik, ha pálinkát főznek. Literenként a pálinkát így 13,03 euró adó terheli - a legális saját égetés így anyagilag nem nagyon kifizetődő, hiszen olcsó, magas szesztartalmú italokat a boltokban akár már öt euróért is lehet venni.

Ausztria: gazdáknak lehet

Ausztriában tényleg lehet évente 15 liter tiszta alkoholnak megfelelő pálinkát adómentesen főzni - de csak főfoglalkozású gazdáknak. Maximálisan négy családtag is bevehető a számításba, utánuk fejenként három liter jár. Két tartományban, Tirolban és Vorarlbergben viszont a pálinkafőzés történelmi hagyományai miatt magasabban húzták meg a határt. Ott hat családtagot lehet bevenni, és utánuk fejenként hat liter tiszta, adómentes alkohol jár. Mivel a főfoglalkozású gazdák száma Ausztriában is alacsony, a kedvezmények csak a lakosság 0,81 százalékát érintik.

Kis pálinkafőzdékben mások is főzhetnek pálinkát évente 100 liter alkoholig, de csak saját gyümölcsből - és literenként 5,40 euró (1550 forint) jövedéki  adó fejében.  Akire semmilyen kivétel nem érvényes, az 10 eurót (2870 forintot) fizet literenként - a húszszázalékos forgalmi adóval együtt így az osztrákoknál sem az anyagi megfontolások szólnak amellett, ha valaki a pálinkafőzés mellett dönt.

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok

12. Ördögkatlan Fesztivál 12. Ördögkatlan Fesztivál
2019 július 30 -
2019 augusztus 03

Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Kastélyszálló»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet»