Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál

2011-10-13 | HAON

Október 14-én debütál a város gasztronómiai hagyományait felelevenítő Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál. Egyedülálló helyszínen, a Debreceni Egyetem főépülete előtt, a gyönyörű nagyerdei környezetben megvalósuló rendezvény során az ország legjobb pálinkái és Debrecen legismertebb éttermei várják a látogatókat, sok-sok kulturális programmal.

Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál

"Manapság már sokféle debreceni kapható, a szakemberek szerint még mindig a helyben készített az igazi."

Pálinka

„Pálinkának csak az a gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. A pálinka társadalmunk egyik legősibb itala, amit a világ minden táján fogyasztanak. Az európai uniós jogszabályoknak megfelelően a “pálinka” szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A legzamatosabb pálinka félék Magyarországon találhatók, ahol a gyümölcsből készült pálinkák zamata egyedülálló az egész világon.”



Debreceni páros

„A debreceni páros kolbász füstölt–főtt jellegzetesen helyi eredetű csemege, 1930-ban országos versenyeken aranyéremmel tüntették ki, azóta pedig már fogalom szerte a világon. A 12 cm hosszúságú és 30-34 mm vastagságú párokat kézzel alakítják ki, enyhén füstölik, majd főzik. Bár manapság már sokféle debreceni kapható, a szakemberek szerint még mindig a helyben készített az igazi: nem puha, nem kemény, kellemesen lédús, paprikával és fokhagymával ízesített, nem száraz, nem zsíros.”

A vendégek átélhetik az alföldi vásárok múlt századbeli hangulatát, megkóstolhatják milyen az eredeti debreceni páros kolbász, valamint az ízben és harmóniában hozzá illő pálinka.

A Zamat Fesztiválon több mint ötven program, húsz pálinkaház, és tíz étterem szerepel a kínálatban. A gasztronómiai élvezetek mellett főszerepet kapnak az előadóművészek, kézművesek, és hagyományőrzők, akik mind-mind a jó hangulatról és a felhőtlen szórakozásról gondoskodnak. Minden nap változatos és közönségvonzó programok várják a vendégeket. Ismert séfek és gasztro bloggerek vezetésével versenyeket rendeznek, bemutatókat tartanak a kolbásztöltéstől az íz felismerésig, ezen kívül megismerkedhetnek az érdeklődők a Debreceni Egyetem élelmiszer tudományi kutatásaival is.

Minőségi programok

Esténként népszerű dumaszínházasok nevettetnek- Kiss Ádám, Mogács Dániel, Kormos Anett,- valamint a világzene, és a minőségi pop területéről látható előadók lépnek színpadra – Budapest Bár, Magna Cum Laude, Parno Graszt, Mystery Gang, Cimbaliband. Éjjelente pedig hagyományos éttermi zenészek szórakoztatnak: harmonikások, vonósok, fúvósok, cigányzenekarok.

Helyben vagyunk

A helyszín Debrecen legszebb tere az Egyetem Tér. A város kiemelt kulturális és társadalmi színtere – infrastruktúrája egyedülálló, megközelíthetősége kiváló. Tőszomszédságában található Debrecen tüdeje, a patinás kirándulóhelyként is ismert Nagyerdő. A tér egyben a közel harmincezer hallgatót kiszolgáló Debreceni Egyetem kapuja.

Program:

október 14. (péntek)
12:00 Jó ebédhez szól a nóta
14:00 Zamat-kvíz
16.00 Matinékoncert: Chico Manada
18:00 Dumaszínház: Mogács Dániel,Tóth Edu
19:00 Cimbaliband
20.30 Magna Cum Laude
22:00 Asztali zenészek

október 15. (szombat)
12.00 Jó ebédhez szól a nóta
14.00 Zamat-kvíz
16.00 Matinékoncert: Dr. Valter Akusztik
18.00 Dumaszínház: Kiss Ádám, Kormos Anett
19.00 Parno Graszt
20.30 Mystery Gang
22.00 Asztali zenészek

október 16. (vasárnap)
12.00 Jó ebédhez szól a nóta
14.00 Zamat-kvíz
16.00 Matinékoncert: Dorkazene
18.00 Dumaszínház: Badár Sándor, Zsók Levente
19.00 Kishúg (Szalóki Ági – Borlai Gergő)
20.30 Budapest Bár
22.00 Asztali zenészek
22.00-tól asztali zenészek! Egész napos családi programok, állatsimogató, ügyességi játékok, népzene, magyar nóta, gasztroshow és színvonalas kirakodóvásár!

Pálinkaházak:
Agárdi | Árpád Pálinka | Békési | Brill | Csalló | Gyulai Pálinka | Kecskeméti/Pajor | Márton és lányai | Pannonhalmi | Panyolai | Prekop | Rézangyal | Savanya | Szicsek | Tarpa | Tuzséri | Zwack

Éttermek:
Barabás Étterem/Belga/Régiposta | Calico | Krúdy | Mester8 | Paripa Csárda | Pálma/Régi Vigadó | Platán | Melange

Jegyárak:
Nyitástól 17:00 óráig: ingyenes.
17:00 órától: bérlet (3 nap) 3300 Ft/fő, napijegy 1200 Ft/fő

További információk: www.zamatfesztival.hu

További Hírek

Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek  a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
Két balatoni bor, egy Olaszrizling és Cabernet Franc lettek a XIII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!
2019-04-17

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft,  Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. 

Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
Kihajózik a Balatoni KÖR – tartsatok velük, tartsatok velünk!
2019-04-17

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is. 

Jó helyek a Dél-Balatonon
Jó helyek a Dél-Balatonon
2019-04-16

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
KI LESZ A BORÁSZOK BARÁTJA?
2019-04-11

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!

Jön az első Winelovers Champagne Week
Jön az első Winelovers Champagne Week
2019-04-11

Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.

Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
Pezsgőkonferencia - Gondolatok a buborék körül a pezsgővilág hazai és nemzetközi nagyjaival!
2019-04-10

Május 30-án a hazai és nemzetközi pezsgővilág nagyjai gyűlnek össze, hogy bemutatkozzanak és szakmai vitát folytassanak egy önálló konferencián.

VIII. Gere Jazz – funky Villányban
VIII. Gere Jazz – funky Villányban
2019-04-10

A nyolcadik Gere Jazz idén nyáron a stílus egyik legvidámabb és legfesztelenebb irányzatával, a funkyval várja a látogatókat. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett a többi főszerepet ismét a borok és a gasztronómia játsszák.

Új logót kapott a magyar bor
Új logót kapott a magyar bor
2019-04-08

A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai szervezetekkel együttműködésben létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Mostantól az egységes márkakoncepció részeként új logó, szlogen és üzenetrendszer támogatja a magyar borok kommunikációját belföldön és a világpiacon.

A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
A külföldön eladott magyar borok negyedét a Lidl adta
2019-04-05

Egy év alatt 20 milliónál is több palackot adott el az áruházlánc.

Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
Villány mosolygós arca - Bemutatkozott a REDy új évjárata
2019-04-05

A Villányi borvidék tavaly elindított, fiatalos, könnyed, mosolygós közösségi bora már az első évjáratával meghódította a fogyasztókat, a legtöbb pincénél hónapokkal ezelőtt elfogytak az első évben kihozott készletek. Nem kell azonban tovább várni a REDykre, hiszen április 4-én a budapesti Doblóban elstartolt a 2018-as évjárat.

Akciók

Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Villányi 2=3 hétköznapok 2019
Szakadjon ki a stresszes, pörgős életből és töltsön el +1 pihentető hétköznapot Villányban: pincelátogatás, testmasszázs és wellness vár Önre.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 4 nap/3 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: svédasztalos reggeli
Elhelyezés: 2 ágyas szobában
Részvételi díj: 48.000 Ft/3 éj/4 nap/2 fő-től
Varázslatos hétköznapok
Varázslatos hétköznapok
Itt a lehetőség, hogy Ön és párja pörgős, stresszes munkanapjait átvarázsoljuk romantikus hétköznapokká a Bock Hotel Ermitage-ban.
Akció ideje: 2018-03-19 2019-12-31
Időtartam: 3 nap/2 éjszaka
Szállás: Bock Hotel Ermitage****
Ellátás: program szerint
Elhelyezés: több szobatípus elérhető
Részvételi díj: 58.700 Ft/2 éj/2 fő-től

Programok


Bock Borászat»

Bock Hotel Ermitage**** & Óbor Étterem»

Évi Virág - Ajándék»

Gere Tamás és Zsolt Pincészete»

Neiner Pince»

Polgár Pincészet»

Villány- Siklósi Borút Egyesület»

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet»

Deé Családi Pincészet»

Szél Fiai Fogadó és Cellárium»

Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet»

Erzsébet Pince»

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****»